12 Eylül Davasının 6. Duruşması Başladı

12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile...

12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Davanın 6. duruşmasına sanıklar Evren ve Şahinkaya yine katılmazken; sanık avukatları ile müdahil avukatlar hazır bulunuyor.

Alman Ver.Di Sendikası, Nazi Kurbanları Derneği, Avrupa Özgür Tutsaklarla Dayanışma Derneği, Almanya Yeşiller Partisi milletvekili ile Avrupa'dan birçok sivil toplum temsilcisi de duruşmayı izlemek için salona geldi.

Reklam
Reklam

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, sanıklardan Kenan Evren hakkında 'Duruşmaya katılmasının tıbbi açıdan uygun olmadığı' yönünde karar verirken; Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise Tahsin Şahinkaya hakkında 'İfade vermesinin sağlığı açısından tehlike oluşturup oluşturmayacağının öngörülemediğine' karar vermişti.

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin de rapor doğrultusunda sanıkların ifadelerinin sesli ve görüntülü iletişim teknolojisiyle alınmasını istemişti. Müdahil avukatları ise bağımsız sağlık kuruluşlarından rapor alınmasını istedi.

İddianamede, Evren ve Şahinkaya için 'Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek' suçlaması yöneltiliyor. İki sanık hakkında 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun devlet kuvvetleri aleyhinde cürümlere ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası' talep ediliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: