12 Eylül için zaman aşımı işlemez

Bozdağ, "12 Eylül’den itibaren milletimiz bu engeli kaldırdığı zaman ‘zaman aşımı’ 12 Eylül’den itibaren işlemeye başlar” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, 12 Eylül darbecilerle ilgili yargılanma sürecine yönelik yapılan “zamanaşımı” tartışmalarını değerlendirirken, “Zaman aşımı tartışmalarını herkes yapabilir ama benim şahsi görüşüm; işleyen zaman aşımı söz konusu olursa, orada zaman aşımı işledi mi, dolup dolmadığından bahsedilebilir. Ama durdurulmuş işletilmez hale getirilmiş bir konu söz konusu ise, orada zaman aşımı işlemez. Adı üstünde zamanın geçmesi lazım. Zamanı işletmiyorsunuz çünkü; Anayasal engel koymuşsunuz. Onu işletmediğiniz süre zaman aşımı işlemez. Ne zaman işler, şimdi 12 Eylül’den itibaren milletimiz bu engeli kaldırdığı zaman ‘zaman aşımı’ 12 Eylül’den itibaren işlemeye başlar” dedi.

Reklam
Reklam

Bozdağ, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasına ilişkin yapılan, zaman aşımı tartışmalarını ANKA’ya değerlendirdi.

12 Eylül Anayasası’nın darbecileri kutsayan, darbe yapanlarla müşterek hareket edenleri kutsal gören bir anlayışa sahip olduğunu savunan Bozdağ, “Dolayısıyla Anayasaya göre darbeciler ve darbeyi yapanlar kutsal kişilerdir. Onlar sorgulanamaz, dokunulamaz cezalandırılamaz. Demokrasinin doğası buna izin vermez. Halbuki demokrasilerde kutsal kişiler olmaz” dedi.

Darbeyi ve darbecileri kutsayan anlayışı, 12 Eylül’de yapılacak referandumda Anayasa’dan çıkarılıp atılacağı görüşünü dile getiren Bozdağ, “12 Eylül’de esasında bu sakat anlayışı darbeyi ve darbecileri kutsayan anlayış, Anayasamızda çıkarılıp atılacaktır. Millet sandıkta vereceği oyla, demokrasiye müdahale edenler önce millet tarafından sorgulanacak, demokratik bir yolla mahkum edilecek. Ondan sonra adli süreçler başlayacak. Adli süreçler nasıl işleyecek onu hep beraber göreceğiz” diye konuştu.

12 Eylül’de darbe yapanların yargılanma süreci ile ilgili olarak yapılan “zaman aşımı” tartışmalarına da değinen Bekir Bozdağ şöyle dedi:

Reklam
Reklam

“Zaman aşımı tartışmalarını herkes yapabilir ama benim şahsi görüşüm; işleyen zaman aşımı söz konusu olursa, orada zaman aşımı işledi mi, dolup dolmadığından bahsedilebilir. Ama durdurulmuş işletilmez hale getirilmiş bir konu söz konusu ise, orada zaman aşımı işlemez. Adı üstünde zamanın geçmesi lazım. Zamanı işletmiyorsunuz, çünkü; Anayasal engel koymuşsunuz. Onu işletmediğiniz süre zaman aşımı işlemez. Ne zaman işler, şimdi 12 Eylül’den itibaren milletimiz bu engeli kaldırdığı zaman ‘zaman aşımı’ 12 Eylül’den itibaren işlemeye başlar. Başka türlü düşünülse bile, bu süreçler içerisinde zaman aşımını kesen durduran. Bir sürü olaylar var. Şikayetler var. Pek çok 12 Eylül mağduru kişi, kendilerine zulüm yapan işkence yapan. haksızlık hukuksuzluk yapanlarla ilgili şikayetlerde bulunmuş. Şimdi Türkiye’de kaç kişi hakkında şikayette bulunuldu, akıbetleri neler, şu anda onlarla ilgili neler yapıldı, neler yapılamadı biz bilemiyoruz.”

Bozdağ, “Biliyoruz ki, 12 Eylül hakkında soruşturma başlatmak isteyen bir cumhuriyet savcısı görevden alındı meslekten ihraç edildi” hatırlatmasında bulunarak, “Şimdi o savcının akıbeti ne olacak ayrı bir tartışma konusu. Bütün bunlara bakıldığında 12 Eylül’de, milli iradenin önünde bugüne kadar milletin iradesine, demokrasiye müdahale edenleri millet, demokratik bir usul ve yöntemle hem de sandıkta demokrasi sandığında bir değerlendirme yaparak onlarla yüzleşecek. İkinci adım 12 Eylül’den sora yani yargı süreci başlayacak” dedi.

Reklam
Reklam

-SANDIKTA BAŞLAYAN SORGU, YARGIDA DEVAM EDECEK-

12 Eylül’de referandumda, Anayasa değişikliği ile ilgili sandıktan “evet” oyu çıkması durumunda, 12 Eylül ile ilgili yargılama sürecinin başlayacağını dile getiren Bozdağ şöyle dedi:

“Yargı süreçleri de işleyecek. Darbeyi yapanlar ve iştirak edenler mutlaka yargının huzuruna çıkacaklar. Çünkü diğer bütün konular zaman aşımının olması olmaması bütün bunlarla ilgili kararları verecek adli makamlardır. Adli makam herhangi bir soruşturma yapmadan hakkında isnat iddiada bulunan, ihbar bulunan kişileri çağırıp değerlendirmeden, onlarla ilgili kimlik ve benzeri suç isnatları varsa suçlarla ilgili, zamanı vakti pek çok konusuyla alakalı değerlendirme yapmadan, onlarla ilgili toptan bir yaklaşım içerisine girmesi ayrı bir hukuk garabeti olur. Sandıktan başlayan sorgu yargıda devam edecektir."(ANKA)