12 Nisan İngiltere basın özeti

Panama Belgeleri'nin İngiltere siyasetine etkileri İngiliz basınında tartışılmaya devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Alman komedyen hakkında suç duyurusunda bulunmasına yer veriliyor.

Panama Belgeleri'nin İngiltere siyasetine etkileri İngiliz basınında tartışılmaya devam ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hakaret gerekçesiyle Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunmasına da yer veriliyor.

Financial Times, Ankara'da Almanya'ya gönderilen suç duyurusunun zamanlamasına dikkat çekiyor. Bu isteğin Almanya Başbakanı Angela Merkel'i zor durumda bıraktığının belirtildiği yazı şöyle devam ediyor:

"Merkel'in, Avrupa'nın mülteci krizini çözmek üzere geçen ay Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmayı uygulamak için Erdoğan'a ihtiyacı var. Ancak diğer taraftan da Almanya'nın ifade özgürlüğüne bağlılığını korumak için çok çaba sarf etmek zorunda".

Reklam
Reklam

Gazete komedyen hakkında dava açılabilmesi için hükümetin onay vermesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Guardian'ın aynı konuyla ilgili haberi ise şöyle başlıyor:

"Türkiye'de Erdoğan'ın şaka kaldırmaktaki yeteneksizliği haber olmayabilir, ama Alman komedyen hakkındaki suç duyurusunun ardından Almanya da bunu öğrendi".

Olayın Alman kamuoyunu da böldüğünü ifade eden Guardian, Almanya'nın en çok satan bulvar gazetesi Bild'i de yayınlayan Axel Springer medya grubunun başkanının, komedyen Böhmermann'a destek çağrısında bulunduğunu yazıyor. Öte yandan, Böhermann'a "ilgi çekmeye çalışan bir komedyen" olduğu yönünde eleştirilerin de yapıldığı belirtiliyor.

Daily Telegraph da "Türkiye esprisi Merkel için şakaya gelecek iş değil" başlığını kullandığı haberde, Almanya Başbakanı'nın ifade özgürlüğü savunuculuğu ve mülteci politikası arasında zor bir seçim yapmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Merkel'in, Alman komedyen hakkında Erdoğan'ın talep ettiği davaya izin vermemesi durumunda, mültecilerin Türkiye'ye geri gönderilmesi anlaşmasının tehlikeye girebileceği yorumu yapılıyor.

Reklam
Reklam

TIKLAYIN: ERDOĞAN, ALMAN KOMEDYEN BÖHMERMANN'DAN ŞİKÂYETÇİ OLDU**'Merkez Bankası'nın yeni başkanı yatırımcıların endişelerini yatıştırdı'**Financial Times, Merkaz Bankası Başkanlığı görevini 19 Nisan'da Erdem Başçı'dan devralması beklenen Murat Çetinkaya'nın, yatırımcılar açısından olumlu bir isim olduğunu yazıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile faiz oranları üzerinde anlaşamamasının yatırımcılarda yeni başkanın AKP'ye yakın isimler arasından seçilmesi endişesi yaratmış olduğunu belirten Financial Times, Çetinkaya'nın bu endişeyi dağıttığını ifade ediyor.

Ancak haberde bazı uzmanların Çetinkaya'nın, Erdoğan'ın baskıları karşısında selefinden daha az dirençli olabileceği yorumunda bulunduğu da belirtiliyor.

Panama Belgeleri'nin İngiltere siyasetindeki etkileriDünyanın zengin ve güçlü isimlerinin servetlerini vergi cennetlerinde nasıl gizlediklerini ortaya çıkaran belgeler, İngiltere siyasetinde de tartışmalara neden oldu.

Reklam
Reklam

Guardian, belgelerde babasının adının geçmesi üzerine vergi beyannamesini açıklayan İngiltere Başbakanı David Cameron'un bu adımına, Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ve muhalefetteki İşçi Partisi'nin Başkanı Jeremy Corbyn'in de eşlik ettiğini yazıyor.

Ancak gazetenin dikkat çektiği isim İngiltere Maliye Bakanı George Osborne.

Osborne'un vergi beyannamesinin, detaylarını gizli tutmak kaydıyla açıkladığı, bunu Başbakanlık'tan gelen baskı üzerine yaptığı ifade ediliyor.

Cameron'un ofisinin, bu adımlarla vergi tartışmasına bir son verilmesini umduğu belirtiliyor.