12 sanık mahkemeye getirilecek

İSTANBUL (İHA) - İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçtiğimiz ay görülen ve 20 dakikalık bir duruşmanın ardından banka davalarında ihtisas mahkemesi olan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen İmar Bankası davasında, tutuksuz yargılanan 12 sanığın polis zoruyla mahkemeye getirilmesine karar verildi.

İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Mustafa Akın, aylar süren soruşturmanın ve toplanan onlarca klasör dolusu belgenin ardından, Genç Parti lideri Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu İmar Bankası'nın 25 yönetici ve görevlisi hakkında açılan davada ilk incelemesini yaptı. Başkan Akın, davanın ilk duruşmasına, haklarında 2 yıl ile 145 bin 24 yıl arasında hapis cezası istenen 25 sanığın tamamını çağırdı. Ancak 25 sanıktan 12 kişi hakkında savunma ve delillerin tespiti amacıyla ihzaren celp kararı verildi.

Reklam
Reklam

İmar Bankası davası, bankalara yönelik operasyonlarda hakkında dava açılan son banka ve İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşma olma özelliğini taşıyor. İmar Bankası davası, mahkeme kalemi henüz aktif hale getirilmeye çalışılan 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 26 Şubat 2004 tarihinde görülecek.

İmar Bankası davasında daha önceden görevlendirilen İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tensip incelemesinde, sanık sayısı fazla olduğundan ilk duruşmaya 13 tutuksuz sanığı çağrılmıştı. Mahkemeye daha sonra çağırılmasına karar verilen 12 tutuksuz sanık hakkında ise yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu. Davanın sanıklarından Kemal Uzan, Yavuz Uzan ve Hakan Uzan hakkında ise gıyabi tutuklama kararları bulunuyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıklar Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Erol Hürbaş, Yaşar Avni Güral, Birol Çilingir, Gürol Demirkol, Hilmi Başaran, Sadık Karagöz, Tacettin Pak ve Mehmet Koray Özkaya'nın, "2 kez nitelikli zimmet", "19 bin 334 kez dolandırıcılık", "off-shore hesaplardan mevduat kaydırarak BDDK'nın ikazlarına uymamak" ve "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçlarından toplam 87 bin 12 yıl ile 145 bin 24 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Reklam
Reklam

Sanıklardan Nedim Çokçok, Dilek Atıcı, Gül Handan Ertargın, Sami Bulut, Yeşim Öztürk, Çiğdem Karakoç ve Mehmet Bulat'ın da benzer suçlardan 87 bin 10 ile 145 bin 19 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Hakan Uzan, Bahattin Uzan, Azmi Yılmaz, Suat Gusinali, Mustafa Akar, Nuray Özel ve Nurettin Sevlim'in de "zimmet" ve "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak" suçundan 7 ile 14 yıl arasında ağır hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

İddianamede ayrıca, Mustafa Say'ın da "Bankacılık Kanunu'na muhalefet" suçundan 2 ile 4 yıl arasında hapisle cezalandırılması isteniyor. Bazı sanıklar için iddianamede rekor düzeyde hapis cezası istemi olmasına rağmen Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 77. maddesi, "Aynı neviden hürriyeti bağlayıcı hapis cezalarının birleştirilmesi halinde uygulanacak cezanın 36 yılı geçemeyeceği"ni hükme bağlıyor.