12 sendika referandumda "hayır" diyecek

Türk-İş'e bağlı 12 sendika, demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi ve sosyal bir Anayasa talebiyle, “Sendikal Hakların Yok Sayılmasına ve 12 Eylül Anayasası'nın Devamına Hayır” dedi.

ANKARA (ANKA) - Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Sendikası, Basın-İş Sendikası, Hava-İş Sendikası, Tümtis Sendikası, Kristal-İş Sendikası, Belediye-İş Sendikası, TekGıda-İş Sendikası, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Ağaç-İş Sendikası, Deri-İş Sendikası,Harb-İş Sendikası ve Tez-Koop-İş Sendikası, demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi ve sosyal bir anayasa talebiyle “Sendikal Hakların Yok Sayılmasına ve 12 Eylül Anayasası'nın Devamına Hayır” dedi.

Tez Koop-İş Sendikası'nın açıklamasında sendikaların genel başkanlarının, “Emekçiye Hayır Diyene Biz De Hayır Diyeceğiz” sloganıyla bugün İstanbul'da ortak bir basın açıklaması yaptığı bildirildi. Açıklamaya göre, Anayasa paketinin hazırlanış biçimi, yöntemi ile referanduma sunulan paketin içeriği ve çalışma yaşamına ilişkin getirilen düzenlemeler hakkında bilgi veren başkanlar, referandumda pakete neden “Hayır” diyeceklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Yapılan açıklamada "Hayır" oyunun gerekçeleri şöyle sıralandı:

"Emekçilere Hayır Diyenlere Biz de Hayır Diyeceğiz! AKP yüksek yargıyı yeniden düzenlemeyi amaçlıyor. Anayasa paketine hazırlanış biçimi ve yöntemi nedeniyle itiraz ediyoruz. Referanduma sunulan paketin içeriğine ciddi itirazlarımız var.

Anayasa değişliliklerinin sendikal haklara ilişkin hükümlerine itirazımız var. İşçi haklarını görmezden gelen, uluslararası çalışma hukukunu, AİHM kararlarını ve ILO normlarını göz ardı eden değişikliklere hayır diyoruz. Toplumsal ve siyasal uzlaşmayı reddeden, dayatmacı otoriter zihniyete hayır diyoruz."