12 Şubat İngiltere basın özeti

İngiliz gazeteleri bugün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB'ye yönelik yaptığı mülteci krizi eleştirisine geniş yer ayırıyor. Times, Türkiye'deki tatil rezervasyonlarıyla ilgili Thomas Cook'un açıklamasını yayımlarken Economist Türk şarap sektörünü ele alıyor.

İngiltere gazeteleri bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün AB'ye yönelik yaptığı mülteci krizi eleştirisine geniş yer ayırıyor.

Erdoğan, Türkiye'nin sınır kapılarını açarak mültecilerin Avrupa ülkelerine geçişine izin verilebileceğini ifade etmişti.

'Türkiye Avrupa'yı milyonlarca göçmenle tehdit etti'Times, bu açıklamayı ana sayfa manşetine taşıyor.

Gazete, şu başlığı kullanmış: "Türkiye Avrupa'yı milyonlarca göçmenle tehdit ediyor".

Gazete, Erdoğan'ın "Alnımızda enayi yazmıyor" sözünü de kullandığı açıklamasını aktarıyor ve Halep'teki askeri operasyonlar sonrası mülteci kriziyle ilgili yaşanan son gerilimin derinleştiğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

Times, "Türkiye'nin milyonlarca mülteciye kapıları açma tehdidi ardından Avrupa, çok büyük bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya" diye yazıyor.

Daily Telegraph da konuyla ilgili haberinde "Türkiye'nin kapıları açma tehdidinde bulunduğunu"belirtiyor.

Gazete haberde, Erdoğan'ın açıklamalarına geniş yer ayırıyor.

Diğer gazeteler de mülteci kriziyle ilgili haberlerinin içinde bu açıklamaya yer veriyor.

'Suudi Arabistan'ın planı son bir umutsuz hamle'Independent'ta, gazetenin deneyimli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn'ün Suudi Arabistan'ın Suriye'ye askeri müdahale planıyla ilgili bir analiz dikkat çekiyor.

Cockburn; Suudi Arabistan, Katar, Türkiye ve Körfez monarşilerinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirme çabalarının başarısız olduğunu yazıyor ve Suudi Arabistan'ın bu çıkışının "iflas etmiş bir politikayı kurtarmaya yönelik son bir hamle olabileceğini" belirtiyor.

Cockburn, Suudilerin Suriye'ye müdahale etmesi durumunda bunu, Türkiye'yle yapmaları olasılığının büyük olduğunu ancak Türkiye açısından bunu çok riskli olduğu için Türkiye'nin askeri müdahalede ikircikli bir konumda bulunduğunu yazıyor.

Reklam
Reklam

'Güvenlik kaygılarıyla düşen Türkiye tatil rezervasyonları tekrar artabilir'Times'ın ekonomi sayfalarında yer alan haberde dünyanın en büyük seyahat acentalarından Thomas Cook'un, yoğun ilgi sonucu İspanyatatil rezervasyonlarının dolmak üzere olduğu, bunun Türkiye'ye ilgiyi yeniden artırabileceği yönündeki açıklaması yer alıyor.

Haberde özetle şu bilgiler yer alıyor:

"Thomas Cook'un CEO'su Peter Fankhauser, acentanın Türkiye'yle ilgili kapasitesini yüzde 29 kesmiş olduğunu ancak İspanya rezervasyonlarının önceye kıyasla çok daha hızlı dolduğunu, bunun da ilgiyi başka seyahat rotalarına çevireceğini söyledi.

"Fankhauser, tatilcilerin, Türkiye'de güvenlik kaygılarının azalması ve uyguladıkları yüzde 10 ila 15 arasındaki indirimlerden cezp olmaları sonucu, Türkiye'nin de bu yerler arasında olacağını tahmin ettiğini belirtti.

"Bu hafta, Türkiye rezervasyonlarının yüzde 40 düştüğünü açıklayan tur operatörü TUI gibi Thomas Cook'un Türkiye programı da, komşu ülke Suriye'deki savaş ve geçen ay İstanbul'da gerçekleştirilen terörist saldırı ardından zarar görmüştü.

Reklam
Reklam

"Bununla birlikte Fankhauser, Google aramalarıyla ilgili son verilerin 'Türkiye'de tatil' aramalarının artmakta olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

"Fankhauser, 'Türkiye muhteşem bir rota ve otel fiyatlarıyla ilgili yeniden anlaşmamızın ardından şimdi daha da muhteşem bir yer. İnsanlar İspanya'nın dolu olduğunu gördüğünde Türkiye'ye gidecek. Benim öngörüm bu yönde."

Türkiye'nin şarap sektörü Economist'teHaftalık Economist dergisi bugün yayımlanan yeni sayısında, Türkiye'deki şarap sektörüyle ilgili bir habere yer veriyor.

'Ekşi üzümler' başlıklı yazıda, Türkiye'de hükümetin yurt içinde şarap endüstrisine baskı uygularken sektör ürünlerinin ihracatına ise yardımcı olduğu belirtiliyor.

Yazıda özetle şu ifadeler yer alıyor:

"Laik ama ağırlıklı olarak Müslüman bir ülke olan, 75 milyon nüfuslu Türkiye, bir 'sağlam içiciler' ulusu değil. Türkiye'de yılda ortalama kişi başı 1.6 litre alkol tüketiliyor. Bu, OECD üyesi ve ortağı 40 ülke arasında, ikinci en düşük seviye. Bu ülkeler arasında en içki karşıtı yer ise, yine nüfusunun çoğu Müslümanlardan oluşan bir laik ülke olan Endonezya.

Reklam
Reklam

"Türkiye'de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, İslamcı köklerine uygun olarak, bu yolu sürdürmek için elinden geleni yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkleri içki içmeyi bırakmaya ya da bunu en azından sadece evde yapmaya çağırıyor. 1920'de kurulan Yeşilay da onu teşvik ediyor. 2004'ten bu yana ki büyük vergi artırımları, rakının reel fiyatını üç kattan fazla artırdı. (…) Kaçak içki satışı, bazıları ölümcül oluyor, artıyor. OECD'ye göre Türkiye'de tüketilen içkinin muhtemelen yüzde 29'u yasadışı olarak satılıyor.

Economist, "vergilerin şarap sektörünü de vurduğunu, 2013'te AKP hükümeti tarafından çıkartılan yasayla her tür alkol reklamlarının, sponsorluk anlaşmalarının, hatta şarap tadımının yasaklandığını" yazıyor.

Dergi, "bunun sonucu olarak da daha önceden atılımın eşiğine gelen şarap endüstrisinin şimdi hiçbir ilerleme kaydetmediğini" belirtiyor:

"2006 ila 2010 arasında ikiye katlanarak 58 litreye ulaşan üretim daha sonra hız kaybetti. Yurt içi tüketim de düştü. Bazı şirketler şarap üretiminden vazgeçip bunun yerine üzüm suyuna yöneldi. Türkiye, dünyanın en büyük altı üzüm üreticisinden biri. Şili ve Arjantin'in de önünde."

Reklam
Reklam

Economist, Türkiye'deki şarapçılık açısından iyi haberinse son on yılda şarap kalitesinin artması olduğunu ve yeni teknoloji ile yabancı danışmanları kullanan şarap üreticilerinin, uluslararası ödüller almaya başladığını yazıyor.

Economist, yurt içinde dizginlenen şarap sektörünün şimdilerde yabancı pazarlarda daha büyük bir pay arayışında olduğunu aktarıyor:

"Yaklaşık 30 şarap üreticisi bir araya geldi ve ihracatı teşvik eden 'Türkiye'nin Şarapları'nı kurdu. Ülkenin şarap ihracatı 2004'te 3 milyon litre olup 2010'da 2.2 milyon litreye gerilerken 2014'te ise yeniden canlanarak 2.6 milyon litreye ulaştı.

"Her ne kadar hükümet yerel tüketicilere pazarlamayı yasaklamış olsa da, yabancılara şarap tanıtımını destekliyor. İhraç edilen ülkeler listesinin tepesinde Belçika, Almanya ve İngiltere bulunuyor. Bu ülkeler oldukça büyük bir Türk azınlığa ve birçok Türk restoranını barındırıyor."