13 Baro başkanından TCK açıklaması

İZMİR (İHA) - 1 Haziran'da yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu'nu (TCK) değerlendiren Türkiye'deki 13 ilin baro başkanları, yaptıkları ortak açıklamayla, "Yeni TCK'da yapılan değişiklikle, yasaya aykırı eğitim kurumlarının açılıp işletilmesi özendirilmekte ve bu kurumların çalışmalarını sürdürmesine olanak sağlanmaktadır" dedi.

Aydın, Sakarya, Kocaeli, Manisa, Antalya, Denizli, Balıkesir, Eskişehir, Uşak, Hatay, Çanakkale ve Muğla Barosu başkanlarının imzasını da taşıyan ortak açıklama, İzmir Barosu Başkanı Nevzat Demir tarafından okundu.

Reklam
Reklam

İzmir Barosu Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında açıklamayı okuyan Erdemir, 1 Haziran'da yürürlüğe giren TCK'nın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 3. ve 29. maddelerinin yeniden görüşülmesi amacıyla TBMM'ye geri gönderildiğini, ancak siyasi erki elinde tutanların, bu yasanın aynen Meclis'ten geçirileceği yolunda demeçler verdiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Yapılan değişiklikle, yasaya aykırı eğitim kurumlarının açılıp işletilmesi özendirilmekte ve bu kurumların çalışmalarını sürdürmesine olanak sağlanmaktadır. Yeni yasal düzenlemeye göre, yasaya aykırı olarak açıldığı saptanan eğitim kurumunu açan veya işleten kişiler yargılanıp, yalnızca adli para cezası ile yükümlü kılınacak, bu yerlerde öğretmenlik yapanlar ise cezalandırılmayacak. Bu yerlerin kapatılmaları ise yöneticilerin keyfine ve takdirine bırakılacaktır. Tasarı mevcut haliyle yasalaştığı takdirde ayrılıkçı terör örgütlerinin, misyonerlik etkinliklerinde bulunanların, din devleti kurmak isteyen tarikatların önü açılmış olacak ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ilke ve felsefesine aykırı yapılanmalarının önlenmesi mümkün olmayacaktır."

Reklam
Reklam

Yeni TCK'daki basın ile ilgili maddelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği görüşünü savunan Erdemir, "Basın özgürdür, sansür edilemez. İnşallah hükümet bunun ayrımına varır ve söz konusu hükümleri değiştirerek, bu yanlıştan vazgeçer" şeklinde konuştu.

Erdemir, Türkiye'de son dönemlerde misyonerlik faaliyetlerinin de yoğun bir biçimde arttığını öne sürerek, bu konuda önlem alınmasını da istedi.