13 Kasım İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün AB'nin Malta'da göçmen krizini ele aldığı zirve ve Suriye'deki gelişmeler öne çıkıyor.

İngiltere basınında bugün, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin göçmen krizini ele aldıkları Malta zirvesinde Türkiye'ye yapılması planan yardıma dair haberler ve Suriye'deki gelişmeler öne çıkıyor.

Financial Times gazetesi, göçmen krizini masaya yatırmak için Malta'nın başkenti Valetta'da bir araya gelen Avrupalı liderlerin, Türkiye'ye 3 milyar euro'luk yardımda bulunmayı kabul ettiğini yazdı.

Haberde şu ifadeler var:

"Türkiye'de mülteci kamplarının kurulmasında kullanılacak paraya ek olarak, AB yetkilileri, Türk vatandaşlarına AB vizesi ve Türkiye'nin AB üyelik görüşmelerinin canlandırılması dâhil, bir anlaşma imzalanmasını beklediklerini söyledi."

Reklam
Reklam

"Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya akınını sınırlandıracağı, taraflara karşılıklı yarar sağlayacak bir ilişkinin mümkün olduğunu ifade etti."

"Ayrıntıların nihai şeklinin Kasım sonu veya Aralık başında düzenlenecek zirvede verilmesi planlanıyor."

"Avrupa Komisyonu üyelerine, 3 milyar euro'luk yardımın 2,5 milyar euro'sunu, gayri safi milli gelirlerinden doğrudan Türkiye'ye ödemeleri önerisinde bulundu. Yardımın geri kalan 500 milyon euro'luk kısmı da AB bütçesinden tamamlanacak. Bu da, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın sırasıyla 410 milyon euro, 386 milyon euro ve 534 milyon euro ödemeleri anlamına geliyor."

"Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB'nin Türkiye'yi yardıma ikna etmeye çalışırken 'siyasi bir bedel ödemek zorunda kaldığı' savını reddediyor. Göçmen krizini ele alış biçimiyle parti içinden de giderek tepki çeken Merkel, 'Bu açıkça yeni bir durum' dedi."

Financial Times'ın haberine göre Valletta zirvesinde AB liderleri ayrıca, göç veren Afrika'ya da yoksullukla mücadele için 1,8 milyar euro'luk fon ayırma kararı aldı.

Reklam
Reklam

Guardian gazetesinin internet sitesi de, İngiltere dışında henüz hiçbir AB ülkesinin Türkiye'ye yardım konusunda payına düşeni ödeme sözü vermediğini yazıyor.

Haberde ayrıca, AB liderlerinin gelecek haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile özel bir zirvede bir araya gelebileceği belirtiliyor.

Financial Times gazetesinde dikkat çeken bir diğer haber de Suriye'ye ilişkin.

Dışişleri Bakanları'nın hafta sonu Suriye krizini ele almak için Viyana'da bir araya gelecekleri zirvede "Asıl düşman kim?" sorusuna yanıt aranacağı yazıyor.

ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve İran'ın da aralarında bulunduğu birçok ülke temsilcisinin masaya oturacağı zirveye ilişkin haberde şu ifadeler var:

"Viyana'da gündemdeki maddelerden biri, Suriye'de faaliyet gösteren gruplardan hangisinin 'terörist' olduğu ve dış güçlerin hangi grupla çalışma konusunda rahat hissedeceklerinin belirlenmesi girişimi olacak."

"Viyana zirvesi katılımcılarının, IŞİD, El Nusra Cephesi ve Suriye'deki El Kaide bağlantılı gruplara karşı çıkması bekleniyor. Rus hava saldırıları batının desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mevzilerini vurmuş olsa da, Moskova ÖSO'yu terörist olarak değerlendirmediklerini söyledi."

Reklam
Reklam

Haberde, ABD'nin açıkça herhangi bir İslamcı grupla aynı sayfa yer almaktan kaçındığı belirtilirken gazeteye konuşan Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nden Emile Hokayem ise şu yorumu yapıyor:

"Bu muhtemel bir kapan, zira batılı ülkeler ile Türk ve Arap müttefikleri ve Suriye'deki muhatapları arasında bölünmeler yaratabilir. Bu durum, meseleyi Esad'ın geçişinden ziyade terörle mücadele çerçevesine çekmeye çalışan Rusya ve İran stratejisinin ekmeğine yağ sürebilir."

Financial Times'ın haberinde, kendisini daha ılımlı bir grup olarak öne süren Ahrar üş Şam gibi grupların tanımlanmasının ise daha zor olacağı ifade ediliyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'un "Türklerin ve Katarlıların desteklediği Ahrar üş Şam gibi grupların sınırlarının tartışılmasında bazı zorluklar olacak. Ruslar şüphesiz, onların terörist olduğu tutumundan başlayacak" sözlerine de yer veriliyor.

Times gazetesi, IŞİD'in çocukların militan olarak yetiştirildiğini gösteren bir video yayınladığını aktarıyor.

Reklam
Reklam

Habere göre, farklı etnik kökenlerden, en genci 6 yaşında çocuklar okulda dövüş sanatları, saldırı ve silah kullanımı dersleri alıyor, eğitim sırasında dikenli tellerin altından sürünerek geçerken görülüyor.

Guardian gazetesinde yer alan bir haber İngiltere'de erkekler arasında intihar eğilimlerini inceleyen bir araştırmayı aktarıyor.

Habere göre Bristol, Manchester ve Oxford üniversitelerinin yaptığı araştırmada, 2008 yılından bu yana İngiliz erkeklerin intiharlarına gerekçe olarak borçlanma, masraftan kısma ve işsizlik gibi faktörler gösteriliyor.