13 Mayıs İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde bugün Brezilya'da Dilma Rousseff'in Senato oylamasıyla görevden uzaklaştırılmasına ilişkin haberler ve analizler öne çıkıyor.

İngiltere gazetelerinde bugün Brezilya'da Dilma Rousseff'in Senato oylamasıyla görevden uzaklaştırılmasına ilişkin haberler ve analizler öne çıkıyor.

Financial Timesgazetesi Brezilya'yla ilgili başyazısında, ülkenin yeni lideri Michel Temer'i üç krizin beklediği uyarısını yapıyor.

Başyazıda, 13 yıllık sol iktidarın da sonuna gelindiği belirtilirken, Temer'in karşı karşıya olduğu krizler, ekonomi, yolsuzlukla mücadele ve ülkenin siyasi sisteminde reform olarak sıralanıyor.

Financial Times, ekonominin dirilmesi için Temer'in işe, Maliye Bakanlığı görevine eski Merkez Bankası Başkanı Henrique Meirelles'i getirerek başladığına dikkat çekip ekonominin düze çıkarılmasının iyi ve gerekli bir başlangıç olduğu yorumunu yapıyor.

Reklam
Reklam

İkinci kriz de yolsuzlukla mücadele. Gazeteye göre devlete ait petrol şirketi Petrobras'la ilgili aralarında Temer'in kendi adının da geçtiği ve üst düzey siyasetçilerin adının karıştığı yolsuzluk krizini çözmek de yeni liderin önceliklerinden olmalı.

Gazete, halk arasında popülaritesi yüksek olmayan Temer'in kendini açığa çıkarma pahasına bu mücadeleyi yürütmesi gerektiği görüşünde.

Brezilya'nın üçüncü krizi olarak gösterilen siyasi sistemi de Financial Times gazetesine göre Temer'in reforma gitmesi gereken meseleler arasında.

Yaklaşık 20 siyasi partinin olduğu Brezilya'da siyasetin dünyanın en bölünmüş ve yetersiz sistemlerinden olduğu belirtiliyor. Ülkenin 2018'de gideceği seçimler öncesi bu sistemin de düzene sokulması gerektiği ifade ediliyor.

Guardiangazetesi de başyazısında Brezilya'daki siyasi sistemin bölünmüşlüğüne dikkat çekiyor.

"Brezilya kendisini korkunç bir karmaşaya soktu ve bundan nasıl çıkacağını görmek oldukça zor" yorumunu yapan gazete, Rousseff'in hatalarının düşüşüne neden olduğunu yazıyor.

Reklam
Reklam

Guardian, Rousseff için "Yalnızca kendi kariyeri değil, Brezilya'nın tüm demokratik sistemi çöktü" diyor.

The Timesgazetesinde yer alan bir haber, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in İngiltere'nin AB'den çıkması durumunda ülkenin ekonomik resesyon riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısı yaptığını yazıyor.

Habere göre Carney, referandumda İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı alması durumunda, yaşam standartlarının alt üst olacağını, ev fiyatlarının düşeceğini, sterlinin değer kaybetmesiyle insanların işlerini kaybedeceğini, enflasyonun yükseleceğini ve büyümenin duracağını söyledi.

The Daily Telegraphgazetesinde yer alan bir habere göre, Norveç'in en büyük üçüncü şehri Trondheim sokaklarında 'mükemmel vücut' olarak lanse edilen modellerin bulunduğu reklamların, 'gençlerin kendi bedenlerini beğenmemelerine' neden olduğu gerekçesiyle kaldırılmasına karar verildi.

Trondheim'in merkez sol belediyesi, yarı çıplak kadınlarla üzerlerinde yalnızca şort bulunan kaslı erkeklerin yer aldığı reklamları, otobüs durakları, umumi tuvaletler ve bisikletlerden kaldıracak.

Reklam
Reklam

Karar belediyedeki oylama sonucu alındı. Gerekçe olarak da "Modellerin görüntüleriyle ilgili yanlış bir imaj vermeleri ve olumsuz beden algısına neden olmaları" gösterildi.

Öneriyi yapan Sosyalist Parti belediye meclisi üyesi Ottar Michelsen, reklamların şehirdeki gençler arasında görüntüleriyle ilgili kaygı duymalarına neden olduğunu ve büyük bir tartışma başlattığını söyledi.