13 milyon dolarlık canlı hayvan pazarı Türkiye'ye örnek olacak

Afyonkarahisar'da, maliyeti 13 milyon doları bulan ve Türkiye’ye örnek olacak ‘Canlı Hayvan Borsası’nın temeli iki...

Afyonkarahisar'da, maliyeti 13 milyon doları bulan ve Türkiye’ye örnek olacak ‘Canlı Hayvan Borsası’nın temeli iki ay sonra atılıyor.
Afyonkarahisar Belediyesi, canlı hayvan borsası yapılması için istimlâk ettiği araziyi Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB)’na devretti. Yapılacak olan tesislerde günde bin 500 büyükbaş, bin 500 küçükbaş hayvan olmak üzere toplam 3 bin hayvanın barınabileceği tesislerde, her türlü veterinerlik hizmetleri ile birlikte üretici ile tüketicinin buluşabileceği salonlar ve odalar ile birlikte yine hayvanların hastalığının ve gebe olup olmadığının tespit edilebileceği hayvan klinikleri bulunacak.
Düzenlenen protokol töreninde konuşan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, kente Türkiye'de benzeri olmayan bir canlı hayvan borsası kazandırılacağını ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Çoban, tesisin tamamlanmasıyla birlikte hayvancılıkta ciddi ilerleme kaydedeceğini söyledi. Yapılacak tesisin, Türkiye'ye örnek olabilecek bir tesisis olacağını ifade eden Çoban, Avrupa'da da İngiltere ve Almanya gibi çok gelişmiş ülkelerde bulunan tesiste günlük bin 500 büyükbaş hayvan ve bin 500 küçükbaş hayvan barındırabileceğini kaydetti. Çoban, “Bunun dışında tesiste her türlü veteriner kontrolü, üretici ile tüketicinin buluşabileceği salonlar ve odalar, hayvanlarla ilgili yapılabilecek ölçümler için her türlü cihaz bulunabilecek. Hayvanların hastalığının olup olmadığı, yine dişi hayvanların gebe olup olmadığı gibi işlemler de teknik cihazlarla tespit edilebilecek. Yani hem üretici ürettiği hayvanın ciddi bir şekilde karşılığını görecek hem de alıcı hiçbir sıkıntı yaşamadan sağlıklı hayvan alma imkanına kavuşacak.” diye konuşacak.

Reklam
Reklam

13 MİLYON DOLARLIK PROJE
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın büyük destekleriyle Afyonkarahisar'a Türkiye'nin en büyük canlı hayvan borsasını kazandıracaklarını ifade eden ATB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler de emeği geçen herkese teşekkür etti. Mühsürler, “Allah nasip ederse Türkiye'nin en büyük canlı hayvan borsasını ilimize kazandıracağız. Tesisimizin temelini inşallah 11 Kasım 2011 tarihinde atacağız. İlk etapta 5 milyon dolarlık bir yatırım öngörülüyor. Planlan diğer yatırımlarla birlikte maliyetin 12-13 milyon doları bulmasının bekliyoruz.” dedi.
Mühsürler, canlı hayvan pazarı dışında belediye tarafından istimlak edilecek 70-80 bin metrekarelik bir alana da bir zahire pazarı yapılacağını anlattı. Mehmet Mühsürler, şunları söyledi: “İlimiz, haşhaş ve pancarın yanısıra patates üretiminde de ön sıralarda yer alıyor. Patatesle ilgili bir depolama tesisini ilimize kazandırmak istiyoruz. İkinci etapta yapılacak zahire pazarında, un satıcıları, yem satıcıları, kepek ve gübre satıcıları gibi meslek erbapları bulunacak. Canlı hayvan pazarına gelen bir vatandaşımız hem hayvanını orada konaklatma imkanı bulacak hem de hayvancılıkla ilgili ne tür ihtiyacı varsa bu pazardan temin edecek. Hayvanlarla ilgili ilacından yemine her türlü ihtiyacını burada bulabilecek."
Konuşmaların ardından, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ve ATB Başkanı Mehmet Mühsürler tarafından canlı hayvan borsası yapılmak üzere istimlaki yapılan arazinin devir protokolü imzalandı. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın makamında gerçekleştirilen imza törenine, Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, ATB Meclis Başkanı Fahrettin Zobalı ve ATB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bolat katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz