Tüm dünya genelinde hızla artan halk sağlığı sorunu haline gelen sigaranın 2030 yılında l0 milyon insanın genç yaşta ölümüne yol açacağının tahmin edildiği belirtildi.Ülkemizde de saatte l2 kişinin ölümüne neden olan sigaranın son 20 yılda tüketiminin yüzde 80 oranında arttığı vurgulandı.
Yeşilay Nevşehir temsilcisi Şahin Güneş yaptığı açıklamada, sigaranın insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen büyük bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü(WHO) destekli olarak yapılan araştırmalarda dünya genelinde l milyon 250 bin kişinin sigara içtiğini belirten Güneş, dünya genelinde her l3 saniyede bir kişinin yaşamını sigaraya bağlı hastalıklardan yitirdiğini kaydetti.
Gelişmiş ülkelerde tütün tüketiminin hızlı bir düşüş trendi içerisinde bulunmasına Türkiye’de son 20 yıl içerisinde tüketimin yüzde 80 oranında arttığını anlatan Güneş, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkemizde her yıl l0 bin kişinin, günde 300 kişinin ve saatte de l2 kişinin sigaranın ortaya koyduğu sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitirdiğini söyledi.
Özellikle geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde diğer ülkelere oranla daha çok pazar bulan sigaranın Türkiye’deki kullanım yaşının gerçekleştirilen bir dizi uygulamalara karşın giderek düştüğünü vurgulayan Güneş, erkeklerin yüzde 60, bayanların yüzde 20 sinin ve tüm toplum kesimi olarak da yüzde 40 ının halen sigara tüketimine devam ettiğini kaydetti.
Sigaranın sadece içicisine değil, yanlarında sigara içilen kişilerinde sağlık sorunları ile karşılaşmalarında etken olduğunu dile getiren Yeşilay Nevşehir temsilcisi Şahin Güneş, yanlarında sigara içilen bebek ve çocukların akciğer rahatsızlıklarına yakalanma riskinin oldukça fazla olduğunu söyledi. Sigara dumanına maruz bırakılan pasif içici konumundaki çocuklarda başta kulak ve boğaz enfeksiyonlarının yanı sıra bronşit ve zatürre görülme sıklığının daha yoğun olarak gözlemlendiğini ifade eden Aytekin, akciğer kanserlerinin yüzde l7 sinin nedeninin çocukluk çağı veya erişkin dönemdeki pasif içicilikten kaynaklandığını bildirdi.
SİGARAYI BIRAK SAĞLIKLI OL
Güneş, sigaranın bırakılmasından 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız sayısının , 8 saat sonrada kandaki oksijen düzeyinin normale döndüğünü söyleyerek, 24 saat geçtikten sonra da karbonmonoksitin vücuttan temizlenmeye başladığını ve akciğerlerinde mukus ve sigara atıklarını atmaya başladığını belirtti.
Sigaranın bırakılması ile , 2-l2 hafta içerisinde de kan dolaşımının tüm vücutta düzelmeye başlayacağını söyleyen Güneş, sigarayı bırakanların 3-9 ay arasında akciğer fonksiyonlarının yüzde 5-l0 oranında bir artış göstereceğini, 5 yıl sonra kalp krizi geçirme riskinin, halen sigara kullananlara oranla yüzde 50 oranında azalacağını ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz