13 yıl sonra gelen itiraf

BRÜKSEL (İHA) - Belçika Başbakanı Guy Verhofstad'ın, Ruanda'da 1994'te 800 bin kişinin öldürüldüğü soykırımın önlenememesi konusunda ülkesinin de sorumlu olabileceğini kabul ettiği ortaya çıktı.

Başbakan'ın Ruanda'daki BM Barış Gücü'nde görevli 10 Belçika askerinin öldürülmesiyle ilgili davada Mayıs ayında verdiği ifadede, "Eğer Belçika birlikleri orada kalsaydı, yüzbinlerce kişinin hayatını kurtarabilirdik" dediği açıklandı.

Belçika, askerlerin öldürülmesinden sonra toplu katliamlar devam ederken Ruanda'daki BM Barış Gücü'nden çekilmiş ve soykırımın boyutları büyümüştü. Belçika askerleri güçlü donanımıyla Ruanda Barış Gücü'nün belkemiğini oluşturuyordu.

Reklam
Reklam

Soykırımda iktidardaki Hutular ve milis grupları 3 ay içinde çoğunluğu Tutsi yaklaşık 800 bin kişiyi katletmişti. Öldürülenler arasında ılımlı Hutular da bulunuyor.
Belçika Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Verhofstad'ın bu sözleri, Belçika askerlerinin ölümünden sorumlu tutulan Ruandalı eski binbaşı Bernard Ntuyahaga'nın Brüksel'deki duruşması sırasında sarfettiği belirtildi. Bernard Ntuyahaga, bugün mahkemede 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Gözlemciler, Başbakan'ın bu sözlerinin, Ruanda katliamında Batı'nın rolüyle ilgili tartışmaları yeniden alevlendirebileceği belirtiyor. Soykırımdan Hutu rejimi sorumlu tutulmasına karşın BM komutanları ve askeri uzmanlar, "Eğer BM Ruanda'da yeterli sayıda asker tutabilseydi, ölü sayısı çok az olurdu" görüşünü savunuyor.

Bazı uzmanlar ise Belçika Başbakanı'nın bu açıklamayı hem ülkesi hem de Ruanda içindeki tartışmaları sona erdirmek için yapmış olabileceğini ileri sürüyor.
Bu arada, Ruanda soykırımı Fransa'da da tartışma konusu. Bu hafta, Fransa'nın soykırım planladığını bilmesine rağmen Ruanda ordusuyla işbirliği yapmaya devam ettiği yolunda haberler basında yer aldı.

Reklam
Reklam