13 yıl sonra gelen tescil, Bafra halkını sevince boğdu

Samsun’un Bafra Ovası’nda yetiştirilen pirinç, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE)’nün Çeltik Islahı Araştırmaları Projesi kapsamında...

Samsun’un Bafra Ovası’nda yetiştirilen pirinç, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE)’nün Çeltik Islahı Araştırmaları Projesi kapsamında ‘Bafra Yıldızı’ adıyla tescillendi. 13 yıl süren çabanın ardından tescillenen Bafra Yıldızı’nda çiçekleme döneminden sonra salkım uçlarında kırmızılık oluşuyor.
İlçede yetişen pirincin ‘Bafra Yıldızı’ adıyla tescillenmesi, Bafralıları sevindirdi. İlçede 47 köyde 2 bin 260 çiftçinin 104 bin 524 dekar alanda çeltik yetiştiriciliği yaptığını hatırlatan Bafra Kaymakamı Ayhan Boyacı, Bafra Yıldızı adlı çeltik çeşidiyle tescillenen Bafra pirincinin markalaştığını söyledi. Bafra ekonominin tarıma dayalı olduğunun altını çizen kaymakam Boyacı, "Bu kadar büyük bir alanda çeltik ekimi yapıldığı halde Bafra'nın pirinç piyasasında isminin geçmemesi çok üzücü bir durum. Bafra yıllardır tarım adına ülke genelinde marka olmuştu. Artık Bafra Yıldızı pirinci ile pirinç piyasasında ismimiz kalıcı olacak.” dedi.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Salt Karagöl da Bafra pirincinin marka halinde raflarda yer alarak tüketiciye sunulmasının sevindirici olduğunu bildirdi. İlçede 50 yıldır çeltik yetiştiriciliği yapıldığını vurgulayan Bafra Tarım Müdürü Ahmet Dursun ise Bafra Yıldızı’nın kalite ve lezzet yönünden tüketicilerin birinci tercihi olmaya devam edeceğini kaydetti. Geçen yıl 34 köyde bin 817 çiftçinin 88 bin dekar alanda çeltik yetiştiriciliği yaptığını ve 79 bin ton çeltik elde edildiğini ifade eden Dursun, “Çeltiğin ilçemize yıllık 7 milyon TL’lik katkısı var. Özellikle son yıllarda sebze fiyatlarının düşük olması nedeniyle çeltik, üreticinin can simidi olmuştur. Sertifikalı çeltik tohumu kullanımın artması dolayısıyla ortalama verim 900-1000 kilograma kadar yükselmiştir." bilgisini verdi.
KTAE Teknik İşler Müdür Yardımcısı ve Bafra Yıldızı’nın ıslahçısı Mevlüt Şahin, Edirne ve Balıkesir’den sonra en fazla çeltiğin Samsun'da yetiştirildiğinin altını çizdi. İlçenin iklim toprak yapısı ve arazi uygunluğu bakımından çeltik üretimi için en uygun bölgelerden birisi olduğuna dikkat çeken Şahin, “Karadeniz Bölgesi Çeltik Islahı Araştırmaları Projesi kapsamında yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde geliştirdiğimiz çeşidi, 'Bafra Yıldızı' ismiyle tescillettik. Bafra Yıldızı, Ballilla-28 çeşidiyle TR666-8-1-1-1 hattının melezlenmesinden elde edildi. Yapılan 4 yıllık verim denemesinde 650-815 kilogram arasında verim elde ettik. Bitki boyu 90-95 santimetre arasında. Kalın saplı olduğu için yatmaya dayanıklı, salkımda tane sayısı 140-150 arasında olup mevcut çeşitler arasında en fazla salkımda tane sayısına sahip çeşittir. Kırıksız randımanı yüzde 50-60 arasında. Su alıp şişme indeksi diğer çeşitlerden daha yüksek olup pilavlık kalitesi ise yüksektir." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz