130 milyar euroluk öpücük

Euro Bölgesi maliye bakanları Yunanistan’a büyük tartışmalar yaratan ikinci yardım paketini 14 saat süren görüşmelerin ardından şafak vakti onayladı.

Bu kararla Yunanistan bir kez daha iflastan kurtarılırken, verilecek 130 milyar Euro’luk kredinin yanı sıra 107 milyar Euro’luk borç da silinecek. Böylece Yunanistan’a toplam destek 237 milyar Euro’yu bulacak.

EURO Bölgesi maliye bakanları, Brüksel’de 14 saat süren toplantı sonrası dün ‘şafak’ vakti Yunanistan’ı gelecek ay temerrütten kurtarmanın önünü açan 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya vardı. Böylece Yunanistan bir kez daha iflastan kurtarıldı. Anlaşmayla Yunanistan’ın borcunun 2020’de gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 120.5’ine düşürülerek sürdürülebilir hale getirilmesi amaçlanıyor. Anlaşmayla çoğunluğu bankalar ve yatırım fonlarından oluşan özel sektör kreditörleri ülkenin 107 milyar Euro’luk borcunu da silecek. Yunanistan ekonomisine çeki düzen vermek, rekabet gücünü artırmak ve borcunu ödenebilir duruma dönüştürmek için 3-4 yıllık zaman kazandı. Her Yunanlının borcu bir gün içinde
10 bin Euro azaldı.

Reklam
Reklam

Yunanistan için tarihi gün
Yunanistan Başbakanı Lukas Papadimos, Brüksel’de yaptığı açıklamada, anlaşmaya varılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Hükümetin hedefi programa sadık kalarak hayata geçirmek. Bugünün Yunan ekonomisi için tarihi bir gün olduğunu söylemek abartı olmaz” dedi. Yunan ekonomisinin kalkınması için önemli adımların atıldığını ifade eden Papadimos, AB’nin teknik yardımının Yunanistan’da güçleneceğine de işaret etti. Papadimos, genel seçimlerin ise tahvil takas planının (PSI) tamamlanmasının ardından yapılacağını bildirdi.

İlk kez bir ülke borç sildirdi
Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos da, bu sonuca varmanın 8 aylık zor mücadeleyi ve bütün Yunan halkının çabalarını gerektirdiğini dile getirdi. Yeni ekonomik programa olumlu veya olumsuz bakan herkese ülkenin kurtarılması için mücadele çağrısında bulunan Venizelos, özel sektör kreditörleriyle borcun silinmesi için yapılan çetin müzakerelere değinerek, “Tarihte ilk kez bir ülke borcunu 100 milyar Euro kadar azaltıyor. İflas korkusuyla paralarını bankalardan çekenler yeniden yatırsın” çağrısı yaptı.

Reklam
Reklam

Atina’da ‘Kerberus’lar olacak
AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, programın denetlenmesi için AB’nin Atina’da ‘daimi’ heyet bulunduracağını ve borç servisinin güvence altına alınması için açılacak ‘kayyum’ hesabında 3 aylık borç ödemelerini karşılayacak kadar kaynak bulundurulacağını söylemişti. Yunan basını AB’nin Atina’ya göndereceği 120 kişilik ‘daimi’ heyeti mitolojide üç başlı köpek anlamına gelen ‘Kerberus’a benzetmişti. AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ikinci kurtarma paketi müzakerelerinde esas Yunanistan’ın ekonomik durumu analizinde, programın başarısı için Atina’nın yapısal reformlarını hızla yapması, mali yükümlülüklerini karşılayabilmesi ve özelleştirmelerde hedefi tutturması gerektiği vurgulanıyor.

IMF’nin kurtarma payı mart ayında belli olacak

‘İKİNCİ yardım paketi’ olarak bilinen desteğe, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) katkı yapıp yapmayacağı belirsiz. Ancak IMF Başkanı Christine Lagarde, pakete kayda değer miktarda katkı sağlayacaklarını oranın martın ikinci haftası belli olacağını söyledi. Lagarde, uygulanacak ekonomik programın iddialı olduğunu ve önemli riskler barındırdığını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Juncker: Her türlü çabayı sarf edeceğiz

EURO Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, paketin başarılı olması için her türlü gayreti göstereceklerini söyledi. Juncker, “Anlaşmanın Yunanistan’ın borcunu azaltmada ve Euro içinde geleceğini garantiye almada önemli olduğunu” ifade etti. Juncker, “Yunan ekonomisinin sürdürülebilir büyümeye dönmesi için Yunan toplumunun çabalarına ihtiyaç var” dedi.

Avrupa’nın yol haritası

21 Şubat: Euro Bölgesi maliye bakanlarının ikinci kurtarma paketine yeşil ışık yakmasıyla bugünden itibaren Yunanistan kreditörlerle tahvil takası için halka arz sürecini başlatabilecek. Yunanistan ayrıca 2012 yılı bütçe açığının finansmanını karşılamayla ilgili yasaları hazırlayabilir.

22 Şubat: Yunanistan parlamentosunun ek 325 milyon Euro’luk tasarruf önlemlerini oylaması bekleniyor.
24-26 Şubat: G-20 ülkeleri maliye bakanları Meksika’da biraraya gelerek Avrupa’daki borç kriziyle mücadelede kullanılması düşünülen IMF fonlarının artırılmasını değerlendirecek.

Reklam
Reklam

27 Şubat haftası: Hollanda, Almanya ve Finlandiya parlamentoları Yunanistan’a verilecek kurtarma paketini oylayacak.
1-2 Mart: Avrupa Birliği (AB) liderleri Brüksel’de AB zirvesinde borç krizinin yayılmasını önlemek için Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve Avrupa İstikrar Mekanizması’nın (ESM) büyüklüğünü artırıp artırmamayı tartışacak. Avrupa’nın mevcut kurtarma fonu EFSF’nin miktarı 250 milyar Euro, temmuz ayında EFSF’nin yerini alması beklenen ve Avrupa’nın daimi kurtarma fonu olacak ESM’nin ise 500 milyar Euro kaynağı olması bekleniyor. İki fonun birlikte işletilmesi mevcut kapasiteyi artıracak.

20 Mart: Yunanistan’ın 14.5 milyar Euro tutarındaki tahvillerinin vadesi dolacak. Özel sektörün elindeki tahvillerin 107 milyar Euro’sunun silinmesiyle ilgili tahvil takas anlaşması tamamlanırsa, 14.5 milyar Euro’luk tahvillerde tahvil takas anlaşmasının içinde olacak ve bu yüzden Atina yönetimi 20 Mart’ta tahvil ödemesi yapmayacak.

Nisan ayı: Yunanistan’da genel seçimlerin yapılması bekleniyor. Euro Bölgesi liderleri yeni hükümetin ikinci kurtarma paketi karşılığında verilen taahhütlere bağlı kalmayı zorlu görmesinden endişe ediyor.

Reklam
Reklam

İşte Yunanistan’ı kurtaran anlaşma

130 milyar Euro’luk kredi anlaşması için mutabakat sağlandı. Yunan parlamentosunda yeni reform yasalarının geçmesi ve Euro ülkeleri parlamentolarında oylamalardan sonra anlaşma mart ayında yürürlüğe girecek.
Kredi bir bankaya kapalı hesap olarak yatırılacak. Borç ödeme ihtiyaçlarına göre, Yunanistan’a her üç ayda bir taksitler halinde verilecek.

Yunan Anayasası’nda borç ödemeye öncelik verileceğine ilişkin değişiklik yapılacak.
110 milyar Euro’luk 1. Kurtarma Paketi’nde faiz oranı 150 puan (yüzde 1.5) düşürülecek. Bu sayede borç miktarı, gayrı safi milli hasılanın yüzde 2.8 oranında (1.4 milyar Euro) azalacak.
Avrupa Merkez Bankası, AB Konseyi ve Uluslararası Para Fonu’ndan oluşan “troyka” anlaşmada öngörülen reformların uygulanması için sürekli olarak Atina’da kalacak.

AB Komisyonu Yunanistan’daki “Task Force” (Eylem Gücü) ekibini takviye edecek. 7’nci ‘Tıraş işlemi’, tahvil takas işlemi (PSI) ile 206 milyar Euro’luk borç, yüzde 53.5 oranında (reel yüzde 75’e kadar) silinecek. Borç miktarı 107 milyar Euro azalacak. Böylece bugün gayrı safi milli hasılanın yüzde 160’ına tekabül eden borç 2020 yılında yüzde 120.5’e düşecek.

Reklam
Reklam

Yunanistan bütçesi 2013’ten itibaren borç dışında ortalama yüzde 4 fazlalıkla kapanacak. Yoğun özelleştirme programı uygulanacak.
Tıraş işlemi ile eskilerin yerini alacak yeni Yunan devlet tahvillerinin 30 yıl içinde ortalama faizi yüzde 3.65 olacak. (2014’e kadar olanlar yüzde 2, 2020’ye kadar yüzde 3, 2020 sonrası yüzde 4.3)
Avrupa Merkez Bankası ve Euro bölgesinde merkez bankaları Yunan devlet tahvili bulunduran ülkeler, tahvillerden sağlayacakları kârları 2020 yılına kadar Yunanistan’a verecek. Bu uygulama ile Yunanistan’ın borcunda 2020 yılına kadar gayrı safi milli hasılanın yüzde 1.8 oranında azalmasını sağlayacak.

Yunan Ekonomi Bakanlığı’nda hükümet değişikliklerinden etkilenmeyecek ve siyasi partilerin kabul ettiği bir Vergi ve Gümrük işleri Genel Sekreteri atanacak.(HÜRRİYET)