İSTANBUL (İHA) - Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar, "138 ton LPG yükünden bahsediyoruz. Yasal çalışan ve izni olan bir gemi, ancak izin verilen saatin dışında denize çıkmış" dedi.
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Barış Tozar, Zeytinburnu açıklarında, sıvı LPG yüklü 7 tankeri taşıyan "DD-1" adlı RO-RO gemisinin batmasıyla ilgili, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde bir basın açıklaması yaptı.
İhbarı alan Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü yetkililerinin zor hava koşullarına rağmen hızla hareket ettiklerini belirten Barış Tozar, 8 gemicinin burnu bile kanamadan kurtarıldığını söyledi. Geminin batmasının ardından, 5 TIR ve 2 ton yük taşıyan tankerin Marmara Denizi Zeytinburnu açıklarında dolu şekilde yüzmeye başladığını ifade eden Tozar, "Olayın duyulmasının ardından bütün botlar ve Kıyı Emniyeti görevlileri harekete geçti. Kriz merkezi kuruldu. 4'lü ve 3'lü şekilde hareket eden tankerler izlemeye alındı. Denizdeki akıntı nedeniyle izleme, minimum zarar alacak şekilde gerçekleştirildi. Gemiden denize düşen tankerin dolu olması ve Ahırkapı'ya sürüklenmesi nedeniyle Valilik ve Emniyet genel Müdürlüğü'ne haber verildi. Yol trafiğe kapatılarak istenmeyen bir hadisenin önüne geçilmesi için tedbirler alındı. Çok zor hava şartları altında, hiç uyumadan hayatlarını tehlikeye atan görevliler, 3 tane tankeri Ahırkapı bölgesinde kontrollü olarak karaya oturtmayı başardı. Tankerlerden sonuncusu Haydarpaşa'da 13 No'lu iskeleye çekildi. Tankerden biri, sert hava şartları ve dalgalar nedeniyle delinmiş, gaz sızıntısı olmuştur. Tüm ekipler hareke geçmiş ve sıkıntı olmadan denizden kontrol sağlanmıştır. Akşam saat 22.45 itibariyle Boğaz trafiğe kapatılmıştır" dedi.
Deniz trafiğinin sabah kontrollü olarak trafiğe açıldığını söyleyen Tozar, sahil yolunun hala kapalı olduğunu belirterek, "Halatlar bağlanabilirse tankerler tekrar denize çekilecek ve oradan Haydarpaşa Limanı'na getirilecek. Kimsenin burnu kanamadan olay atlatılmış olacak. Burada 138 ton LPG yükünden bahsediyoruz. Ancak tankerler çok güvenli, delinmeleri ve patlamaları o kadar kolay değil. Facia davetçiliği yapmak istemiyorum. Gemi bu hava şartlarında keşke denize çıkmasaydı. Yasal çalışan ve izni olan bir gemi, ancak izin verilen saatin dışında denize çıkmış. Tahkikat sonucu gerekli işlemler yapılacaktır" şeklinde konuştu.
Basın mensuplarının, tankerlerin patlama riskine karşı sözlerini de değerlendiren Tozar, "Tankerlerin aynı anda patlaması mümkün değil. 100-200 metrelik bir alanda etkisi olacak. Biz zaten 300 metreye kadar çevreyi boşalttık ve tedbir aldık. Patlama riski nedeniyle sahil boşaltıldı. Tabii olası bir patlama güzel bir şey değil. Patlama olursa 7-8 şiddetinde bir deprem etkisi oluşturacağı, tamamen senaryodur. Benim senaryo yazmam doğru olmaz. Tsunami senaryosu, 5 bin ton LPG için geçerli. 90 gemi Boğaz'da bekletiliyor. Şu anda Ahırkapı açıklarında 2 tanker bekletiliyor. Sonuçta bu tankerler bir tehdit oluşturuyor. Tankerler bir yerlere çekilecek. Ama bu yer minimum riski olan bir yer olmalı. Haydarpaşa, minimum riski olan, vinçlerin bulunduğu, kara trafiğinin ve itfaiyenin olduğu bir yer. Liman işletmesi şu an kaptanla ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Herhangi bir gözaltı yok" açıklamasında bulundu.