13'ünde çırak, 19'unda ortak, 53'ünde patron

Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, 125.2 milyon dolar vererek aldığı Samsun Limanı’nın potansiyeline çok güveniyor. Avcı, “Samsun’u Karadeniz’de tam teşekküllü bir aktarma merkezi yapmak istiyoruz” diyor...

Ali Avcı, 1956 Adana Ceyhan doğumlu. Çukurova Üniversitesi’nde muhasebe eğitimi aldıktan sonra, 13 yaşındayken, nakliye aracılığı yapan Ceyhan Nakliyat’ta çırak olarak çalışmaya başlamış. 19 yaşına geldiğinde bu şirkete ortak olmuş. 1984’te ayrılıp Mersin’de kendi şirketini kurmuş.
Para dergisinden Rahime Baş Uçar'ın haberine göre; Ali Avcı, Türkiye’nin tarım ve gıda lojistiğinin yüzde 70’ini elinde tutan Cey Group’un patronu. Ama onu kamuoyuna asıl tanıtan, Samsun Limanı’nın işletmesini 36 yıllığına 125 milyon 200 bin dolar karşılığı devralması oldu.

Reklam
Reklam

Yaklaşık bir ay önce fiilen Samsun Limanı’nı devralan Samsunport, Ali Avcı’nın kaptanlığını yaptığı Cey Group’un en yeni şirketi. Cey Group’un “amiral gemisi” ise Ceynak.

Cey Group, 400 araçlık taşıma filosu, 90 bin metrekarelik kapalı depo alanı, 180 bin metrik tonluk tahıl silosu ve 60 bin metreküplük likit terminaliyle Türkiye’nin önemli ihracat ve ithalat kapılarında lojistik hizmetlerini sürdürüyor. Bin 200 kişinin çalıştığı grubun geçen yılki cirosu 100 milyon doları buldu.

Samsun Limanı’nın potansiyeline güvenen Ali Avcı, öncelikle 20 milyon dolarlık yenileme yatırım yapacaklarını belirtiyor. Avcı’nın ilk hedefi, Samsun Limanı’nı bir “aktarma merkezi” yapmak. Bu limanda toplanan ürünler, küçük gemilerle Mersin Limanı’na taşınacak...

Türkiye sizi Samsun Limanı’nı alınca tanıdı. “Nereden çıktı bu Ali Avcı” dediler... Bizim siyasi bir kimliğimiz yok. Mersin’de kurulu bir şirketiz. Ceynak’ı güneyde iyi tanırlar. “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz” derler. Çevremiz bizi iyi tanıyor. Biz hizmet üretiyoruz, nihai tüketiciye hitap etmiyoruz.

Reklam
Reklam

Gıda lojistiğinde uzman bir grupsunuz. Global krizin yansımaları sizi de etkiledi mi?
Cey Group’un cirosu geçen yıl 100 milyon dolar civarında oldu. Global kriz nedeniyle 2009’da birçok sektör ve şirket küçüldü. Biz yüzde 2 gibi küçük bir artışla ciromuzu koruduk. Bunun nedeniyse, gıda lojistiğinde faaliyet göstermemizdi. Gıda lojistiğinin yaklaşık yüzde 70’ini biz kontrol ediyoruz. Mersin, İzmir, İzmit ve İstanbul’da önemli yatırımlarımız var.

Yeni antrepolar ve depolama tesisleri kuracak mısınız? 2011’de Marmara Bölgesi’nde, Trakya Ereğlisi’nde iki terminal yapmak istiyoruz. 50 bin tonluk bitkisel yağ depolama tesisi kuracağız. Bu da 20 milyon dolarlık yatırım demek. Mersin’deki lojistik terminalimizse 100 bin metrekare alana kurulu. Ama bu yetmiyor. 2012 yılında Mersin’de de bir yatırım yapacağız. Bunun için 300 bin metrekarelik arazi satın aldık. 50 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz.

Reklam
Reklam

Peki neden Samsun Limanı’nı nasıl almaya karar verdiniz?
TCDD’nin 7 limanından biri olan Samsun, 16 Mayıs 2008’te özelleştirme planına alınmıştı. Aslında Samsun, Karadeniz’in atıl kalmış ve zarar eden bir limanıydı. Karadeniz Bölgesi’nin dış ticareti son 5 yılda 50 milyon dolardan 700 milyon dolara çıkmış. Daha da artacak. Aslında bizim kuzeyimizde inanılmaz bir potansiyel var. Rusya var. Rusya’nın etrafında da yeraltı ve yerüstü kaynakları zengin olan birçok ülke var. Ancak bunlar ürettiği malın taşınmasında sorun yaşıyor. Biz Karadeniz’de, Samsun’u çok iyi bir aktarma merkezi yapmak istiyoruz. Küçük tonajlı malları Samsun’da stoklayıp, oradan daha büyük gemilerle dağıtmak istiyoruz. Samsun’un Orta Karadeniz gibi geniş bir hinterlandı var. Bunları üst üste koyduğunuzda geleceği çok iyi olacak bir yatırım...

Samsun Limanı’na yeni yatırımlar yapacak mısınız?
Samsun Limanı için 125.2 milyon dolar ödedik. Üzerine kısa vadede 25 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Saha düzenlemesi, ilave depo ve silo yatırımları, liman geri hizmet sahasındaki hizmet alanları... Vinç ve makine ekipmanlarının da tamamını yenileceğiz.

Reklam
Reklam

Limanı yeni devraldınız ama bu yıl gruba ciro olarak katkısı olur mu?
Liman geçmişte zarar ediyordu. 8 milyon dolar civarında cirosu var. Bunu ilk yıl yüzde 50 artıracağız. Yani bu yıl 12 milyon dolara çıkarız.

Bünyenizdeki Ceysan şirketinin gündeminde yeni çöp toplama ve taşıma işleri var mı? Yaklaşık 10 yıldır İstanbul Avrupa Yakası’nın çöp taşıma işini yapıyoruz. İstanbul’dan her gün 10 bin ton çöp taşıyoruz. Bu işe 25 milyon dolarlık yatırım yaptık. İzmir Konak Belediyesi’nin ve Mersin Akdeniz Belediyesi’nin çöp toplama işini de yapıyoruz. Ancak sırf çöp toplama işi bize çok fizibıl gelmiyor. Bu işi geri dönüşümle destekleyecek projelerde de olmak istiyoruz. Bu konuyla ilgili yerli ve yabancı firmalarla görüşüyoruz.

Lojistik sektörüne yabancıların ilgisi var. Ortaklık ya da satın alma için sizin de kapınızı çalıyorlar mı?
Evet geliyorlar. Ama biz finansman için ortaklık yapmak istemiyoruz. Önemli olan işi bilenlerle ortaklık yapmak.

Reklam
Reklam

Enerji sektörüyle ilgili de planlarınız olduğunu duyduk...
Enerjinin dağıtım bölümünde olabiliriz. Dağıtım sonuçta bir hizmettir. Önümüzdeki dönemde denizcilik sektöründe olabiliriz. Bunları araştırıyor, değerlendiriyoruz.

“CEO’su olan şirketler battı!” TÜSİAD’a dört yıl önce üye olan Ali Avcı, Deniz Ticaret Odası’nda meclis üyesi. Avcı’nın bir kızı, bir de oğlu var. Kızı Lerzan Avcı, hukuk eğitimi görmüş. Şu anda grupta mali ve idari işlerden sorumlu yönetim kurulu üyesi. Oğlu Berzan Avcı ise işletme mezunu. Liman ve lojistik bölümünden sorumlu. Yani işin operasyonel bölümünde yer alıyor.
Ali Avcı, tam bir işkolik. “Günde 16 saat çalışıp 8 saat uyuyorum” diyor. “Neden bu kadar çok çalışıyorsunuz? İşleri sizin yerinize yönetecek bir CEO’nuz yok mu” diye sorduğumuzda ilginç bir yanıt alıyoruz: “CEO’ları olanların hepsi battı. Krizde en fazla etkilenen şirketler CEO’su olanlardır. Patron başta olduğunda kontrol ve yönetim daha iyi olur.”

Reklam
Reklam

13’ünde çırak olarak başladı Ali Avcı, 1956 Adana Ceyhan doğumlu. Çukurova Üniversitesi’nde muhasebe eğitimi aldıktan sonra, 13 yaşındayken, nakliye aracılığı yapan Ceyhan Nakliyat’ta çırak olarak çalışmaya başlamış. 19 yaşına geldiğinde bu şirkete ortak olmuş. 1984’te ayrılıp Mersin’de kendi şirketini kurmuş.
Ali Avcı, “Mersin’de liman vardı ve bizim sektörün merkezi de orasıydı. Mersin’e giderek yerelden gölgesele geçmiş olduk. 1990’lı yıllarda ise merkezimizi İstanbul’a taşıyarak ulusal bir firma olduk” diyor.

Cey Group şirketleri
* Ceynak: Taşımacılık ve lojistik hizmeti veriyor
* Ceysan: Çöp toplama ve taşıma işi yapıyor
* Ceyport: Liman hizmetleri verip paketleme yapıyor
* Samsunport: Samsun Limanı’nı işletiyor
* Sasbaş: Samsun Serbest Bölgesi’nin işletmecisi