14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü Kutlaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, “Malatya afet kapsamına alınmalı,...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, “Malatya afet kapsamına alınmalı, çiftçinin borçları tümüyle silinmelidir” dedi.

Parti binasında çiftçiler ve parti yönetim kurulu üyeleriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında 14 Mart Dünya Çiftçiler Günü’nde çiftçilerin sorunlarını dile getiren CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, “Çiftçilerin içinde bulunduğu içler acısı durumu gözler önüne aldığımızda çiftçiler günü daha bir anlam kazanmaktadır. Çiftçimiz, üretmek- kazanmak yerine, perişanlık, yoksulluk hatta açlıkla mücadele etmeye başlamıştır. Çiftçimiz borç batağına saplanmış, haciz-icra kıskacına alınmıştır. Tarımda kullandığı mazot, gübre, ilaçlama, elektrik gibi girdilerin masraflarını karşılayamayan çiftçi borçlanmış, kredilerini ve borçlarını da geri ödeyememektedir. Ülkemizde, ilimizde AKP Hukümetinin tarımda uyguladığı yanlış politikaların bedelini ağır ödüyor. Sadece tarımla uğraşanlar değil, hayvancılıkla geçimini sağlayan üreticilerin de artık hayvancılık yapmaları imkansız hale gelmiştir. Bütün çiftçilerimiz, köylülerimiz, üreticilerimiz AKP’nin politikalarından yaka silkmektedir” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“Tarım ülkesi olan bu topraklar neredeyse her ürünü ithal eder hale getirilerek, dışa bağımlı, üretmeyen bir ülke meydana getirilmiştir" diyen Kiraz, "Ancak unutulmamalıdır ki bu bereketli toprakların bereketini yok edenler, bu bereketli topraklara can katan çiftçiyi iflasa, yokluğa mahkum edenler elbette bir gün çiftçiye de köylüye de bunun hesabını verecektir. Bu anlamda ilimiz Dünya kayısı başkentidir. Kayısı üreticisinin isyanı ise devam etmektedir. Dondan ve doludan çok şiddetli bir şekilde etkilenen kayısı için hiçbir çözüm önerisi ortaya konulmamıştır. Üstelik bu konuda ağzını bıçak açmayan AKP yetkilileri kayısı üreticisinin isyanına göz yummaya devam etmektedir” dedi.

Kiraz, "Diğer taraftan kayısı üreticilerini tedirgin eden kayısıda erik koşnili(Kabuklu bit) hastalığı hızla yayılmaktadır. Bu konuda da bir an önce çiftçinin bilinçlendirilmesi, hastalıklı tüm ağaçların devlet tarafından ilaçlanması ve bütün önlemlerin alınması gerekmektedir. Bir kez daha sesleniyoruz, Malatya bu yıl boş sözlerle avutulacak durumda değildir. Bir an önce kayısısına don-dolu vurmuş üreticilerin zararları tespit edilmeli ve karşılanmalıdır. Malatya afet kapsamına alınmalı, çiftçinin borçları tümüyle silinmelidir. Bunun dışında Malatyalı üretici için de, Malatya ekonomisi için de başka bir çıkış yolu yoktur.

Reklam
Reklam

Bu düşüncelerle çiftçinin yüzünün güldüğü günler diliyor, bütün çiftçilerimizin gününü kutluyorum.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: