14 milyon çıkma tavuk itlaf edilecek

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 14 milyon çıkma tavuğun 1 ay içinde itlaf edileceğini ve itlafın maliyetinin 15.4 milyon YTL olacağını açıkladı. Şener, kanatlı sektörünün sorunlarının çözümü için alınan tedbirlerin toplam maliyetinin 53.2 milyon YTL olduğunu belirterek, bu maliyetin bütçeden karşılanacağını duyurdu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, Yeni Başbakanlık Binası'nda bir basın toplantısı düzenleyerek dün akşam yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) alınan kararlarla ilgili bilgi verdi. Şener'in basın toplantısına TOBB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Faik Yavuz ve sektör temsilcileri de katıldı. Toplantının 2 gündem maddesi bulunduğunu kaydeden Şener, birinci gündem maddesinin Kurumlar Vergisi Kanun Tasarısı, ikinci gündem maddesinin ise kanatlı sektörünün sorunları olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Şu anda yürürlükte olan Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 1949 yılında çıkarılan bir kanun olduğunu hatırlatan Şener, yarım asırlık bir yasayla kurumların vergi yükümlülüklerinin düzenlemenin sağlıklı olmadığını vurguladı. Gelişen dünya şartlarına uygun olarak değişen şartlara uyum sağlayan bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Şener, 83 maddelik kanunda önemli değişiklikler yapıldığını, madde sayısının azaltıldığını ve 39 maddeye indirildiğini, yasanın sadeleştirildiğini, belirsiz ve ihtilaflı konulara açıklık getirildiğini, gelir vergisiyle kurumlar vergisi arasındaki referansların azaltıldığını, muafiyet ve istisnaların daraltıldığını açıkladı.
Şener, kurumlar vergisi oranının yüzde 30'dan yüzde 20'ye indirildiğini bildirdi. Girişimcilerin küresel rekabette ulaşacakları başarının, vergi oranlarıyla yakından bağlantılı olduğuna dikkat çeken Şener, Türkiye'nin kurumlar vergisi bakımından OECD ülkeleri arasında oranların yüksek olduğu ülkeler arasında bulunduğunu söyledi. Şener, OECD ülkeleri arasında kurumlar vergisi oranının Türkiye'den düşük olduğu 15 ülke, kurum kazançları üzerindeki toplam yükün Türkiye'den düşük olduğu 11 ülke bulunduğunu, yeni düzenlemeden sonra ise kurumlar vergisi ve kurum kazançları üzerindeki yükün Türkiye'den düşük olduğu 4 ülke olacağını ifade etti.
Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapılacak değişiklikle Türkiye'nin hem yabancılar açısından cazip hale geleceğini hem de girişimcilerin kamusal yükler ve vergi yükleri nedeniyle yaşadıkları dezavantajdan kurtulacağını ifade eden Bakan Şener, EKK toplantısında tasarının Bakanlar Kurulu'nda imzalarının tamamlanmasının ardından bir an önce Meclis'e sevk edilmesi gerektiği kanaatine ulaştıklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

KANATLI SEKTÖRÜN SIKINTILARI Bakan Şener, geçen hafta yapılan Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu toplantısında kuş gribi hastalığı nedeniyle kanatlı sektörünün yaşadığı sıkıntıların ele alındığını hatırlatarak, o toplantıda oluşturulan teknik komitenin hazırladığı raporun dünkü EKK toplantısında ele alındığını belirtti. Şener, toplantıda sektörün sorunlarının çözümüne yönelik bazı kararlar alındığını kaydetti. Yumurta tavuklarının belli bir süre sonra ekonomik ömürlerini tamamladığını ve entegre tesislerden piyasaya sürüldüğünü söyleyen Şener, çıkma tavuk olarak tabir edilen bu tavukların, mikroba dayanıksız oldukları için itlaf edilmesine karar verildiğini belirtti. 60 hafta ve üzeri yaştaki yumurta tavuklarının itlafının bir ay içinde tamamlanacağını kaydeden Şener, bu konuda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bir tebliğ hazırlayacağını ve uygulayacağını söyledi. Her bir tavuk için 1.1 YTL tazminat ödeneceğini, 14 milyon tavuğun itlaf edilmesinin maliyetinin ise 15.4 YTL olacağını ifade eden Şener, bunun maliyetinin bütçeden karşılanacağını açıkladı. Şener, çıkma tavukların bir ay içinde itlaf edilmesinden sonra 60 haftayı dolduran tavukların kesimi ve hayvan yemi üretilen rendenim tesislerinde değerlendirilmesi amacıyla yetiştiriciye 30 kuruş, kesiciye 10 kuruş olmak üzere 40 kuruşluk bir destek verileceğini bildirdi. Şener, bu şekilde değerlendirilecek 10 milyon tavuk için 4 milyon YTL'lik maliyetin öngörüldüğünü kaydetti.

Reklam
Reklam

Kanatlı sektöründe iş yapan girişimcilere vergi ertelemesi getirdiklerine de işaret eden Şener, sektördekilerin geçen yıldan kalan kurumlar vergisi, gelir vergisi ve stopaj vergilerinin faizsiz olarak erteleneceğini, bu erteleme için sektör girişimcinin talepte bulunma şartı bulunacağını belirtti. Şener, vergi ertelemesinin toplam maliyetinin 0.5 milyon YTL olarak öngörüldüğünü açıkladı.

Kanatlı sektörüne SSK primlerinin faizsiz erteleneceği müjdesini de veren Şener, mevcut prim borçlarının ve hastalığı takip eden 3 ay içerisindeki prim borçlarının 6 ay boyunca erteleneceğini, bunun için de işverenin talebinin gerektiğini kaydetti. Şener, 31 Temmuz 2006'ya kadar geçerli olacak ertelemenin maliyetinin 1.2 milyon YTL olduğunu söyledi. Kanatlı sektöründe faaliyet gösteren işverenin elektrik faturası ödemelerinin ertelenmesinin de söz konusu olduğunu dile getiren Şener, et işletmeleri için 29 milyon YTL, yumurta işletmeleri için 11 milyon YTL olmak üzere toplam 40 milyon YTL tutarındaki fatura bedelinin 2006 yılı sonuna kadar erteleneceğini duyurdu. Şener, yüzde 14 hazine borçlanma bedeline göre hesaplandığında bunun maliyetinin 2.8 milyon YTL olduğunu duyurdu.

Reklam
Reklam

KREDİ BORÇLARININ ERTELENMESİ Şener ayrıca, sektördekilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının ertelenmesine karar verdiklerini, yüzde 25 sübvansiyonla kullandırılan kredilerden vadesi gelenlerin, faizine yüzde 60 sübvansiyon uygulanması suretiyle ve yıllık yüzde 8'lik basit faizle 12 ay erteleneceğini dile getirdi. 9.7 milyon YTL civarında kredi bulunduğunu anlatan Şener, bu uygulamanın maliyetinin ise 1.8 milyon YTL olarak hesaplandığını belirtti. Gerek iç, gerekse dış piyasada talebin artması için gerekli tedbirlerin alınmaya devam edileceğini söyleyen Şener, toplantıda ayrıca sulak alanlarda ve entegre tesislerde koruma bandı oluşturulması yönünde karar aldıklarını kaydetti. Şener, sulak alan ve entegre tesisler çevresindeki 5 kilometrelik alanlarda bulunan tüm kanatlıların itlaf edileceğini ve itlafın bir yıl içerisinde tamamlanacağını ifade etti. Şener, bu alanlardaki tavuklar için 3, kaz ve ördekler için 10, hindiler için ise 15 YTL ödeme yapılacağını, bunun toplam maliyetinin 27 milyon

Reklam
Reklam

YTL civarında olduğunu duyurdu.

5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu'nun uygulamasına sektörün de dahil edileceğini belirten Şener, bunun için Tarım Sigortaları Kurulunun karar alması, devlet destekleme miktarını belirlemesi ve buna ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın da bu çerçeve içinde çıkarılması gerektiğini, 1 yıl içinde bu düzenlemenin yapılacağını ifade etti. Şener ayrıca 2090 sayılı zirai afetlerle ilgili kanun kapsamına sektörün dahil edileceğini bildirdi.

Şener, çıkma tavukların itlafının bir kereye mahsus mu olacağına; yoksa bundan sonra devam mı edeceğine ilişkin bir soru üzerine, çıkma tavukların 1 ay içinde itlaf edilmesinden sonra, 60 hafta üzeri yaştaki çıkma tavukların değerlendirilmesi yoluna gidileceğini ve belli bir düzen içinde kesilerek rendenim tesislerinde kullanılacağını ifade etti. Bakan Şener, çıkma tavukların piyasaya açılmamasını sağlayacaklarını vurguladı.

Bakan Şener, bir soru üzerine kanatlı sektörüne Toprak Mahsulleri Ofisi'nden ucuz yem verilmesi konusunda bir karar alınmadığını belirtti. Kanatlı sektörünün zirai afetlerle ilgili kanuna dahil edilmesinin, Ziraat Bankası'ndan sektöre belli miktarda ödeme yapılması sonucunu doğurup doğurmayacağı sorusu üzerine Şener, düzenlemenin, bu sektörle ilgili bundan sonraki dönemleri kavrayacak bir düzenleme olduğunu, 1 yıl içinde sektör bu kanun kapsamına alınmak suretiyle afetlerde hangi destekler oluşabiliyorsa sektörün bunun içinde olmasını öngören bir düzenlemeyi kapsadığını belirtti. Şener, düzenlemenin şu andaki durumla bağlantılı değil, bundan sonraki tüm dönemleri kavrayacak bir düzenleme olduğunu kaydetti. Şener, itlafın ne kadar süre içinde ve hangi yöntemle yapılacağı yönündeki bir soru üzerine, çıkma tavukların itlafının 1 ay içinde modern usullerle yapılacağını ifade etti. İtlafın gazla yapılabileceğine işaret eden Şener, karbonmonoksit gazı kullanımının ilave bir maliyet ortaya çıkarabileceğini söyledi. Şener, alınan tedbirlerin toplam maliyetinin ne olacağı sorusu üzerine toplam maliyetin 53.2 milyon YTL olarak öngörüldüğünü, bu ödeneğin bütçeden karşılanacağını söyledi.

Reklam
Reklam

YUMURTA STOKUNUN ERİTİLMESİ Şener, mevcut yumurta stokunun ne kadar olduğu ve bu stokun eritilmesi için ne yapılacağı sorusu üzerine Türkiye'nin bir demir perde ülkesi ve kapalı bir rejim olmadığını ifade ederek, toplum sağlığı ile ilgili konuların asla gizlenmediğini vurguladı. Türkiye'nin bu görüntüsünün çağdaş bir görüntü olduğunu ve uluslararası ilişkilerde çok önemli bir yer işgal ettiğini dile getiren Şener, kuş gribi hastalığının sınırlı sayıda insana bulaştığını, sınırlı sayıda ölüm vakasının ortaya çıktığını, bu vakaların tamamen bilgilenme eksikliğinden ortaya çıktığını, yeme yoluyla hasta olan kimsenin bulunmadığını söyledi. Tüketicinin bilinçlendirilmesi olayının her şeyden önemli olduğuna dikkat çeken Şener, mikrobun, sabun, deterjan gibi temizlik malzemelerine karşı çok zayıf olduğunu vurguladı. Şener, bulaşmanın ancak tedbirsiz elle dokunma ve çok yakın temas ile mümkün olduğuna işaret etti. Kısa süre sonra bu konunun alınan tedbirlerle birlikte tamamen gündemden düşeceğini ve sektördeki talep daralmasının da ortadan kalkacağını düşündüğünü dile getiren Şener, talep normalleştiğinde stokların da eriyeceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Şener, özel sektörün Kurumlar Vergisi Kanun Tasarısı ile birlikte yatırım indiriminin de devam ettirilmesi konusundaki talebinin hatırlatılması üzerine bu konuda iki tercihleri bulunduğunu, birincisinin yüksek oranlı kurumlar vergisi ve yatırım indirimi uygulaması, ikincisinin ise yatırım indiriminin olmadığı düşük oranlı bir kurumlar vergisinin uygulandığı sistem olduğunu söyledi. Şener, tasarının ikinci tercihe göre oluşturulduğunu açıkladı.
Bakan Şener, bir soru üzerine kuş gribi ile ilgili alınan tedbirlerin tamamen bütçe dengeleri içinde oluşturulduğunu ifade ederek, maliyet hesaplarının 2006 yılıyla sınırlı olarak ifade edildiğini kaydetti.
'Siz tavuk yiyor musunuz?' şeklindeki bir soru üzerine Şener, "Yıllar öncesinden gelen bazı fotoğraflar algılamayla ilgili bir birikim oluşturdu. Bunlar işi magazin boyutuna taşıyor. Bu soruyu cevaplamak benim ağırlığıma yakışmaz" diye konuştu. Şener, yumurta stoklarının eritilmesi için kamu kurumlarına toplu alımın söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine, "Kamu kurumlarında yemek mönülerinde zaten bir kısıtlama söz konusu değil" dedi. Şener, tehlikenin devam etmesi halinde itlafların sürüp sürmeyeceği yönündeki bir soruya ise şu karşılığı verdi:

Reklam
Reklam

"Tarım Bakanlığı konuyu takip edecek ve gerek gördüğünde bu tedbirlerin uygulanmasına devam edilecek. Gelişmelere göre yapılacak bir uygulamadır."
Şener, 'Kuş gribi vergisi var mı?' sorusuna, "Hiçbir yeni vergi yok" karşılığını verdi. Şener, bir başka soru üzerine Meclis'te bulunan Kredi Kartları Yasa Tasarısı ve Mortgage Tasarısı'nın önümüzdeki haftadan itibaren komisyonlarda görüşülebileceğini söyledi. Şener, komisyonun kredi kartlarıyla ilgili tasarı hakkında ön bilgilendirme ihtiyacı duyduğunu kaydederek önümüzdeki hafta komisyon başkanıyla biraraya gelerek bir bilgilendirme toplantısı yapacaklarını açıkladı.