İngiliz gazeteleri, geçen hafta Paris'teki ofisine saldırı düzenlenen Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun bugün piyasaya çıkan özel sayısına sayfalarında geniş yer ayırmış.
Times gazetesindeki haberin başlığı, "Kalemin misillemesi. Cüretkar Charlie Hebdo ayn şeyi yine yapıyor". Başlığın altında ise derginin son sayısının kapağındaki karikatür var.
Karikatürde gözü yaşlı Muhammed Peygamber büyük harflerle "JE SUİS CHARLİE" (BEN CHARLİE'YİM) yazılı bir dövizi tutuyor, üstte ise yine büyük harflerle "TOUT EST PARDONNE" (HER ŞEY AFFEDİLDİ) yazıyor.
Times, Charlie Hebdo'nun bu kapağı ile risk aldığını, Müslümanları daha da öfkelendirip tahrik edebileceğini belirtiyor.
Bugün kapaktaki karikatürü sayfalarına taşıyan bir diğer İngiliz gazetesi ise Financial Times. Gazete bu kararına gerekçe olarak, karikatürün haber değeri olmasını göstermiş.
Financial Times bazı Fransız gazetelerinin yanı sıra İngiltere'de Guardian ve Independent, İspanya'da El Pais, Almanya'da Bild gazetelerinin, ABD'de Wall Street Journal gazetelerinin karikatürü yayınladığını, Amerikan New York Times gazetesinin ise bu yönde hareket etmediğini-aktarıyor.
'Bizim kapağımız'**Guardian** gazetesindeki haberde Charlie Hebdo'nun son sayısının kapağını çizen karikatürist Renald Luzier'in dün Paris'teki basın toplantısında söylediği şu sözler yer alıyor.
"Karikatüre baktım. Karakter ağlıyordu. 'Her şey affedildi' yazdım. Sonra ben ağlamaya başladım. Kapak belli olmuştu. Dünyanın ya da teröristlerin bizden hazırlamamızı istediği kapak değildi bu. Ama bizim istediğimiz kapaktı."
Daily Telegraph, Charlie Hebdo Genel Yayın Yönetmeni Gérard Biard'ın basın toplantısındaki sözlerini, haberinin başlığına taşımış:
"Biz Charlie Hebdo'nun bu sayısını dünya gülsün diye çıkarıyoruz, yas tutsun diye değil."
Daily Telegraph, Charlie Hebdo'nun geçici olarak bir süre yayınlarına ara vereceğini de duyuruyor.
'Genç Müslümanlar öfkeli'**Independent** gazetesindeki haberde ise Charlie Hebdo'de çalışan gazetecilerden Zineb El Rhazoui'nin dün BBC'ye yaptığı açıklamada söylediği sözler var:
"Bence, eğer öldürülen arkadaşlarımız burada olsalardı; bugün teröristlerle bir kahve içerler, onlarla konuşurlar, bunu neden yaptıklarını sorarlardı. Biz Charlie Hebdo ekibi olarak, meslektaşlarımızı öldüren iki teröristi affetmemiz gerektiğini düşünüyoruz."
Fransa'dan bildiren Independent muhabiri Kim Sengupta ise ülkede özellikle genç Müslümanların öfkeli olduğunu ve Charlie Hebdo'nun Muhammed Peygamberin karikatürünü yayınlamasını bir diğer "provokasyon" olarak gördüklerini belirtiyor.
Sengupta'ya konuşan 64 yaşındaki Mahmoud Hannachi, "Bu karikatürü Amerika'da, Britanya'da gösterdiklerini gördüm. Bunun ne kadar tiksindirici olduğunu bilmiyorlar mı?" diye sormuş.
Haberde şu satırlar da yer alıyor:
"Terör saldırılarında ölenlerin bazıları için anma törenleri düzenlenirken, Fransa Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem yetkililerle yaptığı toplantıda ülkede Müslümanların çoğunlukta olduğu bölgelerde çok sayıda öğrencinin bir dakikalık saygı duruşunda bulunmayı reddetmesi karşısında ne yapılacağını ele alıyordu. Seine-Saint-Denis'te öğrencilerin yüzde 80'den fazlası saygı duruşuna katılmadı, Charlie Hebdo çalışanlarının 'hak ettiklerini aldıklarını' söyledi. Lille'de bir öğrenci, saygı duruşu sırasında sessiz olunmasını isteyen bir öğretmeni 'Kalaşnikofla vurmakla' tehdit etti."
Britanya'da 'yeni Yahudi düşmanlığı'Independent gazetesinin bugünkü manşeti ise "Yeni Yahudi düşmanlığı".
Gazete YouGov şirketi tarafından yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonuçlarını duyuruyor. Araştırmaya katılan ve Britanya'da yaşayan Yahudilerin çoğu ülkede gelecekte kendilerine yer olmadığı görüşünde.
Araştırmaya katılanların yüzde 25'i, "Yahudilerin diğer Britanyalılara kıyasla daha fazla para peşinde koştukları" görüşüne katıldıklarını söylemiş.
Görüş bildiren Britanyalıların yüzde 45'i ise kendilerine yöneltilen Yahudi karşıtı dört yorumdan en az birine katıldıklarını belirtmiş.
Independent'a göre araştırmanın sonuçları, Britanya'da Yahudilere kaygı verici düzeyde önyargıyla bakıldığını gösteriyor.
'Türkiye en heyecan verici piyasalardan'Financial Times gazetesinin internet sayfasındaki bir haberin başlığı ise "Türkiye ile Londra Borsası arasında türev ürünler anlaşması".
Dün duyurulan anlaşma ile Londra Borsası, Borsa İstanbul'un BIST 30 endeksine ve pay senetlerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon ürünlerini yatırımcılara sunabilecek. BIST 30 ise piyasa kapitalizasyonu ve işlem hacmi bakımından Türkiye'nin önde gelen şirketlerini içeriyor.
Financial Times'ın internet sitesindeki Philip Stafford imzalı haberde, anlaşmanın, Türkiye'nin sermaye piyasasını revize etme ve bölgesel bir finans merkezi olma isteğine yönelik stratejisinin bir parçası olduğu vurgulanıyor.
Haberde anlaşma ile sonuçlanan pazarlıkların aylar sürdüğü belirtiliyor.
Borsa İstanbul ve Londra Borsası'nın yıl sonunda Endeks Ortaklığı yapmayı da planladıkları da aktarılıyor.
Financial Times'ın haberinde Londra Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Xavier Rolet'nin şu sözleri de yer alıyor:
"Türkiye halen dünyanın en heyecan verici gelişmekte olan piyasalarından biri. 2015'teki G20 dönem başkanlığı ile küresel ekonomik gündemin şekillendirilmesine yardımcı olmak için de anahtar bir konumda olacak...(Türkiye'nin) Yarım trilyon dolara yakın Gayri Safi Yurt İçi Hasılası, ihracata yönelik ekonomisi, dinamik kuruluşları ve sermaye piyasaları büyük bir potansiyeli gözler önüne seriyor."
'80 yaşın altındakiler kanserden ölmeyecek'Times gazetesinin ilk sayfasında ise dikkat çekici bir sağlık haberi var. Gazete, 80 yaşın altındaki kişilerin kanserden ölümlerinin son bulacağını yazıyor.
İngiltere'de yapılan ve sonuçları bugün yayınlanacak bir raporla kamuoyuna duyurulacak araştırmaya göre, önümüzdeki yıllarda kanser hastalığı yüzünden hayatını kaybedenler çok yaşlılarla sınırlı olacak.
Orta yaşlı kişilerin her gün düzenli olarak aspirin almaları, eczanelerde yapılan kanser testleri, sağlık taramalarında gözlenen ilerleme, daha etkili ilaçlar...Times'taki habere göre bilim adamları işte tüm bu gelişmelerin 80 yaşın altındaki kişilerin kanserden ölmelerinin önlenmesine yardımcı olacağını düşünüyor.
University College of London'dan Profesör David Taylor, kanser tedavisinde gözlenen ilerlemenin, "3000 yıldır bilinçli bir şekilde savaştıkları birşeyin kontrol altına alınması" anlamına geleceğini söylüyor.
Times ise İngiltere'de her yıl 150 bin kişinin kanserden öldüğünü, halen bu kişilerin yarıdan biraz fazlasının yaşları 75'ten fazla kişiler olduğunu ve hastalığa yakalanma riskinin yaşlanma ile birlikte hızla arttığını aktarıyor.