14 Ocak İngiltere basın özeti

FT: Türkiye IŞİD tehdidine karşın, Kürt militanlara odaklanmaya devam ediyor, Times: Sultanahmet saldırganının annesi Hristiyandı, İran'a ambargolar kalkıyor ve Ebola krizinde sona gelindi.

Financial Times Sultanahmet'teki intihar saldırısının ardından "Türkiye IŞİD tehdidine karşın, Kürt militanlara odaklanmaya devam ediyor" başlıklı bir habere yer veriyor.

Mehul Srivastava imzalı haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın saldırıdan birkaç saat sonra 8. Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada "ülke güvenliğine yönelik son tehditten sadece birkaç dakika bahsettiği, saldırganların bulunması için ülke çapında bir insan avı başlatılırken, sonraki yarım saatlik zaman diliminde de PKK'ya karşı konuştuğunu" belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Financial Times Erdoğan'ın neredeyse tüm Türk televizyonlarında yayımlanan konuşmasının "hükümetinin Türkiye'deki son üç büyük terör saldırısıyla ilişkilendirilen IŞİD kaynaklı tehdit hafiflemediği halde, neredeyse tüm dikkatini Kürt ayrılıkçılara çevirmesini gösterdiği" yorumunu yapıyor.

Gazete, hükümet yetkililerinin de hem kamuoyu önündeki açıklamaları hem de özel sohbetlerinde "başlıca sorunun IŞİD değil, Kürt militanlar olduğunu ve kaynakların da buna göre dağıtıldığını söylediğini" aktarıyor.

'IŞİD oy getirmiyor' Haberde görüşlerine yer verilen Tepav adlı düşünce kuruluşundan askeri uzman Nihat Ali Özcan "Türkiye'de birçok terör örgütü var ve bir öncelik listesi yapılması gerekiyor. Siyasetçiler kendilerine oy getiren iç meseleler hakkında konuşuyor ve IŞİD oy getirmiyor" diyor.

Adının açıklanmasını istemeyen iki güvenlik yetkilisi de "ulusal düzeyde kayda değer miktardaki istihbarat toplama faaliyetinin PKK'ya ve Güneydoğu'daki faaliyetlerine odaklandığını" belirtiyor.

Reklam
Reklam

"İran ve Rusya'nın Türkiye'yle bölgesel rekabetleri nedeniyle PKK'yla bağ kurduğu yönündeki kaygılara" dikkat çeken güvenlik yetkilisi ayrıca "Dünya PKK'yı bir Türk sorunu, IŞİD'i uluslararası bir sorun olarak görüyor ama Türkiye için PKK bir numaralı sorundur ve hep uluslararası olmuştur" diyor.

'Sultanahmet saldırganının annesi Hristiyandı' Times'da ise Sultanahmet'teki bombalı saldırıyı düzenleyen Nabil Fadli'nin kimliğine dair bir haber dikkat çekiyor.

Gazete Fadli'nin annesinin babasıyla evlendikten sonra İslam'ı seçen Ermeni kökenli bir Hristiyan olduğunu yazıyor.

8 yaşına kadar Suudi Arabistan'da yaşayan Fadli'nin ailesiyle birlikte başkent Şam'a gittiği yazılıyor.

Daha sonra da ailenin memleketi olan, Türkiye'ye 8 kilometre mesafedeki Halep'in Menbij kasabasında yaşamaya başladığı kaydediliyor.

Times, Menbij'deki birçok kaynağın Fadli'nin 2012 sonunda Ebubekir Tugayları adlı yerel bir grupla silahlı isyana katıldığını doğruladığını belirtiyor.

Reklam
Reklam

Bazı kaynaklara göre de Fadli'nin daha sonra, El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'yle İdlib bölgesinde koalisyon oluşturan, bölgenin en büyük İslamcı örgütlerinden Ahrar el Şam saflarında yer aldığı söyleniyor.

IŞİD'in 2013 yazında Menbij'e sızdığı ve 2014 başında da bölgedeki diğer İslamcı grupları sürdüğü belirtiliyor. Fadli'nin IŞİD'in Manbij'i ele geçirmesinden sonraIŞİD saflarına geçen ilk savaşçılardan biri olduğu vurgulanıyor.

İran'a ambargolar kalkıyorİngiltere basınının dünya haberleri sayfalarında geniş yer verdiği konulardan biri de nükleer programı nedeniyle İran'a uygulanan ambargoların kaldırılması.

Guardian, Avrupa Birliği ve ABD'nin yaklaşık 10 yıldır uygulanan ambargoları bu hafta sonu resmen kaldırmasının beklendiğini yazıyor.

Gazete, AB'nin İran petrolüne uyguladığı ambargonun kalkmasının uluslararası alanda, özellikle de küresel petrol piyasasında etkisini derhal göstereceğini belirtiyor.

Ambargonun kalkmasıyla Tahran'ın petrol arzına hemen günde 500 bin varil daha ekleyeceği ve bu durumun da arz fazlası nedeniyle düşen petrol fiyatlarını daha da düşürebileceği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

İran bankalarının Avrupa mali sistemiyle yeniden bağ kurmasıyla da dan halkının nükleer uzlaşmanın etkilerini yaşamlarında hissetmeye başlayacağı söyleniyor.

Ambargoların kalkmasının gelecek ayki parlamento seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin popülaritesini de arttıracağı söyleniyor.

'Ebola krizinde son'Yine Guardian'daki bir başka habere göre de Ebola krizinde sona gelindi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Liberya'da son 42 gündür hiçbir yeni Ebola vakasının görülmemesinden sonra iki yıldır süren ve 11 binden fazla kişinin ölümüne yol açan salgında resmen sona gelindiğini açıklayacağı belirtiliyor.

Habere göre Batı Afrika ülkelerinden Gine'de bir çocuğun ölümüyle başlayan Ebola salgını dünya genelinde 28 bin 637 kişiye bulaştı ve 11 bin 315 kişinin ölümüne neden oldu.