14 Temmuz İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde bugün Yunanistan ve alacaklılar arasında varılan anlaşmaya dair haberler ve analizler öne çıkıyor.

İngiltere gazetelerinde bugün Yunanistan ve alacaklılar arasında varılan anlaşmaya dair haberler ve analizler öne çıkıyor.

Financial Times gazetesi başyazısında anlaşmanın hem Yunanistan hem de Avrupa'ya pahalıya mal olduğu yorumunu yapıyor ve Almanya'nın zorlu şartlarının Yunan halkı için çok ağır olduğu ifade ediliyor.

TIKLAYIN: VARUFAKİS'TEN 'YENİ BİR VERSAY ANLAŞMASI' YORUMU

TIKLAYIN: 'TSİPRAS BOYUN EĞDİ, DEMOKRASİ KAYBETTİ'

TIKLAYIN: SYRIZA ANLAŞMA SONRASI AYAKTA KALABİLECEK Mİ?

TIKLAYIN: ANLAŞMA KOŞULLARI NELER?

Reklam
Reklam

Independent gazetesinin başyazısında da anlaşmanın Yunan halkı üzerinde on yıllar sürecek bir acıya neden olacağı belirtiliyor.

Başyazıda, zengin Yunanlar vergilerini ödese ve yolsuzluğun önüne geçilse de her bir Yunan vatandaşının halkının olumsuz etkileneceği belirtiliyor ve kargaşa başlayabileceği yorumu yapıyor. Yazıda "Ayaklanmalar, grevler olacak. Solda Syriza'nın önüne geçebilecek yeni bir siyasi hareket başlayabilir" deniyor.

Guardian gazetesinin başyazısında da anlaşmanın 'Avrupa'yı tehlikeli sulara götürebileceği' uyarısı yapılıyor.

The Daily Telegraph gazetesinin başyazısında ise "Yunanistan'ın başarısızlığı AB projesinin kusurlarını gösteriyor" başlığı var.

Felluce operasyonuna 'Şii milisler de katılıyor'Independent gazetesi yazarı Patrick Cockburn, Irak'ta binlerce Şii milisin, Felluce'nin IŞİD'den geri alınması için düzenlenecek operasyona katılacağını yazdı.

Cockburn, Haşid Şabi olarak bilinen Şii milis grubunun çatışmalarda 'deneyim eksikliği' nedeniyle büyük kayıplar yaşayabileceği yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

Independent gazetesine konuşan Haşid Şabi birliklerinin üst düzey komutanlarından Ali Musleh, "Felluce'nin etrafı sarılı fakat azar azar geri alacağız" dedi.

Irak ordusu, IŞİD'in elindeki Felluce'ye üç koldan baskı uygularken, çatışmalar henüz şiddetlenmeden sivillerin geçişi için bir de koridor açtı.

Independent gazetesi, Haşid Şabi'nin, Musul'un 10 Haziran 2014'te IŞİD'in eline geçmesinin ardından Ayetullah Ali el Sisteni'nin çağrısıyla gönüllülerden oluştuğunu belirtiyor.

Patrick Cockburn, Şii milislerin Bağdat çevresindeki çatışmalarda başarılı olduklarını fakat deneyimli komutan eksikliği ve yetersiz eğitim nedeniyle büyük kayıplar yaşadıklarını yazıyor.

Haberde yer alan bazı ifadeler şöyle:

"Irak ordusu, Anbar vilayetinin başkenti Ramadi'yi bu yıl 17 Mayıs'ta beklenmedik şekilde IŞİD'e karşı kaybettiğinde zayıfladı ve itibar kaybetti. Şii ağırlıklı hükümetin IŞİD'e karşı zafer elde etmeye ihtiyacı var ve bu nedenle Şii milisleri kullanmaktan başka alternatifi yok. Çatışma öncesi takviye için Haşid askeri liderleri, Felluce çevresindeki cephe hattına gitmek için Kerbela'yı terk etmeye başladı."

Reklam
Reklam

Gazeteye dün gece konuşan bir Haşid üyesi, "Çatışmalar başladı, bana da yarın sabaha kadar cephede olmam söylendi" dedi.

Trende telefonu şarj eden İngiliz'e gözaltıGuardian'da yer alan bir haberde, Londra'da Hackney - Camden semtleri arası seyreden trende prize iPhone telefon şarjını taktığı ve 'elektriği kullandığı' suçlamasıyla 45 yaşındaki Robin Lee adlı sanatçının gözaltına alındığı yazıyor.

Elleri kelepçeli halde polis merkezine götürülen Lee'nin, daha sonra görevlilere karşı 'uygunsuz davranışları ve saldırgan tutumu' nedeniyle ikinci bir suçlamadan da gözaltına alındığı belirtiliyor.

Haberde kısa süre gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakılan Lee'nin de polisi 'saçma davranmakla' suçladığı ifade ediliyor.

Londra trenlerindeki prizlerde "yalnızca temizlik görevlileri kullanabilir, kamu kullanımına açık değildir" yazıyor. Aksi davranışlar da suç sayılıyor.