142 yıllık tarihi konak alevlere yenik düştü

Karabük'ün Safranbolu ilçesi Kıranköy mevkiinde bulunan 142 yıllık tarihi konak, sabaha karşı çıkan yangında kullanılamaz...

Karabük'ün Safranbolu ilçesi Kıranköy mevkiinde bulunan 142 yıllık tarihi konak, sabaha karşı çıkan yangında kullanılamaz hale geldi. Kardelen Konakları adı altında işletilen 2 konaktan bir tanesi tamamen yandı. Yangının diğer ahşap evlere sıçramaması teselli oldu. Konak çalışanları, itfaiye aracının olaya geç müdahale ettiğini ve bir tankerin suyunun hemen bitmesi nedeniyle yangının büyüdüğünü iddia etti.
1869 yılında yapılan daha sonra 2008 yılında restore edilip turistlik amaçlı konaklamada kullanılan Akıllıoğlu Konağı, sabah saat 06.00 sıralarında 17 nolu odada çıkan yangında tamamen yandı. Elektrik konağından çıkan yangını gören polis hemen konak çalışanlarına ve itfaiyeye haber verdi. Yanan konağın yanında bulunan ev sahipleri yangına evlerinden uzattıkları bahçe hortumları ile müdahale etmeye çalıştı. Havanın eksi 3 -4 derecede olması nedeniyle suların donduğu görüldü.
Yangının büyümesi üzerine Kardemir AŞ ve Karabük Belediyesi itfaiyeleri olay yerine gelerek yangına müdahale etti. Bu arada Safranbolu 125. Jandarma Alayı'nın su tankerleri de itfaiye araçlarına su basmaları için hazır bekletildi.
Olay yerine gelen Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, İl Emniyet Müdürü Süleyman İlhan Acaröz, Safranbolu Emniyet Müdürü Yunus Kaya, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan ilgililerden bilgi aldılar ve konak sahibine geçmiş olsun dediler.
Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan Safranbolu'da bulunan bu tarihi konakların muhakkak yangına karşı önlem almaları gerektiğini söyledi.
Konakların sahibi Abdurrahman Yerlikaya ise itfaiyecilerin tecrübesizliği nedeniyle konağın tamamen yandığını iddia ederek, "İtfaiye aracı geldiğinde birinin suyu bitti. Bu arada ben onlara camı kırıp içerden müdahale edilmesini söyledim, ama onlar çatıdaki kiremitlere su sıktılar. Burası ahşap bir konak, içerden müdahale edilmesi gerekir, çatıdan değil. İçerideki ahşaplar tutuşunca konak tamamen yandı. Allah'tan diğer konağa sıçramadı.” dedi.
Yangın 4 saatlik çalışma sonunda söndürülerek soğutma çalışmalarına başlanıldı. Olay yeri inceleme ekibi yangının çıkış sebebini araştırmaya başladı.
Bu arada sularla ıslanan yerler hemen donarken, başka bir kazaya sebebiyet vermemesi için yerlere tuz atıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz