15 barodan, AİHM'nin kararına tepki

MALATYA (İHA) - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Leyla Şahin hakkında başörtüsüyle okumanın mümkün olamayacağına dair kararı ile ilgili olarak 15 baro, yaptıkları ortak basın açıklaması ile kararı kınadı.

Malatya Baro Başkanı Mehmet Görgeç, Konya Baro Başkanı Hasip Şenalp, Kayseri Baro Başkanı Ali Taşçı, Kütahya Baro Başkanı Sabit Özdoğlar, Kırşehir Baro Başkanı Erdal Gürsoy, Kahramanmaraş Baro Başkanı İsmail Kahveci, Nevşehir Baro Başkanı Ramazan Küçük, Sivas Baro Başkanı Mustafa Coşkun, Yozgat Baro Başkanı Mehmet Ekinci, Tokat Baro Başkanı Mustafa Yavuz, Erzurum Baro Başkanı Sadullah Kara, Erzincan Baro Başkanı Hamit Sekman, Burdur Baro Başkanı Ramazan Gedik, Çorum Baro Başkanı Uğur Küçük ve Isparta Baro Başkanı Erol Berber tarafından, "AİHM'ye tarafsız ve adil olmak yakışır" başlığı ile ortak bir bildiri yayınlandı.

Reklam
Reklam

Malatya Baro Başkanı Mehmet Görgeç tarafından okunan ortak bildiride, "AİHM, Anayasal hakkını kullanmak isteyen Türk vatandaşı Leyla Şahin hakkında başörtüsüyle okumanın mümkün olmayacağına dair temel insan hakkı olan eğitim hakkını engelleyen bir karar verdi. AİHM, sözleşmeye katılan devletlerin iç hukuk yollarının tükenmesi halinde evrensel hukuka göre yorum yapması ve siyasi olmayan karar vermesi gereken bir mahkemedir. AİHM, iç hukuka atıfta bulunarak karar veremez. Bu anlamda mahkemenin kararı kendi kuruluş amacıyla çelişmektedir" ifadelerine yer verildi.

Bildiride, "AİHM'nin Leyla Şahin'in eğitim hakkıyla ilgili yasaklama kararı Fransa'daki göçmen isyanıyla eş zamanlıdır. AİHM, yüzde 99'u Fransız olan bir mahkeme olup, bu kararı daha önce Hıristiyan ve Yahudilerle ilgili verdiği kararla da çelişkilidir. Aynı mahkeme, daha önce kilisenin vergi toplayabileceği ve Yahudi gencinin Cumartesi günü ibadet özgürlüğü kapsamında olduğundan imtihana giremeyebileceği hususunda karar vermiştir" denildi.

Reklam
Reklam

Malatya Baro Başkanı Mehmet Görgeç'in okuduğu bildiri şu ifadelerle son buldu:

"Hıristiyan düşüncesinin ortaya çıkarıldığı, İslam'a karşı alınmış ve adalete ihanet eden bu karara saygı duymamız mümkün değildir. Bu konuda iç hukukumuzda hukuki boşluk bulunmakta olup, hemen hukuki düzenleme yapılıp insanların temel insan hakkı olan dilediği yaşam biçimiyle eğitim hakları iade edilmelidir."