"15. eTürkiye Ödülleri" sahiplerini buldu

Sağlık Bakanlığı, "Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler" kategorisinde HES ve "Kamudan Vatandaşa En İyi Uygulama" kategorisinde FİTAS projeleriyle ödül aldı

Sağlık Bakanlığı, "15. eTürkiye Ödülleri" töreninde, Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ve Filyasyon ve İzolasyon Takip Sistemi (FİTAS) projeleriyle ödüle layık görüldü.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile Türkiye Bilişim Vakfı'nın (TBV) "15. eTürkiye (eTR) Ödülleri", çevrim içi düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Törende, Sağlık Bakanlığı, HES ile "Kamudan Vatandaşa En İyi Uygulama Ödülü", FİTAS ile de Enocta Özel Ödülü'nü aldı.

Reklam
Reklam

Törende konuşan, Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Türkiye adına bu kadar kısa sürede geliştirilen uygulamanın gelinen teknolojik seviye açısından önemli olduğunu vurguladı.

Bakanlık olarak, ülke adına yüksek teknoloji ürünlerini yerli ve milli olarak üretmenin gururunu yaşadıklarını belirten Birinci, "Bu ödülleri şartlar ne olursa olsun insanımızı şifa olmaktan başka gayesi olmayan, mutfakta bizimle çalışan ekip arkadaşlarımız, sahada çalışan filyasyon ekiplerimiz ve özellikle bu süreçte hastalarımıza şifa dağıtırken hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımız adına, kısaca tüm sağlık ailesi adına almak istiyorum." dedi.

Birinci, ödülleri, TBV Genel Müdürü Başkanı Çağdaş Ergin ve Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı'ndan aldı.

Bu arada Sağlık Bakanlığı, daha önce "Kamudan Vatandaşa eHizmetler" kategorisinde, e-Nabız Sistemi ve Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi (ESİM) uygulamalarıyla da ödül almıştı.

- HES ve FİTAS uygulamaları

Açıklamada, Türkiye'de 11 Mart 2020'de ilk koronavirüs vakasının görülmesinden bir ay sonra kullanıma sunulan HES mobil uygulamasının, vatandaşta virüs konusunda farkındalığın oluşmasına katkı sağladığı ifade edildi.

Reklam
Reklam

Bugüne kadar 71 milyon kez indirilen HES uygulamasından 73 milyon kişi tarafından 138 milyon HES kodu oluşturulduğu, 5 milyar 13 milyon kez HES kodu sorgulandığı ve bu sorgulamalarda toplu taşıma kullanan 151 bin riskli kişinin tespit edildiği belirtildi.

Uygulama üzerinden 318 bin kişinin filyasyon ekibi değerlendirme, 265 bin kişinin aile hekimi değerlendirme ve 900 bin kişinin ise aşı anketini doldurduğu bildirildi.

FİTAS uygulaması saha çalışmalarıyla yayılımın önlendiği, risk grubundaki kişilerin erken tanı ile tedavisine başlanabildiği ve salgın yayılım haritası çıkarıldığı belirtildi.

Yatan hastaların günlük izlemlerine ait yoğun bakım, entübasyon, tedavi gibi izlem bilgilerinin yürütülmesinin sağlandığı, TÜİK ile ulusal bağışıklık haritasının çıkartılması amacıyla 153 bin kişiye antikor ve PCR testleri yapıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Sistemin sunduğu kapsamlı izolasyon tedbirleri sayesinde her bir pozitif vakanın 2,6 kişiyi enfekte etmesi, bu kişilerin izole edilmesi ile engellendi. Bugüne kadar toplam 67 bin kişiden oluşan 23 binden fazla ekiple yaklaşık 22 milyon filyasyon işlemi yapıldı. 114 bin kişiden oluşan 32 bin ekiple 33 milyon denetim işlemi yapılırken sistem üzerinden vatandaşlar 14 milyon kez arandı. Filyasyon ekiplerinin bugüne kadar yaptıkları ziyaretlerde kat ettikleri yaklaşık 8 milyon kilometrelik yol ile dünya etrafında 203 kere dönülebiliyor."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: