15 Eylül, "Demokrasi Günü" olarak kutlanacak

NEW YORK (İHA) - Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 15 Eylül'ü "Uluslararası Demokrasi Günü" olarak ilan etti.

BM Genel Kurulu 192 üyesinin de katıldığı genel kurulda, çeşitli konuları ele aldı. Ortadoğu'daki barış sürecinde daha etkin bir rol üstlenmesi gerektiği konusunda bazı eleştirilere maruz kalan BM, Genel Kurul'da yapılan görüşmeler neticesinde 15 Eylül tarihini "Uluslararası Demokrasi Günü" ilan etti. Kurulda, dünyadaki tüm ülkelerde demokrasi, kalkınma, insan hakları ve temel özgürlüklere saygının yerleşmesi için yoğun çaba harcanılması gerektiği düşüncesinden hareketle, 2008 yılından itibaren 15 Eylül tarihinin "Demokrasi Günü" olarak kutlanılması kararını aldı. Karar kapsamında "Demokrasilerin ortak özellikler paylaşmakla birlikte tek tip demokrasinin bulunmadığı ve demokrasinin hiçbir ülke ya da bölgeye ait olmadığı" görüşü teyit edildi. Bu arada demokrasinin insanların siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel sistemlerini kendi özgür iradeleriyle belirleme ve bu sistemlere tümüyle katılma temeline dayalı evrensel bir değer olduğu görüşü de vurgulandı.

Reklam
Reklam

BM Genel Kurulu'nda alınan kararda, tüm devletler, BM kurumları, bölgesel ve hükümetler arası örgütler, sivil toplum örgütleri ve bireyler, "Demokrasi Günü"nü demokrasinin değeri konusunda kamuoyunu bilinçlendirme amacıyla uygun bir şekilde kutlamaya davet edildi.

Öte yandan görüşmeler kapsamında ele alınan bir diğer husus, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in (ECOSOC) 1 Ocak 2008 tarihinde görev süreleri dolacak üyelerinin yerine yenilerinin belirlenmesi oldu. BM'nin ekonomik ve sosyal işlerini yürüten temel organ olan konseyin 54 üyesi bulunurken, konseye seçilen 18 yeni üye, 3 yıllığına görev yapacak.