15 Haziran İngiltere basın özeti

İngiltere'de AB'de kalıp kalmama referandumu öncesi tartışmalar, Türkiye'nin AB müzakerelerine kısa süreli Londra engeli, AB Türkiye Büyükelçisi'nin istifaya zorlanması ve küresel ısınmanın ilk memeli kurbanı.

İngiltere'nin Avrupa Birliği üyesi olarak kalıp kalmayacağının oylanacağı gelecek haftaki referandum öncesi, basında bu konudaki haber ve yorumlara geniş yer buluyor.

Son kamuoyu yoklamalarına göre AB'den çıkma yanlılarının önde gözükmesinin ardından gazeteler, AB üyeliğinden çıkmanın ekonomiden sağlığa, güvenlikten göçe birçok alanda nasıl etkileri olabileceğini analiz eden ekler vermeye başladı.

Guardian'ın manşetindeyse Maliye Bakanı George Osborne'un bugün yapacağı "AB'den çıkma yönünde oy kullanırsanız 30 milyar sterlinlik vergi artışı ve kesintilerle yüzleşeceksiniz" uyarısı yer alıyor. Osborne'un gelir vergisiyle alkol ve petrol ürünlerine konulan vergilerde büyük artışa gidileceğini, ayrıca sağlık, eğitim ve savunma da büyük kesintilerin gündeme geleceğini söyleyeceği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Osborne'un "AB'den ayrılma kampanyasını yürütenlerin inanmanızı istediği gibi üyelikten ayrılırsak, kamu hizmetlerine yatırılacak ortaya kamu hizmetlerine yatırılacak para çıkması bir yana, ayrılırsak çok daha az para olacak, milyarlarca sterlin daha az" diyecek.

'İngiltere 2019'da birlikten çıkar'Financial Times'a konuşan AB'den ayrılma yanlısı siyasetçilerden Parlamento Başkanı Chris Grayling ise, referandumdan ayrılma kararı çıkarsa İngiltere'nin 2019 itibariyle birlikten tamamen çıkabileceğini söylüyor.Grayling AB yargıçlarının İngiltere hukuku üzerindeki rollerinin hemen kısıtlanabileceğini ayrıca bu tarihten önce AB vatandaşlarının serbest dolaşımını engelleyecek yasal düzenlemelerin yapılabileceğini de vurguluyor.

Yine Financial Times'da İngiltere'deki AB'den çıkma tartışmalarının, Ankara'yla AB arasında varılan göç anlaşması uyarınca yeni müzakere başlığı açılmasını nasıl etkilediğini anlatan bir haber var.

Financial Times dün Brüksel'de yapılan toplantıda İngiltere'nin yıllardır Türkiye'nin üyeliğine en büyük desteği veren ülkelerden biri olmasına karşın, İngiliz diplomatların bütçe politikalarıyla ilgili yeni müzakere başlığı açılmasına kısa bir süre karşı çıktığını yazıyor.

Reklam
Reklam

Türkiye'yle müzakerelere kısa süreli Londra engeliAncak Londra'nın direnişinin birkaç saat sürdüğü ve göç anlaşmasında öngörüldüğü gibi yeni başlığın 24 ya da 30 Haziran'da açılacağı belirtiliyor.

Gazete bu tutumun İngiltere hükümetinde bu konuda görülen gerginliği gözler önüne serdiğini vurguluyor. Brüksel'deki diplomatların da Londra'nın tutumuna şaşırdığı ve bir diplomatın "Kendi gölgelerinden korkuyor gibiler" dediği kaydediliyor.

ABD'nin Orlando kentinde eşcinsellerin gittiği bir gece kulübünde 49 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili haberler de İngiliz basınında geniş yer bulmaya devam ediyor.

'Mateen'in eşi saldırıyı biliyordu'Times Mateen'in karısı Nur Salman'ın eşinin saldırı planlarından haberdar olduğunu ve saldırıda kullanılan mermileri satın aldığı sırada onunla birlikte olduğunu yazıyor. Gazete, Filistin kökenli Salman'a resmen suçlama yöneltilebileceğini belirtirken, Salman'ın sorgusunda FBI ajanlarına eşini saldırıdan vazgeçirmeye çalıştığını anlattığını ifade ediyor.

Reklam
Reklam

Times'ın dünya haberleri sayfalarında dikkat çeken bir diğer haber de AB'nin Türkiye büyükelçisi Hansjörg Haber'in istifaya zorlanması.

Times, Haber'in anlaşmalara uyma konusunda Türkler'in Almanlar'dan daha az güvenilir olduğu yönündeki sözleri nedeniyle oluşan istifa baskısına boyun eğdiğini yazıyor.

AB Büyükelçisi'nin istifasıGöreve geçen Ekim'de atanan Haber'in yerine atamanın 1 Ağustos'ta yapılacağı kaydediliyor.

Gazeteye konuşan diplomatik bir kaynak Haber'in rahatsız edici tarzı ve "aptalca sözleri" yüzünden üzerinde büyük bir istifa baskısı oluştuğunu ifade ediyor.

Haber üç hafta önce AB'yle varılan göç anlaşmasındaki sorunlarla ilgili olarak "Bize Türk gibi başla, Alman gibi bitir diye söz vardır. Burada tam tersi oldu" dedikten sonra Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

Bugün birçok farklı gazetede yer alan bir haber de küresel ısınma kurbanı olduğu belirtilen ilk memeli türü.

Küresel ısınmanın kurbanı ilk memeliGuardian'daki habere göre Büyük Bariyer Resifi'ndeki tek endemik memeli türü olan küçük kemirgen Brambel Adacığı Faresi tamamen yok oldu.

Reklam
Reklam

Mozaik kuyruklu sıçan olarak da bilinen kemirgen sadece 340 metre uzunluğa ve 150 metre genişliğe sahip bir mercan adacığında yaşıyordu. Biliminsanlarının türün yaşadığı bilinen her yerde tarama yaptıkları ancak fareye rastlayamadıkları belirtildi.

Türün kaybolmasının başlıca nedeniyse deniz suyu seviyesindeki artış. Farelerin yaşam alanlarının yüzde 97'sini son 10 yılda kaybettikleri vurgulandı.