15 Mayıs’a Kadar Yağmur Olmazsa Ekinler Kuruyacak

Eskişehir’in dört bir yanında yağmur duaları yapılmaya devam ederken, bir türlü gelemeyen yağışlar çiftçilerin moralini...

Eskişehir’in dört bir yanında yağmur duaları yapılmaya devam ederken, bir türlü gelemeyen yağışlar çiftçilerin moralini bozdu.

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Tepebaşı’nın 3 bölgesinde düzenlenen yağmur duası etkinliklerine katıldıklarını ama bir türlü yağışların gelmediğini belirterek, şuanda gidişatın son deminde olduğunu ve 15 Mayıs’a kadar yağış olmaması halinde ekinlerin kuruyacağını söyledi. Oda binasında açıklamalarda bulunan Buluşan, şuanda toprağın çok güzel olduğunu ve tek ihtiyacın yağışlar olduğunu aktararak, “Bu sene sap durumu güzel, yani ürün kendini göstermiş ve daneye geçmek üzere. Dane esnasında suyunu alamazsa bu dane boş olur. İnşallah yağış olur. Bu hafta yine yağmur duaları var, bu hafta biraz daha fazla dua edelim. Şuanda toprağın durumu gayet güzel, kök ve saplar yerini almış. Şuanda acil ihtiyaç olan serinletmedir. Ayrıca yarından itibaren yağmurun yağacağı söyleniyor. Eğer bu şekilde giderse, yağmur gelirse saman sıkıntısı çekilmez. Yağışlardan sonra ise dene dolgun olursa bu sezon ürün de bol olur” dedi.

Reklam
Reklam

Buluşan, Eskişehir’deki göletlerin sulama amaçlı olması gerektiğini de anlatarak, şöyle konuştu:

“Barajlarımız dolu ama su tarlalarımıza gidemiyor. Eskişehir’imizin arazisinin yüzde 30’u sulanıyor. Bunu yüzde 50’ye çıkartmamız gerekiyor. Barajlarımızı derin kuyularla besleyip ve sularımızı modern yer altı sulama sistemleriyle arazilere aktararak sulanan arazi oranını yüzde 50’lere çıkartmamız gerekiyor. Yani su bize bir ay lazım. Bu da şimdi lazım. Baraj Ağustos ayı sonuna kadar dolu olsa bile bize bir faydası yok. Çünkü biz balık üretmiyoruz. Göletlerimiz sulama amaçlı olmalı, çünkü en büyük ihtiyacımız budur.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: