15 Nisan İngiltere basın özeti

Guardian, IŞİD'in Suriye'nin kuzeyindeki göçmen kamplarına saldırmasıyla, ülkeden Türkiye'ye yeni bir göçmen akını olduğunu yazıyor. Financial Times ise, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yeni göçmen entegrasyon yasa tasarısını inceliyor.

Guardian, IŞİD'in Suriye'nin kuzeyindeki göçmen kamplarına saldırmasıyla, ülkeden Türkiye'ye yeni bir göçmen akını olduğunu yazıyor.

IŞİD'in dün, göçmenlerin Suriye içinde sığındığı 10 kampa saldırdığını duyuran gazete, Azez kenti yakınındaki sınırdan Türkiye'ye doğru kaçmak isteyen bazı Suriyelilere, Türk askerinin ateş açtığını belirtiyor.

Haber şöyle devam ediyor:

"IŞİD'in bölgedeki yeni kazanımları, Suriye'de barış için Cenevre'de sürmekte olan konferansa denk geldi. Konferansın 2. gününde muhalifler, geçiş dönemi için oluşturulacak geçici hükümette Esad yönetiminden isimlerin de bulunmasına hazır olduklarını belirtti. Anka muhalifler Esad'ın görede kalmasını kabul etmiyor."

Reklam
Reklam

Putin Panama Belgeleri'ni doğruladıGuardian, vergi cennetlerindeki offshore hesapları ortaya koyan ve Rusya lideri Vladimir Putin'in yakınlarının da adının geçtiği Panama Belgeleri'yle ilgili olarak, Putin'in yaptığı açıklamalara yer veriyor.

Gazetenin haberine göre belgelerin doğruluğunu kabul eden Putin, Panama Belgeleri'nin kendi tarafından hiçbir yasa dışı eyleme işaret etmediğini söylüyor.

Belgelerde Putin eski dostu viyolonselist Sergey Roldugin, Panama Belgeleri'nde vergi cennetlerine açılan ve kuşkulu bazı anlaşmalarla milyonlarca dolar kar eden iki şirketin sahibi olarak görünüyor.

Guardian'ın "Putin belgelerin hiç kimseyi suçlu konumuna sokmadığını, sadece kamuoyunun kafasını karıştırmak için basına sunulduğunu savunuyor" yazıyor.

Merkel'in göçmen entegrasyon yasasıFinancial Times, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in önerdiği yeni göçmen entegrasyon kanununu inceliyor.

Yeni yasaya göre Almanca dersi almayı ya da kendilerine gösterilen yerde kalmayı reddeden sığınmacılara yaptırım uygulanabileceği belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Gazete, Almanya Başbakanı'nın yeni yasayla terörle mücadele önlemlerini artırmayı planladığı da ifade ediliyor.

Haberde aşırı sağcı göçmen karşıtı Almanya için Alternatif Partisi'nin yerel seçimlerde yaşadığı oy artışının Almanya'nın önde gelen üç büyük siyasi partisini göçmenler konusunda adım atmaya zorladığı belirtiliyor.

Aynı konuyla ilgili olarak Guardian da "yeni yasaya göçmenler, ülkede yaşama izni alabilmek için entegre olmak zorunda" yazıyor. Gazete geçen yıl Almanya'ya resmi olarak 476 bin sığınma başvurusunda bulunulduğunu, ülkeye ulaşan göçmen sayısının ise 1 milyonun üzerinde olduğunu belirtiyor.

"İşe alımlarda öncelik beyazlara veriliyor"Financial Times, İngiltere istihdam piyasasındaki bir eşitsizliği gündeme taşıyor. Sendikaların yaptığı araştırmaya göre, siyah ve Asyalı mezunlar arasındaki işsizlik oranı, beyazların işsizlik oranının iki katı kadar.

Araştırmaya göre siyah ve Asyalı mezunların yüzde 5,9'u işsiz. Bu oran beyaz mezunlar arasında ise yüzde 2,3.

Reklam
Reklam

Yine aynı araştırmaya göre, siyahların maaşları ortalama maaşlardan dörtte bir oranında az.

İngiltere'de 2009 yılında hükümetin yaptırdığı bir araştırma da, şirketlerin "beyaz ismi" taşımayan adayları iş görüşmelerine çağırma oranının daha düşük olduğunu ortaya koymuştu.