15 yaşına kadar kız olan Cihan artık erkek

Doğuştan bir anomali olarak "Cinsel Farklılaşma Kusuru" görülen Mardinli Cihan Tunç (15), Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği'de geçirdiği 2 ameliyat sonrası "erkek" kimliğine kavuştu.

Cihan'ın doğduğu andan itibaren erkeklik hormonunun kullanımından kaynaklanan enzim eksikliği nedeniyle erkeklik cinsel organının tam olarak gelişmemesinden ötürü ailesi tarafından kız sanılıp, ona göre yetiştirildiğini vurgulayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Şükran Darcan, "Yaşı ilerleyince çocuk kendi farkındalığına varıyor. Ergenlik döneminde de kas yapısı gelişiyor ve tüylenme ortaya çıkıyor. Ancak tüm bunlara rağmen memelerinin gelişmemesi nedeniyle ailesi tarafından doktora getiriliyor" dedi.Cihan'ın kromozomal yapı ve iç genital organları ile bir erkek olmasına rağmen, dış görünümünde yetersizlikler görüldüğünü kaydeden Prof.Dr.Darcan, "Bu tür rahatsızlıklara özellikle akraba evliliklerinde çok sık rastlanıyor. Burada da hastamızın anne ve babası amca çocukları" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gencin 2 yıllık bir süreçte uzman hekimler tarafından değerlendirildikten sonra ameliyata karar kılındığını belirten Prof.Dr.Darcan, "Şu anda hasta psikolojik destek alıyor. Bu çok geç kalınmış bir vaka. Yenidoğan döneminde bu rahatsızlık saptandığında çocuğa uygun cinsel kimlik kazandırılabiliyor ve psikolojik desteğe gerek kalmıyor" dedi.

KONSEY DEĞERLENDİRİYOR

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Üroloji Bilim Dalı'nda doğuştan cinsel gelişim bozukluğu olan çocukların durumunun izlenenerek, gerekli görülenlere cerrahi müdahale ile cinsel kimlikleri kazandırıldığını belirten EÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Üroloji Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr.İbrahim Ulman, "Cinsel gelişim bozukluğu olarak adlandırılan cinsiyet belirsizliği doğumsal bir anomali olarak çok çeşitli sebeplerle ortaya çıkabiliyor. Cinsiyet belirsizliği bebek henüz anne karnında iken dahi tespit edilebilmekte. Bu çocuklarda hem erkek hem de kadın cinsel organları birarada gelişebilmekte, fiziksel görünüm olarak da hem kız, hem de erkek çocuğa benzeyebilmekte" dedi.

Reklam
Reklam

Cinsel gelişim bozukluğunun ilk nedenleri arasında böbrek üstü bezlerinin aşırı çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkan yapısal hormon bozukluğunun yer aldığını kaydeden Prof.Dr.Ulman, "Bazı hastalarda aşırı tuz kaybına bağlı olarak beyinde hasar oluşabilmekte. Bu durumda doğum sonrası acil olarak sıvı tedavisine başlanmalı" diye konuştu. Kliniklerinde cinsiyet tayini için hastalara birtakım testler uyguladıklarını açıklayan Prof.Dr.Ulman, "Tıp Fakültesi bünyesinde bizim de aralarında yer aldığımız çocuk endokrinoloji, çocuk psikiyatrisi, çocuk genetik ve adli tıp uzmanlarının yer aldığı bir konsey var. Ayda 1 kez toplanarak bu durumdaki hastalarımızı değerlendiriyor ve onlar için en uygun kararı vermeye çalışıyoruz" dedi. Ameliyata gerek görülmesi durumunda cerrahi müdahalenin çocuğun cinsel kimliğinin kazanılmaya başlandığı 2 yaşından önce yapılması gerektiğini belirten Prof.Dr.Ulman, "Kliniğimizde her ay ortalama 1-2 tane bu ameliyatlardan yapıyoruz. Cinsiyet belirsizliğinin saptanması durumunda gerekli ameliyat en kısa zamanda gerçekleştirilmeli. İlerleyen yaşlarda çocuklar ameliyat olsa dahi mutlaka psikiyatrik desteğe ihtiyaç duyabiliyor" diye konuştu. 4 kız, 5 erkek olmak üzere 9 çocuklu ailenin en büyük 3.'ncü çocuğu olan Cihan Tunç, halen Bornova Mevlana Mahallesi'nde yaşamını sürdürüyor. İlkokuldan sonra eğitimini yarıda bırakan Tunç, kız görümündeki fotoğraflarını yırtıp attığını belirterek, "Geçmişi hatırlamak istemiyorum. Gerçek kimliğime kavuştuğumu hissediyorum" dedi.

Reklam
Reklam

İHA