1,5 Yaşındaki Torunla Gurbet Çilesi

Pancar hasadında çalışmak için Taşköprü'ye gelen Konyalı aile, gurbette yanlarında 1,5 torunlarıyla ekmek parasını topraktan pancar sökerek çıkarıyor.

Pancar hasadında çalışmak için Taşköprü'ye gelen Konyalı aile, gurbette yanlarında 1,5 torunlarıyla ekmek parasını topraktan pancar sökerek çıkarıyor.

Yaklaşık 1 aydır devam eden pancar hasadında Taşköprü ilçesinde, 14 bin 500 dönüm pancarın büyük bölümünün sökümünü Konya'dan gelen aileler yaptı.

Taşköprü'deki iş gücü maliyetinin fazla olmasından dolayı bazı çiftçilerin girişimleriyle yaklaşık 4 yıldır Konya'dan gelen aileler, Taşköprü ve Kastamonu genelinin pancarının sökümünü yapıyor.

-1,5 yaşındaki torun pancar tarlasında-

Reklam
Reklam

Konyalı o ailelerden birisi de, Karaman ailesi. Kızı, eşi ve 1,5 yaşındaki torunuyla Konya'dan Taşköprü'ye pancar işinde çalışmak için geldiklerini belirten Adem Karaman (44), 12 yaşından beri ekmek parası için Kastamonu, Kırşehir, Ankara başta olmak üzere ülkenin dört bir tarafına çalışmaya gittiklerini ve senenin birkaç ayı gurbette çalıştıktan sonra memleketlerine döndüklerini söyledi.

Geçtiğimiz ekim ayı başında Taşköprü'ye geldiklerini ifade eden Karaman, yanında eşi ve kızıyla 1,5 yaşındaki torunu Ümmühan'ın da olduğunu ve sabah saat 06.00'da torununun da kendileriyle tarlada olmak zorunda olduğunu kaydetti.

Ekmek parası kazanmanın kolay olmadığına değinen Karaman, "Torunumu bırakacak kimsemiz olmadığından bizimle sabah tarlaya geliyor. Burada yanımızda beşikte uyuyor. Tarla da pancarlarla oynuyor, akşamda bizimle birlikte kaldığımız yere dönüyor" diye konuştu.

Karaman'ın kayınbiraderi Ersan Şentürk de 1 ayda 5 kişi çalışarak 100 dönümün üzerinde pancar çıkarttıklarını ve dönüm başı 95 lira aldıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Konya'nın Doğanhisar ilçesine bağlı Başköy'den Taşköprü'ye 8-10, Kastamonu'ya ise 40-50 hane geldiğini söyleyen Şentürk, köylerinde su sıkıntısı olduğu için tarıma elverişli olmadığını ve az miktarda hayvancılık yapabildiklerini, bu nedenle köylülerin dışarıya özellikle pancar çapası ve hasadına giderek geçimlerini sağladığını vurguladı.

-Tosya'da işçi maliyetleri yüksek-

Taşköprü Muhtarlar Derneği Başkanı ve Yukarı Emerce Köyü Muhtarı Abdullah Eligüzeloğlu da Taşköprü'ye göre daha düşük maliyetli olduğu için Konya'dan işçi getirdiklerini ve üreticinin bu sayede işçi maliyetini yaklaşık 2-3 kat düşürdüğünü belirtti.

Eligüzeloğlu, Konya'dan çalışmaya gelen işçilerin Taşköprü'de daha çok Yukarı Emerce, Aşağı Emerce, Bükköy, Alama Kayış, Aşağı ve Yukarı Çayırcık köylerinde çalıştıklarını ifade etti.

Taşköprü'de bu yıl yaklaşık 14 bin 500 dönüm alana pancar ekildiği ve 70 bin ton pancar hasadı yapıldığı belirtildi.

Taşköprü'de ayrıca pancar üretimi yapan yaklaşık 2 bin çiftçi bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: