15 yıl sonra Seyfe Gölü’ne akın eden kuşlar balçıklar yüzünden ölüyor

Kırşehir'in Mucur ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve başta flamingo olmak üzere 140 civarında kuş...

Kırşehir'in Mucur ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve başta flamingo olmak üzere 140 civarında kuş türünü barındıran Seyfe Gölü, kaderine terk edildi. Göle 15 yıl sonra gelen flamingolar gölde bulun balçıklar nedeniyle ölmeye başladı.
Türkiye'de sadece Sultansazlığı, Van Gölü, Acıgöl ve Seyfe Gölü'nde yaşayan flamingolar, havaların ısınması ve gölün suyunun artmasıyla beraber Seyfe Gölü’ne akın etmişti. Ancak Seyfe Gölü hatalı göl yönetimi ve su kullanımı ile küresel ısınmanın etkileriyle yeniden kurumaya yüz tuttu. Gölün kurumasıyla beraberde gölde yaşamaya çalışan kuşlar da ölmeye başladı.
Gölü besleyen Horla kaynağı tamamen, Seyfe ve Malya kaynağı kısmen, Yazıkınık bataklıkları da tamamen kururken, bu kurumaya bağlı olarak göl çevresinde bulunan ekim arazilerine atılan gübre ve zirai ilaçların da olumsuz etkisi ile gölde balçık oluştuğu belirtildi. Kirliliğe bağlı olarak göl, özelliğini yitirirken Seyfe Gölü'nün kurumasına etken olan en büyük tehdit unsurunun, taşkınları önleme bahanesiyle açılan kanallar ve kuyular olduğu belirtildi.
Bu yıl oluşan aşırı kirlenme ve göle doğrudan bırakılan atıkların da göl tabanında ve yaban popülasyonunda birçok olumsuzluğa yol açtığı belirtildi.
Kirliliğin göl tabanında, yer yer 30 santimetreye varan bataklık alanlar ve kist (balçık) oluştururken, bu balçıkların gölün yüzde 60’nı kapladığı kaydedildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz