1,5 YTL'lik ip yüzünden mi öldü?

SİVAS (İHA) - Sivas Valisi Veysel Dalmaz, 8 ay önce Fatma Ayan'ın hastanede 1.5 YTL'lik ameliyat ipliğinin bulunmaması yüzünden öldüğü şeklindeki iddiaların gerçek olmadığını söyledi.

Sivas Valisi Veysel Dalmaz, ev hanımlarını işe teşvik hedefiyle başlatılan Mikro Kredi Uygulaması'nın başlatılması çerçevesinde 10 ev hanımına kredilerini verdi. Vali Dalmaz, kredi alan kadınlara ürünlerinin pazarlanması konusunda valilik olarak destek olacaklarını söyledi.

Program bitiminde, Sivas'taki bir kadının ölümüyle ilgili basına yansıyan haberlere ilişkin İHA muhabirine özel açıklama yapan Vali Veysel Dalmaz, yaklaşık 8 ay önce meydana gelen olayla ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturma ile ilgili takipsizlik kararı verildiğini hatırlatarak, "Bununla ilgili olarak tekrar ana çocuk sağlığı yönüyle inceleme yapıldı. Ancak doktorların ifadelerinde ve benim en son aldığım bilgilerde burada kanamalı bir hasta söz konusu. Hastanın karnındaki bebek
ölü. Ve bu bebeğin bir an evvel alınması ve annenin ameliyat edilmesi söz konusu. Ameliyat edildi. Bu ameliyat sırasında 1.7 YTL'lik sütür 1 ameliyat ipliğinin olmadığı iddiası, sonradan ortaya atılan bir iddiadır. Öncelerde ve soruşturma sırasında böyle bir iddia da ortada yok. Konuyla ilgili olarak edindiğimiz bilgilerde ve doktorların alınan ifadelerinde sütür 1 denilen ipliğin kullanıldığı yönünde açıklamalar var" dedi.

Reklam
Reklam

Böyle bir soruşturma yapılırken bu konunun basına yansıtılmasının enteresan olduğunu dile getiren Vali Dalmaz, "Soruşturma sonuçlandırılmadan, bununla ilgili gerekli ifadeler alınmadan bu konunun medyaya intikali başka çağrışımları getiriyor. Bilindiği gibi Sivas'ta sağlık alanında iş bölümü ve branşlaşma ile güzel bir başarı elde ettik. Hastane ve sağlık kuruluşlarımızda güzel bir koordine var. Ancak burada geçmişte ortalığı karıştırmak isteyen, sıkıntılı bir idare sisteminin bazı insanları, burada da
suçları veya yüklenebilecek bazı konuları birilerine yükleme yönünde gayretleri var. Bu da ahlaki değil aslında. Varsa bir ihmalkarlık adli ve idari yönden soruşturması yapılacaktır. Bu konu da takip edilecek. Bunun suçlusu-suçsuzu, ihmal olup olmadığı kesinleşmeden basına bu konunun aktarılması başka konu ve niyetleri çağrıştırıyor. Biz valilik olarak ilgili yerlerle gerekli soruşturmayı yapıyoruz. Bakanlık ile de görüşme içerisindeyiz. Umuyorum gerçek durum ortaya çıkar" diye konuştu.
Vatandaşa gerçek bilgilerin verilmesi gerektiğinin altını çizen Dalmaz, "Birbirini suçlamalarla gerçek durumun ortaya çıkmayacağını hepimizin bilmesi gerekiyor. Konu idari makamların soruşturması gereken bir konu. Bir tarafı da adliyeye dayanan bir konu. Bağımsız yargı burada gerekli kararı verecektir. Bu kararda kimin ihmali ve kusuru varsa tespit edilecek ve gereği mutlaka yapılacaktır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Sivas merkeze bağlı Gazi köyünde ikamet eden Fatma Ayan, 4'üncü çocuğunun doğumuna 10 gün kala 7 Temmuz 2007 tarihinde sabaha karşı Numune Hastanesi Doğum Servisi'ne götürüldü. Hastanede yapılan ilk muayene ve incelemeler sonucunda, anne karnında kordonu kopan bebeğin öldüğü anlaşıldı. Doktor M.B. tarafından yapılan sezaryenle ölü bebek alındı. Operasyon sonrasında kanamanın devam ettiği iddiasıyla doktor M.B., hastayı doktor L.K.'ye teslim etti. Rahmin alınması için ikinci bir ameliyat olması gerektiği ileri sürülürken, sütür 1 denilen ameliyat ipliğinin hastanede olmaması nedeniyle hasta Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edildi. Burada ameliyata alınan hastanın aşırı kan kaybından öğle saatlerinde hayatını kaybettiği öne sürüldü.