15 YTL'lik yurt dışı harcı Nisan'da başlıyor

Yurt dışına çıkış harcı 15 YTL olarak belirlenirken, muafiyetlerin de daraltıldığı düzenlemeler 1 Nisan'da uygulanmaya başlayacak.

Çıkış tarihi itibariyle yurt dışında oturma izni olanlar, yurt dışına çıkış sırasında fiilen mürettebat olan görevliler ve yedi yaşını doldurmamış olanlardan harç alınmayacak. Gelir İdaresi Başkanlığı'nca yapılan açıklamada, yurt dışına çıkış harcına ilişkin kanunun 23 Mart 2007'de yayımlandığı anımsatılarak, 1 Nisan 2007'den itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi. Konuya ilişkin tebliğin "www.gib.gov.tr" ya da "www.gelirler.gov.tr" adreslerinde yayınlandığı kaydedildi. Buna göre, 1 Nisan 2007 tarihinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile toplu taşıma araçlarıyla yurt dışına çıkış yapılması halinde, yurt dışına çıkış harcı, düzenlenen bilet üzerine "yurt dışına çıkış harç pulu" yapıştırılmak suretiyle ödenecek. Biletin elektronik ortamda ya da yurt dışında düzenlenmesi halinde, pasaport üzerine ya da boarding kartına harç pulu yapıştırılarak ödeme gerçekleştirilecek. Ayrıca, bu tutar vergi tahsilatına yetkili bankalara, gümrük saymanlıklarına veya vergi dairelerine ad, soyad ve pasaport numarası belirtilmek suretiyle makbuz karşılığı da yatırılabilecek.

Reklam
Reklam

Kişisel çıkışlarda

Münferit çıkışlarda ise yurt dışına çıkış harcı, vergi daireleri, gümrük saymanlıkları ve yetkili bankalara ad, soyad ve pasaport numarası belirtilerek makbuz karşılığı ödenebileceği gibi ilgili gümrük saymanlıkları ve vergi dairelerinden "yurt dışına çıkış harç pulu" alınıp pasaport üzerine yapıştırılarak ödeme yapılacak.

Yurt dışı oturma izinleri bulunanlar

Bu arada Türkiye Cumhuriyet pasaportu ile yurt dışına çıkış yapılmasına karşın, çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunduğunu belgeleyenler,
ticari amaçla yük ve yolcu taşımaya yönelik kara, deniz, hava ve demiryolu araçlarında, yurt dışına çıkış sırasında fiilen mürettebat olan görevlilerden ve yedi yaşını doldurmamış olanlardan harç alınmayacak. Yurt dışına çıkış harcından bağışık tutulmayı talep edenlerin, yurt dışında oturma izni bulunduğunu veya yedi yaşın altında olduğunu belgelendirmesi gerekiyor.

Saymanlıklardan alınacak

Taşımacı firmalar ya da yurt dışındaki taşımacı firmaların Türkiye'deki temsilcileri ile bilet satan gerçek ya da tüzel kişilerin, düzenleyecekleri biletlere yapıştıracakları harç pullarını 1 Nisan'dan önce ilgili saymanlıklardan alması gerekiyor.

Reklam
Reklam