ŞANLIURFA (İHA) - Arap geleneği içinde önemli bir yer teşkil eden, Mırra geleneği Şanlıurfa'da 150 yıldır ısrarla sürdürülüyor.
150 yıldır Harran ilçesi Aslan Kuyusu Köyü'ne bağlı Andaç mezrasında ikamet eden bir aile ısrarla Mırra geleneğini sürdürüyor. "Mırra geleneği beş kuşaktır sürdürdüğümüz bir mirasımızdır. Büyük dedelerimizin sürdürdüğü bu geleneği bizde sürdüreceğiz" diyen Müslüm Yeşildağ, Mırra yapımı ve tarihçesi ile ilgili şunları söyledi:
"Mırra ikram geleneği dedelerimizden bize kalan bir mirastır. Mırra geleneği esasında Arap kültürünün ikram geleneğinden günümüze kadar gelen bir örftür. Bizler bu gelenekten asla vazgeçmeyiz. Ancak Mırra kahvesini yapmak ve hazırlamak o kadar kolay bir iş değildir. Mırra iki günlük uğraştan sonra ancak hazırlanabilir. Çünkü hazırlama işi birkaç kademeden sonra hazır hala gelir. Hal böyle olunca kahve işine bakan bir kişi sürekli bu iş ile ilgilenir. Hazırlamasına gelince; öncelikle kahve çekirdeği ayaklı tabakta kavrulur. Kavurma işi bitince kahve çekirdeği soğutulmaya bırakılır. Soğuyan çekirdek taneleri havanda döğülür ve un ufak edilir. Daha sonra gem güm dediğimiz kaplara boşaltılarak kaynatılıp şerbeti yapılır. Şerbeti yapılan kahve, daha sonra süzülür ve daha sonra tekrar kaynatılır ve dinlendirilir. Kahveye tat ve koku kazandırmak için Hindistan cevizi ve hel dediğimiz bir malzeme katılır ve hazır hale getirilir. Bu işlemlerin yapımından sonra kahve ikram edilmek için cezveye konur ve ikram edilir."