16 Ekim Dünya Gıda Günü

İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, "1 milyara yakın insanımızın açlık sorunuyla karşı karşıya bulunduğu...

İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, "1 milyara yakın insanımızın açlık sorunuyla karşı karşıya bulunduğu 21. yüzyıl dünyasında günümüzde çok uluslu şirketlerin gıda tekelini ellerinde tutma çabaları, aç insan sayısına her yıl yenilerini eklemektedir" dedi.

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, 16 Ekim Dünya Gıda Günü ve 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Açlıkla savaşan insanlar ordusuna her gün bir yenisinin eklendiği yenidünya düzeninde bu yıl 32.’si kutlanacak olan Dünya Gıda Günü’nün açlıkla savaşan insan sayısındaki artış sebebiyle gerçek anlam ve önemini henüz bulamadığını belirten Gök, "1 milyara yakın insanımızın açlık sorunuyla karşı karşıya bulunduğu 21. yüzyıl dünyasında günümüzde çok uluslu şirketlerin gıda tekelini ellerinde tutma çabaları aç insan sayısına her yıl yenilerini eklemektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Bütün insanlığa yetecek durumda bulunan dünya kaynaklarının sömürgeci bir zihniyetle yağmalanmasının dünyanın bir tarafında büyük bir sermaye birikimi, refahı oluşturduğunu kaydeden Gök, şöyle dedi:

"Diğer tarafında dayanılmaz yoksulluğu, sefaleti, açlığı beraberinde getirmiştir. Somali, Etiyopya, Kenya, Cibuti başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinde milyonlarca insan her türlü yoksulluk, sefalet ve en dramatiği olan açlıktan ölümlerle yüz yüze kalmıştır. Dünyanın bir yüzünde bu gelişmeler yaşanırken, diğer bir yüzünde ise aşırı şişman, obez, kilo problemi olan yığınların bu problemlerinden kurtulmaları için harcadıkları milyonlarca dolar sağlık gideri gerçeğidir."

Mesajında Dünya Kadın Çiftçiler Günü'ne de değinen Gök, tarihin en eski çağlarından beri kadının tarımsal üretimdeki yeri ve öneminin yadsınamaz olduğunu belirterek, "Bereketin timsali olarak anılan kadınlarımız bugün de biliyoruz ki halen tarımsal üretimin her aşamasında etkin rol oynayan, bunun yanında ailesini ve çocuklarını geleceğe hazırlayan ana öğelerimiz arasında yer almaktadır. Özellikle kırsal ekonomilerde, ailede ve özellikle gıda güvenliğinde anahtar role sahip olması bakımından büyük önem arz eden kadınlarımız ne yazık ki bugün ciddi toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile karşı karşıya kalırken elde edilen kazanımlardan da bu yönde atılan olumlu adımlara rağmen ekonomik olarak yeterince pay alamamaktadırlar. Toplumlarda kadınların iyi ve sağlıklı yetişmesinin o ülkenin geleceğine yapılacak en büyük yatırım olduğu şüphesizdir. Bu nedenle kadın çiftçilerin sorunlarının çözümünün kırsal kalkınmanın anahtarı ve geleceğimizin sigortası olacağı inancıyla hareket planlaması yapılmasının önemi büyüktür. Her türlü zorluğa rağmen tarımsal üretim sisteminin can damarı olan kadın çiftçilerimiz, üretim aşamasında karşılaştığı bugün alın terinden aldığı güçle emeğinin karşılığını alma mücadelesi içerisinde hayata tutunmaya çalışmaktadırlar. Özellikle Türk çiftçisinin can damarlarından olan ve yaklaşık 3 milyar dolara yakın yarattığı katma değerle ülke ekonomisine yön veren şeker pancarı tarımında kadının rolü ve emeği gerçekten de takdire şayandır" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz