16 Ekim Dünya Gıda Günü

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, dünyada yaşanan açlığı ve yetersiz

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, dünyada yaşanan açlığı ve yetersiz beslenmeyi önlemek için küçük büyük tüm tarım alanlarının üretime dahil edilmesi gerektiğini belirtti.

Çiçek, yaptığı yazılı açıklamada, 16 Ekim'in bütün dünyada "Gıda Günü" olarak kutlandığını hatırlatarak, günün temasının "Beslenmenin Anahtarı Tarımsal Kooperatifler" olarak belirlendiğini bildirdi.

Hızla artan dünya nüfusu ve büyüyen açlık sorununun çözümünde en küçük tarımsal üretim alanının bile önemli olduğunu ifade eden Çiçek, bu nedenle dünyada küçük aile tipi işletmelerin de üretimden tasfiye edilmeden desteklenmesi konusunun ciddi bir şekilde gündeme geldiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Tarımsal amaçlı kooperatiflerin gelişen ve değişen dünyada tekel konumundaki büyük işletmeler karşısında küçük ölçekli işletmelerin sürdürülebilir üretim yapmalarını sağlayabilecek tek oluşum olduğunu vurgulayan Çiçek, "Dünyada yaşanan açlığı ve yetersiz beslenmeyi önlemek için küçük büyük tüm tarım alanlarının üretime katılması gerekir. Küçük tarım alanları aile tipi küçük işletmeler tarafından kullanılmaktadır. Bu tip küçük işletmelerin sürdürülebilir bir üretim yapmaları bir araya gelerek güç birliği oluşturmalarına bağlıdır. Bu da ancak kooperatifleşme ile mümkün olur. Bu nedenle tarımsal amaçlı kooperatifler dünyadaki açlık sorununun çözümünde anahtar rol üslenmektedirler" ifadelerini kullandı.

En çok yoksul kesimleri etkileyen, her geçen gün katlanarak artan gıda fiyatlarının dünyadaki aç ve yetersiz beslenen nüfusun sayısını artırdığına işaret eden Çiçek, artan nüfus karşısında, sabit kalan hatta her geçen gün daralan üretim alanlarının korunması, üretimin sürekliliğinin sağlanması ve yeni yöntemler belirlemesinin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Çiçek, şunları kaydetti:

"İnsanların temel hakkı olan gıda güvencesini sağlamak her geçen gün daha da zorlaşıyor. Tüm dünyada sağlıklı nesiller yetiştirmek, insanların fiziksel ve mental gelişimlerini sağlamak için yeterli gıdaya ulaşmaları ve bu gıdaların sağlık yönünden güvenli olması anayasal hak olarak görülmektedir. Gelecekte tüm dünyada yeterli, adil ve eşit gıda dağılımının gerçekleşebileceği ümidiyle Dünya Gıda Günü'nü kutluyorum."

Muhabir: Tuba Karahan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: