16. iş dünyası yuvarlak masa toplantısı

İSTANBUL (İHA) - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, kayıtdışı ekonomiyle mücadelenin önemine işaret ederek, "Arzumuz Türkiye'nin bir rant ekonomisinden daha çok iktisadi akıcılığa ve verimliliğe dayalı kar düzenine geçmesidir" dedi.

The Economist Intelligence'in düzenlediği "16. Yuvarlak Masa Toplantısı" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı'nın katılımıyla Hyatt Regency Otel'de gerçekleştirildi. Sabancı grubunun geçtiğimiz 4 yılda ortalama yüzde 20 büyüdüğünü ifade eden Güler Sabancı, önümüzdeki üç yılda ise yüzde 18-20 büyümeyi hedefledikleri ifade etti.

Reklam
Reklam

Sabancı, "Grup olarak içinde bulunduğumuz sektörler, bankacılığın yüzde 17, sigortacılığın yüzde 19, perakendenin 12, enerjinin 18-20 büyüyeceğini öngörüyoruz. Bu dört sektörde de biz Sabancı olarak faaliyet gösteriyoruz ve bu sektörlerde yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu yıl yapacağımız sadece organik yatırımlarımız için, sadece mevcut işlerimizi büyütmek için 1.6 milyar yatırım öngörüyoruz. Bunda satın almalar ve özelleştirme ihalelerindeki arzularımız yok. Onları da koyarsak daha büyük olacağını öngörüyoruz" dedi.

Sadece enerjide önümüzdeki 3 yılda özelleştirmeler hariç 6 milyar euro'ya yakın yatırım öngördüklerini ifade eden Sabancı, mevcut küresel krizin etkisiyle Türkiye'de yaşanan belirsizlik ortamını geçici gördüklerini belirtti. Hükümetten beklentileri olduğuna da işaret eden Sabancı, "Özellikle kayıt dışıyla mücadelenin öncelikli alınmasını bekliyoruz. Biliyorum bu konuda çalışmalar var ama hızlandırılmasın bekliyoruz. Arzumuz Türkiye'nin bir rant ekonomisinden daha çok iktisadi akıcılığa ve verimliliğe dayalı kar düzenine geçmesidir. Bunun da ana kalemi kayıtdışı ekonominin küçültülmesinden geçmektedir. İhalelerin şeffaflaştırılması, özelleştirmelerin yapılması bunun önemli bir ayağını oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Avrupa yolculuğuna devam etmesinin önemine işaret eden Sabancı, bunu önemsediklerin belirtti. Türk Ticaret Kanunu'nun yenilenmesi gerektiğini kaydeden Sabancı, modern bir ticaret hayatının gerekleri için kanunun önemli olduğunu belirterek, "Sabancı grubu olarak Türkiye'nin geleceğine inanırken geçmişteki başarılarına güveniyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle de çok önemli bir ülke olduğunu belirten Güler Sabancı, dünyanın gıda ve enerji konuştuğu bir dönemde Türkiye'nin enerji küresel köprü konumunda olduğunu ve gıdada da ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Türkiye'nin en sıkıntılı yıllardan biri sayılan 2008'de bile yine de yüzde 4 büyüyeceğini ve bunun OECD'nin 2 katı olmasına rağmen bunu beğenmediklerini belirten Sabancı, "Biz Türkiye'nin geçmişte becerdiği gibi en az yüzde 7 büyümesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.