17 bin kişiyi kim öldürdü?

17 Ağustos Marmara Depremi'nde yıkılan binalar nedeniyle açılan ve henüz karara bağlanmamış davalar, bugün zamanaşımına uğrayacak.

17 Ağustos Deprem'inde 16 bin 649 bina yıkıldı, 17 bin 510 kişi öldü, 2 bin 200 dava açıldı, sadece 40 kişi suçlu bulundu.

Mağdurlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvursalar dahi sonuç alamayacak. Çünkü bu davalarda 7.5 yıl ile sınırlandırılan zamanaşımı süresi, Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde belirtilen "Makul sürede yargılanma hakkı" ile paralellik gösteriyor.

Reklam
Reklam

Kocaeli Barosu Başkanı Ersayın Işık, deprem mağdurlarının maddi ve manevi tazminat davası yoluyla hak aramaya devam edebileceğini söyledi. Işık, zamanaşımının sadece ceza davaları için söz konusu olduğunu belirtiyor.

İki gün önce Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen iki deprem davasında müteahhit Muharrem Hazır ve inşaat mühendisi Ahmet Aydın, 'taksirle tehlikeye sebebiyet sonucu ölüme neden olmak' suçlarından hakim karşısına çıkmıştı.

İki duruşmanın da, firari sanıkların yakalanması ve dosyalardaki eksikliklerin giderilmesi için 28 Şubat'a ertelenmesi üzerine, sanıklar ceza almaktan kurtulmuştu.