17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü

TEMA Vakfı Adıyaman Temsilcisi Ahmet Çelik, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada,...

TEMA Vakfı Adıyaman Temsilcisi Ahmet Çelik, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Plansız büyüyen kentler, kontrolsüz artan nüfus çölleşmeyi tetikliyor” dedi.

2013 yılı 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’nde ‘Su kıtlığı ve kuraklık’, ‘Geleceğimizi Kurutmayalım’ sloganıyla hareket edildiğini Belirten Ahmet Çelik, TEMA Vakfı’nın çölleşmeye karşı yaptığı çalışmalardan bahsetti.

Ahmet Çelik, yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Büyük kentler kendi kaynakları ile kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Büyük kentlerin, artık kendi kaynakları ile artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Kontrolsüz ve çarpık kentleşmenin toprak kaybı ve özellikle atıklar nedeniyle suyu, toprağı ve havayı kirletti. Dünya'daki suların sadece yüzde 2,5’inin içilebilir temiz su, bu suyun da yüzde 1'inden azının insanlar ve ekosistemler için kullanılabilir. Ülkemizin de içinde bulunduğu kurak ve yarı kurak iklim kuşaklarının, su kıtlığı açısından en hassas alanlar, su varlığındaki azalmanın da kaçınılmaz olarak çölleşmeyi tetikliyor.

Reklam
Reklam

İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin etkisi ile ülkemizin bulunduğu coğrafyada çölleşme tehlikesinin büyük. Özellikle madencilik ve enerji ihtiyacının karşılanması için ülke genelinde başlatılan HES, baraj, nükleer ve termik santral gibi yatırımların etkilerinin yeterince araştırılmadan ve bölgede yaşayanların fikri ve onayı alınmadan uygulanıyor.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: