17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Demir, hipertansiyonun tüm dünyada olduğu gibi ülkede de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Demir, hipertansiyonun tüm dünyada olduğu gibi ülkede de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildirdi.

Demir, yaptığı yazılı açıklamada, kan basıncın normalden fazla olmasına hipertansiyon denildiğini belirterek, yaşam biçimi, tuz kullanımı, aşırı beslenme, hareketsiz yaşam ve stresin tansiyon üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ifade etti.

Hastaların büyük bir kısmının farkında olmadığı hipertansiyonun, böbrek, kalp, damar hastalıklarına, felçlere ve görme kaybına yol açabildiğini ifade eden Demir, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Hipertansiyon tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan aşırı tuz tüketimi, ülkemiz için ciddi bir sorun olup, sağlıklı yaşam için önerilen günlük tuz tüketim miktarı 6 gram olmasına rağmen, ülkemizdeki günlük kişi başı tuz tüketimi ortalama 18 gramdır. Hipertansiyon nadiren belirti vermekte, çoğu kez sinsi seyrederek organlarda hasara yol açabilmektedir. Seyrek rastlanan belirtileri baş ve ense ağrısı, kulakta uğultu, çarpıntı hissi ve yorgunluk hissidir. Yüksek kan basıncından korunmak için ağır ve yağlı yemekler, tuz, sigara, alkol ve obeziteden uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydederek hekimin vereceği ilaçları düzenli olarak kullanmak gerekmektedir."

Muhabir: Selim Bostancı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz