17 Şubat İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün, Yunanistan'ın kurtarma paketini uzatmama kararı, Libya ve Mısır'ın IŞİD'e karşı ortak mücadelesi öne çıkıyor.

İngiltere basınında bugün, Yunanistan'ın kurtarma paketini uzatmama kararı, Libya ve Mısır'ın IŞİD'e karşı ortak mücadelesi öne çıkıyor.

Financial Times gazetesinin manşetinde Yunanistan'ın Avrupa'nın kurtarma paketinin uzatılması önerisini reddettiği haberi var.

Kemer sıkma politikalarına ve teşvik kredilerine tepki gösteren iktidarın yeni sahibi Syriza, Avrupa Birliği'nin taleplerini "anlamsız ve kabul edilemez" olarak tanımlamıştı.

Financial Times, Atina'nın bu adımı için "Euro bölgesi yetkilileri, AB'nin desteği olmadan piyasada telaş yaşanacağı ve insanların bankalara hücum edecekleri korkusunu taşıyor" yorumunu yaptı. Haberde yer alan bazı ifadeler şöyle:

Reklam
Reklam

"Bazı euro bölgesi yetkilileri, kurtarma paketinin uzatılması konusunda anlaşmaya varılmamasıyla, Yunanistan'ın yeni bir paket üzerinde müzakere etmesini önerisini getirdi. Fakat bu görüşmelerin aylar sürmesi dolayısıyla Yunanistan'ın bahara karar mali kaynaktan yoksun kalması anlamına geliyor."

"Financial Times'ın eline geçen tartışmalı taslakta Yunanistan'ın paketi 'altı ay uzatmayı teknik olarak kabul edebileceği' böylede devamında gelecek düzenlemeler için çalışmaya da zaman tanıyacağı yazıyor."

Yunanistan ve euro bölgesiYunanistan'ın kararını manşete taşıyan bir diğer gazete de Guardian.

Guardian, Yunanistan ile euro bölgesi kredi kaynakları arasındaki görüşmelerin başarısız olmasıyla Atina'nın parasal birlikten çıkmaya biraz daha yaklaştığı yorumunu yapıyor.

Gazeteye konuşan analistler, Avrupa Merkez Bankası'nın mali desteği askıya almasının da Atina'yı euro bölgesinden çıkmaya zorlayacağı uyarında bulunuyor.

Gazeteye konuşan üst düzey Avrupalı ekonomist Jennifer McKeown bu riski şöyle ifade ediyor: "Eğer Avrupa Merkez Bankası görüşmelerin tıkandığı kanaatine varırsa, acil likidite desteğini kesme riski doğar, böylece belki de Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkmaktan başka bir seçeneği kalmaz."

Reklam
Reklam

Daily Telegraph gazetesi de ekonomi ekinde manşetinden verdiği Yunanistan haberinde görüşmelerin başarısız olmasıyla beraber doğan sosyo ekonomik durumu "tek para birimine geçildikten sonra görülen en büyük politik krizi tetikliyor" sözleriyle tanımlıyor.

Libya ve Mısır güçlerini birleştirdiİngiltere basınında bugün öne çıkan bir diğer başlık da Libya ve Mısır'ın, IŞİD'e karşı güçlerini birleştirmesi.

Times gazetesinde yer alan haberde, IŞİD'in Libya'da kaçırdığı Mısırlıları öldürmesinin ardından Mısır'ın IŞİD mevzilerine saldırı düzenlemesiyle beraber iki ülkenin IŞİD'den intikam aldığı yazıyor.

Gazetede Michael Binyon imzası taşıyan "Yeni düşmana karşı birleştiler" başlıklı analizde de "Mısır ve Libya'nın rekabet, siyasi anlaşmazlık ve şüpheye dayalı uzun bir geçmişi var. Dolayısıyla Libya'nın Mısırlılara kendi sınırları içinde IŞİD'i vurmalarına onay vermesi, şaşırtıcı" deniyor.

Independent gazetesi Orta Doğu muhabiri Robert Fisk de köşe yazısında, Libya ile Mısır arasındaki ortaklığı için 'Ilımlı Araplar IŞİD hedeflerine bomba yağdırmak için birleşti' yorumunu yapıyor.

Reklam
Reklam

Guardian gazetesine konuşan İngiltere'nin bölgeden sorumlu BM özel temsilcisi Jonathan Powell da Libya'nın 'Akdeniz'in Somali'sine dönüşebileceği' ve Avrupa'ya da tehdit oluşturabileceği uyarısında bulunuyor.

Libya'daki radikal gruplarla ve cihatçılarla mücadeleye yoğunlaşılması gerektiğini savunan Powell, "Herkesin desteklediği güçlü bir hükümet olmadığı takdirde terör tehdidiyle mücadele etmek de haliyle zordur" diyor. Powell, farklı milis grupların ulusal bir ordu çatısı altına girmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Guardian gazetesi başyazısında da IŞİD'in, İngilizce'de egemenlik vasfını kaybetmiş güçsüz devletler için kullanılan 'failed states' kavramıyla tanımladığı devletlerde geliştiğini ve Libya'da siyasi düzen sağlanmadığı sürece vahşetin devam edebileceğini yazıyor.

Zorunlu cinsel eğitimIndependent gazetesinin manşetinde İngiltere'de zorunlu cinsel eğitim ilkokullarda verilmesine yönelik İngiliz milletvekillerinin yaptığı öneri ve bu öneriyi iktidardaki muhafazakârların ciddiye almadığına yönelik eleştiriler var.

Reklam
Reklam

Gazetenin aktardığına göre İngiliz milletvekilleri, cinsel eğitimin ilkokul seviyesindeki çocuklara zorunlu hale getirilmemesinin ergenlik dönemindeki gebelikleri, cinsel yolla bulaşan hastalıkları ve cinsel taciz ile istismarı tetiklediğini ifade ediyor.

Haberde, "Muhafazakârlar, cinsel eğitim ve kadın erkek ilişkilerine dair eğitimin ilkokullarda zorunlu hale getirilmesini reddetmekle çocukların sağlığını tehlikeye atıyorlar" deniyor.