17.9 milyon kişi "yoksul bile değil"

Ankara (AA)- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'de 2004 yılı rakamlarına göre 17 milyon 991 bin kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirterek, "Yoksulluk sınırının altındaki nüfusun toplam nüfusa oranı 2002 yılında yüzde 26,9 iken, 2004 yılında bu oran yüzde 25,6'ya gerilemiştir" dedi.

Şener, Anavatan Partisi Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir'in soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre gıda ve gıda dışı harcamaları içeren yoksulluk sınırı altındaki nüfusun, 2004 yılında 17 milyon 991 bin kişi olduğunu bildirdi. Bu rakamın 2003 yılında 19 milyon 458 bin kişi olduğunu kaydeden Şener, TÜİK'in tüm hesaplama yöntemlerinde yoksulluk oranlarında düşüş görüldüğünü ifade etti.

Reklam
Reklam

Şener, şöyle devam etti: "Bugüne kadar yoksullukla mücadele, çok boyutlu yaklaşımla ele alınmıştır. Bu çok boyutlu yaklaşım, önümüzdeki dönemde de devam edecektir. Nitekim 2006-2008 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programda (OVP) yer alan beş gelişme ekseninden biri 'Sosyal İçerme ve
Yoksullukla Mücadele' olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda, sosyal koruma ağının sosyo-ekonomik ve kültürel tüm alanlar dikkate alınarak, nüfusun tümünü kapsayan, etkin, ülke ve bölge şartlarını gözönünde bulunduran, dezavantajlı grupları topluma entegre eden, toplumun her kesimine sorumluluk vererek sosyal dışlanma ve yoksulluk riskini en aza indiren bir yapıya kavuşturulması öngörülmektedir. OVP'deki söz konusu eksen, Türkiye'nin yoksulluk ve
sosyal dışlanma ile mücadelesinin ana hatlarını çizmektedir."

"Yoksulluğun azaltılmasında, öncelikle genel refah düzeyinin artırılması için sürdürülebilir büyümenin sağlanması esastır" diyen Şener, "Makro ekonomik istikrar ve büyümenin yanı sıra eğitim, sağlık, çalışma hayatı, sosyal güvenlik gibi sektörel politikalarla da yoksulluk sorununa çözüm aranmaktadır" dedi.
Çalışanlar arasında dezavantajlı kesimlerin durumlarını düzeltmeye yönelik olarak iyileştirmeler sağlandığına dikkati çeken Bakan Şener, şunları kaydetti:
"Sosyal güvenlik sisteminin yapısal sorunlarını çözmek amacıyla son dönemlerde reform çalışmaları hızlanmıştır. Genel Sağlık Sigortası modelinde vatandaşların ödeme güçleriyle orantılı bir sağlık sigortası modeli kurulacaktır. Yoksul sayılabilecek düzeyde düşük gelirli veya geliri olmayan vatandaşların sağlık sigortası primleri, devlet tarafından karşılanacaktır."

Reklam
Reklam