18 adımda migrenin belirtileri ve özellikleri

Migren, genetik faktörlerin çevresel faktörlerle etkileşim göstermesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Tanısı için özel bir test veya radyolojik inceleme yoktur. Tanı çoğu kez iyi bir öykü ve nörolojik muayene ile konulur.

Migren, genetik faktörlerin çevresel faktörlerle etkileşim göstermesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Tanısı için özel bir test veya radyolojik inceleme yoktur. Tanı çoğu kez iyi bir öykü ve nörolojik muayene ile konulur.

Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi'nden Doç. Dr. Göksel Bakaç, migrenin tipik özelliklerini ve onu keşfetmeyi 18 adımda belirtiyor;


1-Ağrınız tekrarlayıcı mı?


2-Ataklar 4-72 saat devam ediyor mu?


3-Genellikle tek taraflı ve zonklayıcı mı?


4-Aynı taraftaki gözde de şiddetli ağrı var mı? Bununla birlikte hastaların 1/3'ünde ağrı iki taraflı da olabilir.

Reklam
Reklam

5-Atak sırasında sizi ses ve ışık rahatsız ediyor mu?


6-Merdiven çıkma gibi fiziksel aktivite ile ağrı artıyor mu?


7-Şiddetli ağrılara bulantı, kusma eşlik ediyor mu?


8-Ağrınızı en çok ne tetikliyor? Hiç kendinizi dinlediniz mi: açlık, uyku düzeninde değişiklik, adet dönemi, sıcak veya lodoslu havalar, kırmızı şarap, çikolata, beyaz peynir gibi yiyecekler, stres…


9-Ağrı çoğu zaman karanlık ve sessiz bir ortamda uyunduğunda hafifliyor veya geçiyor mu?


10-Öncesinde dil, yüz ve kolda uyuşma, güçsüzlük; konuşma bozukluğu; baş dönmesi ve hatta uyanıklık kusuru yaşıyor musunuz?


11-Uygunsuz ağrı kesici kullanımına dikkat! Migren atakları çoğu zaman belli dönemlerde görülür. Bununla birlikte gün aşırı veya her gün de ağrılar tekrarlayabilir. Bunun en sık nedeni ise uygunsuz ağrı kesici kullanımıdır.


12-Bir ayda 8-10 gün ağrı kesici kullanan hastalarda 2.aydan sonra aşırı ağrı kesici kullanımına bağlı olarak kronik baş ağrısı ortaya çıkar.


13-Birinci koşul, tetikleyici faktörleri tanımak ve bunlardan önlenebilir olanlardan kaçınmaktır. Sadece bu bile atak sayısında önemli azalma sağlayacaktır.

Reklam
Reklam

14- Beslenme ve uykuya önem vererek atakları önleyebilirsiniz…


15-Buna karşılık adet dönemi veya sıcak ve lodoslu havalar gibi tetikleyici faktörleri kontrol etmek zaten mümkün olmayacaktır.


16-Karanlık, sessiz bir ortamda dinlenmek ve uyumak ağrıyı hafifletecektir…


17-Eğer bir ayda 4 veya üstü atak yaşıyorsanız koruyucu tedavi gerekebilir. Çünkü bir süre atakların daha da sıklaşması ile giderek ağrı kesici kullanımını arttırmakta ve uygunsuz ağrı kesici kullanımına bağlı kronik baş ağrısı sıkıntıları yaşanmaktadır.


18-Atak tedavisinde amaç kısa sürede ağrıyı gidermektir. Bu, doğru zamanda doğru ilacı almakla sağlanır. Ağrı kesicileri, ağrının ilk başlangıcında, daha hafifken almak ve mümkünse karanlık, sessiz bir yerde uyumaya çalışmak ağrının daha kısa sürede sonlanmasını sağlayacaktır. Migreni olduğunu bilen kişiler, geçmiş deneyimlerini de göz önüne alarak, ağrının geleceğini genellikle hissederler ve uygun ilacı alışkın oldukları dozda kullanırlar.