18 yaşında ölen Aykut, 4 kişiye hayat verdi

KONYA (İHA) - Konya'da iş kazası sonucu yaralanan ve 30 saat süren yaşam mücadelesini kaybeden 18 yaşındaki Aykut Meşe'nin bağışlanan organları İstanbul, Antalya ve Konya'da bir hastaya nakledildi.

Kalp, 4 saat içerisinde nakledilecek hastaya ulaştırılması gerektiği için askeri uçakla İstanbul'a gönderilirken, karaciğer ile bir böbrek Antalya'ya, diğer böbrek de Konya'da bir hastaneye nakledildi.

Konya'nın Sarayönü ilçesinde bir fabrikada presçi olarak çalışan 18 yaşındaki Aykut Meşe, dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu kafasını makineye kaptırdı. Beyninde ödem oluşan Meşe, 30 saat süren hayat mücadelesini kaybetti. Konya Numune Hastanesi Başhekimi Rıza Sarıbabıcçı ile bazı doktorlar Meşe'nin ailesiyle görüşerek, ölen çocuklarının organlarının bağışlanmasını sağladı. Gece saat 22.00'de Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi ve Konya Numune Hastanesi doktorlarının katıldığı bir ameliyatla 4 saate yakın bir sürede organlardan ilk önce kalp alındı.

Reklam
Reklam

Kalp organ naklinde kullanılan özel bir kapla doktorlar tarafından koşarak ambulansa yetiştirildi. Polisin de eşlik ettiği ambulans ise daha önceden Konya Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından özel olarak Ankara'dan getirtilen askeri uçağa götürüldü. Uçakla İstanbul'a götürülen kalp, Kartal Koşuyolu Kalp Hastanesi'ndeki, 7 yıldır kalp rahatsızlığı çeken ve 7 aydır hastanede yatan Mustafa Ak'a (36) nakledildi. Kalbin özel uçakla gönderilmesinin ve sarf edilen çabanın, 4 saat içerisinde kalp naklinin gerçekleşmesi gerektiği için olduğu bildirildi.

İkinci olarak alınan organlardan karaciğer ile bir böbrek ise Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde bekleyen hastalara nakledilmek üzere polis eşliğinde ambulansla Konya'dan Antalya'ya götürüldü. Ambulansın herhangi bir arızası veya olumsuz durum yaşanması ihtimaline karşılık her 50 kilometrede yedek bir ambulans nöbetçi olarak bekledi. Meşe'nin böbreklerinden bir tanesi de Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne, bekleyen 7 böbrek hastasından birine nakledilmek üzere götürüldü. Hastaneye çağırılan 7 hastanın da doku örnekleri alındıktan sonra uygun olan hastaya böbreğin nakledileceği öğrenildi.
Konya Numune Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Rıza Sarıbabıcçı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hastanemize iş kazasından gelen Aykut Meşe'nin beyin ölümü gerçekleştikten sonra aileyle görüşerek organlarının bağışlanmasını istedik. Onlar da çocuklarının organlarını bağışlayarak 4 hayat kurtardı.

Reklam
Reklam

Organlardan kalp İstanbul'a, karaciğer ve bir tane böbrek Antalya'daki hastalara, bir böbrek ise Konya'daki bir hastaya nakledilecek" dedi.

Organları ameliyatla alan Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve böbrek nakli ünitesi sorumlusu Prof. Dr. Şakir Tavlı ile Yrd. Doç. Dr. Mehmet Erikoğlu, ameliyatın yaklaşık 4 saat sürdüğünü ve kalp, karaciğer ile böbreklerin başarılı bir operasyonla alınarak hastalara gönderildiğini söyledi.
SÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde böbrek nakli için gelen 7 hastanın yakınlarından 31 yaşındaki Kemal Baş'ın annesi Ayşe ile babası Ziya Baş, "10 yıldır oğlum bu hastalığı çekiyor. Bizi gece çağırdılar, bir umutla bekliyoruz. Şu anda bizim çocuğumuza böbreğin uyuyup, uymayacağı belli değil. Doku örnekleri alınıyor. Önemli olan bu rahatsızlığı çeken birinin kurtulması. Çok heyecanlıyız" dedi.