18 yaşındaki bir Çinli çalışan anlattı!

18 yaşındaki, hiç bitmiş bir Apple iPad görmemiş veya dokunmamış bir Foxconn çalışanı, anonim bir isim altında, basınla, Foxconn şirketinin çalışma koşulları hakkında konuşmaya karar verdi.

CNN röportaj yapımcılarının “Bayan Chen” olarak çağırmaya karar verdiği bu çalışan, ilk defa kullanıma hazır bir iPad aldığında gözlerine inanamadı. Cihazın fonksiyonelliği kendisini derinden etkilemiş gösteriyordu kanalın bu özel haberinde.

Çin’in güneydeki büyük şehrlerinden olan Chongqing’de yaşayan Chen, henüz 18 yaşında ve büyüyünce bir biyolog olmayı hedefliyor. Ancak hedeflerine ulaşması için ayrıca bir iş yapmak zorunda.

Bayan Chen, Foxconn’un sıkı disiplinli, toplama kamplarındaki çalışma şartlarını andıran yaşam koşullarını basına taşıyarak, orada sahip olduğu işi tehlikeye attı. Çin kanunlarına göre bu eylemin sonucu, kendisi hakkında soruşturma açılmasına neden olabilir.

Reklam
Reklam

İlk işe başvurduğu sırada, Chen’e teklif edilen, kısa süreli bir iş, ve hatırı sayılır bir kazançtı.
Ancak fabrikaya vardığında karşılaştığı çok başka bir hikaye oldu. Yalnızca kıdemli çalışanların kazançları ve hastalık izinleri oluyordu. Diğer çalışanların ise hasta olduklarında dahi bile izinleri yoktu.
“İşe başladığımın ilk günü, daha yaşlı bir çalışan, bana yaklaşıp ‘niye Foxconn’a geldin ki? Hiç düşünme ve hemen buradan ayrıl’,” diyen Chen, Foxconn çalışanlarının duruma bakış açılarının “Bayanları, erkekler gibi kullanıyor, erkeklere ise makineler gibi davranıyorlar.” diyerek özetledi.

Tüm bunları gördükten sonra, Chen çoktan ayrılmayı kararlaştırmış ve üniversitesine geri dönmeyi kafasına koymuştu. “Çok sıkılıyordum, daha fazla katlanamıyordum. Sanki her günüm : İşten çıkmak ve yatağa geri dönmekti. Sonra yataktan kalkıp işe gidiyordum. Günlük rutinim halini almıştı ve kendimi bir hayvan gibi hissediyordum” diye anlatıyor bayan Chen Foxconn ve Apple ise bu konuya olan cevaplarını, CNN’e, işçilere karşı olan sorumluluklarını ciddiye aldıklarını söyleyerek verdiler.
Apple’ın konu hakkında, ayrıca yaptığı basın açıklaması ise şu şekilde :

Reklam
Reklam

“Dağıtım zincirimiz içindeki her bir çalışanımızı umursuyoruz. Kaynak sağlayıcılarımızın her birinin, çalışanlarına, güvenilir çalışma ortamı, çalışanlara onurlu ve saygılı bir biçimde yaklaşmaları ve üretimde, çevre duyarlılığı bulunan işlemler uygulamaları için üsteliyor ve çaba sarf ediyoruz. Eğer ki bu şirketler halen Apple firmasıyla iş yapmak istiyorlarsa, bu şartları sağlamaları gerekiyor”
Bakalım bu gelişmeler, Foxconn’daki koşullarda bir iyileşme sağlayacak mı? Yoksa bir genç kızın hayatını daha da mı köreltecek?

[

****](http://www.scroll.com.tr/66847/baslat-butonu-tarihe-karisiyor/)