Brezilya İmparatoru'nun 1875 yılında yaptığı ziyaretten beri ilk kez Türkiye'ye gelen Brezilyalı üst düzey yetkili olan Cumhurbaşkanı Da Silva, Türkiye ve Brezilya arasında sadece 1 milyar dolarlık ticaret bulunduğunu belirterek, "Çok yazık... Mahcubiyet duymamız gerekir" diye konuştu.
Türkiye'ye gelen son Brezilya resmi görevlisinin, 1875 yılında Brezilya İmparatoru olduğunu hatırlatan Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula Da Silva, Türkiye ve Brezilya arasında 1 milyar dolarlık ticaret bulunduğunu belirterek, "Çok yazık... Mahcubiyet duymamız gerekir" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Brezilya İş Konseyi tarafından düzenlenen "Türkiye-Brezilya İş Forumu"nun kapanışında konuşan Da Silva, ihracatı geliştiren Brezilya ofislerinin, kısa zamanda İstanbul'da ofis açması gerektiğini söyledi.
Orient Express'i izledim
Da Silva, İstanbul'a gelmeden önce "Orient Express" filmini izlediğini,o filmin yıllarca aklında İstanbul imajı olarak kaldığını, hep İstanbul'u görmek istediğini ifade ederek pek çok Brezilyalı'nın İstanbul'u mutlaka tanıması, Türklerin de Brezilya'ya gitmesi gerektiğini kaydetti. İstanbul'da bir konsolosluk açacaklarını, Sao Paolo'da da bir konsolosluk açılacağını bildiren Da Silva, "Birtakım şeyleri başlatmak için umarım bir 100 yıl daha beklemeyiz. Brezilya'daki Türk Büyükelçisinin de yapacağı çok şey var" dedi.
Tembellik yapıyoruz
Da Silva, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir uçak dolusu iş adamı başka bir ülkeye gittiği takdirde her iki ülkedeki ekonomik ortaklığın dinamizmi artacaktır. Kısacası tembellik yapıyoruz. Harekete geçmeliyiz. Uçak dolusu iş adamıyla hareket etmeliyiz." İş dünyasının bu ortaklığın inşacıları olacağını, çünkü hükümetlerin bilmediklerini iş dünyasının bildiğini dile getiren Da Silva, "Türk yatırımcıları Brezilya'ya gitmezse, Brezilyalı yatırımcılar ve iş adamları Türkiye'ye gelmezse bu ilişki çok zor olur. Bir kuş, tutup da Türk mallarını Brezilya'ya getirmez. Brezilya'dan bir kuş alıp da Brezilya mallarını buraya getirmez" diye konuştu.
Konuk Cumhurbaşkanı, Türk iş dünyasını Brezilya'ya davet ederek, Brezilya'nın etanol ve biodizel teknolojisini öğrenmeleri çağrısında bulundu.
IMF'ye ‘bitti' dediğinde Başkan'ın nasıl şaşırdığını unutamıyor
Brezilya'nIn kaderinin yeniden çizildiğini ifade eden Da Silva IMF ile ilişkileriyle ilgili olarak, "Siyasi karar verme sürecine yabancı müdahaleleri kabul etmiyoruz. Biz tek taraflı olarak IMF kredilerini ödeme kararı aldık ve ödedik. Artık borçlu değiliz ve aksine biz bugün kredi sağlayabiliyoruz. IMF direktörünün ‘Brezilya'nın artık IMF'den para almaya ihtiyacı yok' dendiğinde nasıl şaşırdığını hatırlıyorum. IMF'ye borç vermek istediğimizi söyleyince de kızdı. IMF bugün bize ve size uygulayacağımız politikaların ne olması gerektiğini dikte ediyor. Hükümetler akıllı davranmalı ki, ekonomi tekrar ayağa kalksın. Biz IMF'ye bugün en az gelişmiş ülkelere kredi vermesi için kredi veriyoruz."
Bizi yöneten vasat insanlar yüzünden yoksuluz
* Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula Da Silva, "Yoksulluğumuz; bizi o kadar uzun yıllar boyunca yönetmiş olan vasat insanların sonucudur. Brezilya ve Türkiye'nin olağan üstü potansiyeli var. Bunun yüzde 10'unu bile kullanmış değiliz" dedi.
TÜSİAD: Yatırımcılar için çok cazip bir ülkeyiz
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye'nin taşımacılık, enerji ve telekomünikasyondaki gelişmiş altyapısı ve Asya, Orta Doğu ve Afrika'ya yakınlığı dolayısıyla, bölgesel gelişme, kalkınma ve istikrarı sağlayacak bir ülke konumunda olduğunu söyledi. Türkiye-Brezilya İş Forumu'nda konuşan Yalçındağ, Türkiye'nin bu durumuyla küresel yatırımcılar için son derece cazip ülkelerden biri haline geldiğinin altını çizdi. Brezilya ve Türkiye arasında işbirliği yapılabilecek sektörlere de değinen Yalçındağ, enerjinin 21. yüzyılın peyzajında çok önemli bir sektör olduğunu, çünkü enerji güvenliği ve ekonomik istikrar açısından bütün ülkelerin birbirine bağlı hale geldiğini söyledi. Yalçındağ, TÜSİAD International'ın, 2005'teki Brezilya ziyareti sırasında önemli toplantılar yaptığını hatırlatarak, "İnanıyoruz ki Brezilya Cumhurbaşkanı'nın ziyareti tek ziyaret olmayacaktır. Önümüzdeki dönemde ikili ticaret ve yatırım ilişkilerinde bir başlangıç noktası oluşturacaktır" dedi.
‘Ticaret hacmini % 400 artırabiliriz'
* Türkiye ile Brezilya'nın 1999 yılında 222 milyon dolar olan ticaret hacmi yüzde 400 artış göstererek 2008 yılında 1.5 milyar dolara ulaştı.
* Brezilya Kalkınma Bakanı Miguel Jorge kısa bir süre içinde ticaret hacmini yüzde 400 artırmanın mümkün olduğunu söyledi.
* Türkiye, Brezilya'nın ihracatında 44'üncü sırada, ithalatında ise 56'ncı sırada yer alıyor.
* Brezilya'nın Türkiye'den ithal ettiği ürünlerin yüzde 82'si sanayi, yüzde 18'i diğer tüketim ürünleri.
Serbest Ticaret Anlaşması için destek bekliyoruz
TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin, Brezilya'nın da üyesi olduğu Güney Amerika Ortak Pazarı Serbest Ticaret Anlaşması için müzakereleri yürüttüğünü belirterek, "Latin Amerika pazarına girişte Türk firmaları için önemli bir caydırıcı unsur teşkil eden yüksek gümrük vergileri sorununu çözecek olan bu müzakerenin bir an önce bitmesi gerekmektedir. Bu konuda da Brezilya Cumhurbaşkanı'ndan destek bekliyoruz" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: "Bu vesileyle Brezilyalı şirketleri Türkiye'de yatırım yaparak ülkemizin yatırım avantajlarından yararlanmaya davet ediyorum. Biz de Brezilya'yı Latin Amerika açılımımız için bir merkez konumunda görüyoruz. Türk şirketlerini Brezilya'da yatırım yapmaya, temsilcilik açmaya teşvik ediyoruz."
Futbola bayılırız ama ticaret de radarımızda
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin muhtemelen ekonomik krizden güçlü çıkacağını söyledi. Türkiye-Brezilya İş Forumu'nda konuşan Şimşek, "Brezilya'nın sunduğu fırsatları görmezden gelemeyiz. Brezilya, radar ekranımıza girmiş durumda. Umarım Türkiye de Brezilya'nın radar ekranına girer" şeklinde konuştu. Karşılıklı ikili yatırımların gelişmesini beklediklerini dile getiren Şimşek, "Biz futbola bayılırız ama futbolun dışında bu ilişkileri daha fazla ticaret ve yatırımla geliştirmek gerekir" diye konuştu.
THY: 300 uçağı aşacağız
THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, filolarını genişleteceklerini ve Cumhuriyet'in 100. yılında, 300 uçağın üzerinde bir filoya ulaşacaklarını söyledi. Yeni uçaklar için görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Karlıtekin, İstanbul-Sao Paulo hattının açıldığını, fiyat kontrollerinin bu hattın yerleşik hale gelmesinde önem taşıdığını kaydetti.
Size et ve etanol satalım
Brezilya Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Miguel Jorge, "Gıda maddeleri, soya fasulyesi, şeker gibi ürünleri Türkiye'den almak istiyoruz. Biz de başka gıda maddelerini, özellikle eti Türkiye'ye satmak isteriz. Türkiye'de büyük oranda petrol çıkarmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Petrobras'ın 300 milyon dolarlık yatırım planı var. Türkiye'de 2011 yılına kadar 400 milyon dolarlık yatırım yapmış olacağız" dedi. Brezilya'nın biyoyakıtlarda uzman olduğunu vurgulayan Jorge, "2015 yılına kadar 50 milyar litrelik etanol üreteceğiz. Türkiye'ye bunu satabiliriz. Etanol ve biyodizelde işbirliği geliştirebiliriz" dedi.