1915 Olayları Taksim'de Anıldı

Murat DELİKLİTAŞ / Şstanbul Ermeni Soykırımını Anma Platformu öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık 3 bin kişi, '1915 anması' için

Murat DELİKLİTAŞ / Şstanbul
Ermeni Soykırımını Anma Platformu öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık 3 bin kişi, '1915 anması' için saat 18.30'da Fransız Konsolosluğu önünde toplandı. 1915'de hayatını kaybeden Osmanlı vatandaşı Ermenilerin torunlarından oluşan bir grup ise Galatasaray Meydanı'ndan yürüyerek konsolosluk önüne geldi. Başta gruptakilerden bazıları konsolosluk önüne konulan temsili dilek ağacına kurdele ve üzerlerinde Ermenice yazılar bulunan bez parçaları bağladılar.

Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Sevag Şahin Balıkçı'nın yakınlarının da katıldığı anma töreninde, 1915 olaylarında hayatını kaybedenlerin fotoğrafları yere serildi. Daha sonra fotoğrafların üzerine karanfil atılarak, çevresine mum bırakıldı.

Reklam
Reklam

1 SAATLİK SESSİZ EYLEM

Ermeni ezgileri eşliğinde gerçekleşen anmada, grup üyeleri yere oturarak 1 saatlik sessiz eylem yaptı.

Oturma eylemi sırasında Ermeni Soykırımı Anma Platformu adına basın açıklamasını okuyan Nurcan Kaya, şunları söyledi:

"Bugün 20'nci yüzyılın en kanlı, en acılı, en büyük trajedilerinden birisinin, Ermeni soykırımının başlangıcının tam 100'üncü yılı. 100 yıl önce bugünlerde Osmanlı İmparatorluğunu yönetenler, planlarını yapmış ve düğmeye basmıştı. 100 yıl önce bugün aralarında diş doktoru, milletvekili, gazeteci, yazar ve aydınların olduğu 235 kişi, Ermeni halkının kanaat önderlerinden, sözcülerinden 235 kişi tutuklandı. İlk günlerde, tutuklamaların devletin rutin uygulamalarından birisi olduğu düşünülse de 24 Nisan'ın arkasından gelişen olaylar, 24 Nisan'ın, devletin sistemli soykırım girişiminin başlangıç hamlesi olduğunu gösterdi. İki yıl içerisinde Anadolu'nun en köklü halklarından birisi tasfiye edilmişti. 24 Nisan, bir halkın maruz kaldığı şiddetin başlangıç günüdür.

Reklam
Reklam

İki yıl içinde Anadolu Ermenisizleştirildi. İki yıl içinde Ermenilerle birlikte, Süryaniler de aynı şiddete maruz kaldı. Soykırımdan beri, Türkiye'de yaşam, farkına varsak da varmasak da çoraklaştı. Bir halk bütün değerleriyle tasfiye edilirken, toplumun tüm değerleri yaralandı. Bir halk bütün değerleriyle tasfiye edilirken, toplumun tüm değerleri yaralandı. Ermeniler gibi, arkalarında bıraktıkları kültürel mirasın izleri de yok edildi. Sanki Ermeniler gibi onlar da bu topraklarda hiç bulunmamışlar gibi davranıldı.

Bizler bu acı hepimizin dedik, bazı yaralar zamanla iyileşmez dedik. Bizler özür diledik, özür diliyoruz. Şimdi sıra devlette. Karşılıklı acılardan söz eden taziyeler değil, özür bekliyoruz. Özür dileyin. 100'üncü yıl, yüzleşmek için bir fırsattır."

Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: