1979’dan beri ilk resmi görüşme

Ortadoğu’yu “nükleer silahlarından arındırılmış bölge” ilan edilmesine ilişkin olarak Kahire’de yapılan bir toplantıda bir ilke tanık olundu.

KUDÜS(ANKA) - Ortadoğu’yu “nükleer silahlarından arındırılmış bölge” ilan edilmesine ilişkin olarak geçen ay Kahire’de düzenlenen bir toplantıda bir ilk yaşandı. İsrail ile İran’ın resmi yetkililerinin 1979 yılından bu yana ilk defa doğrudan görüştüğü bildirilirken toplantıda Türkiye’nin bir temsilcisinin de, bulunduğu kaydedildi.

İsrail Atom Enerji Komisyonu’nun politika ve silahların kontrolünden sorumlu müdürü Meirav Zafary-Odiz ile İran’ın Uluslar arası Atom Enerji Ajansı nezdindeki temsilcisi Büyükelçi Ali Asghar Soltanieh, 29-30 Eylül tarihlerinde Kahire’de birkaç defa bir araya geldi.

Reklam
Reklam

Haaretz gazetesine göre, Kahire’deki Four Seansons otelinde Uluslararası Nükleer Silahlarının Çoğalmaması ve Silahsızlanma Komisyonu’un gözetiminde gerçekleştirildiği belirtilen toplantılarda Türkiye, ABD, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Fas ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin temsilcilerinin yanısıra, AB ve Arap Birliği yetkililerinin de yer aldığı belirtildi.

Bu arada, Haaretz, İsrail ve İran'ın 1979 yılından beri tüm doğrudan ve dolaylı diplomatik temaslardan kaçındığına dikkat çekerken Kahire'deki görüşmelerin kapalı kapılar ardından gerçekleştiğini, tüm katılımcıların toplantıya ilişkin dışarıya bilgi vermemeyi taahhüt ettiğini ancak sonunda Avustralya basına sızdırıldığını kaydetti.

Buna karşın, gazete, İsrail Atom Enerji Komisyonu’nun görüşmeleri doğruladığını ancak herhangi bir değerlendirme yapmayı reddettiğini de yazdı. (ANKA)