“1987 tarihli kapalı oturumlar” açıklansın

DP Genel Başkanı Cindoruk, 1987 yılında TBMM’de terör sorununa ilişkin iki kez yapılan kapalı oturumun tutanaklarının açıklanmasını istedi.

ANKARA (ANKA) - -DP Genel Başkanı Cindoruk, 1987 yılında TBMM’de terör sorununa ilişkin iki kez yapılan kapalı oturumun tutanaklarının açıklanmasını istedi. Kendisinin de DYP Genel Başkanı olarak katıldığı oturumlarda “dönemin hükümetinin öngörüsünün isabetli olmadığını” söyleyen Cindoruk, “Devletin devamlılığı açısından 22 yıl önceki teröre bakış açımızın kamuoyuna yansıtılmasını, demokrasi ve bilim açısından da çok önemli faydaları var. Bu zabıtlar açıklanırsa basınımız ve siyasi partilerimiz, bilim adamlarımız yaşanan süreci çok daha iyi irdeleyeceklerdir. Devletin de, siyasetin de yanılgıları ya da doğruları ortaya çıkacaktır” dedi.

Reklam
Reklam

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ANKA’ya yaptığı açıklamada “demokratik açılım” konusunda TBMM'de yapılması planlanan kapalı oturuma ilişkin değerlendirmede bulundu. Cindoruk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi ve 1987 tarihinde terör sorununa ilişkin TBMM’de yapılan kapalı oturumları hatırlattı. ”Geçmişteki örneklere bakmakta fayda var” diyen Cindoruk, “TBMM, Eruh olaylarından 3 yıl geçtikten sonra, iki kapalı oturumla bu konuyu tartışmıştı. İlki 17 Mart 1987 tarihli 77. birleşimdir, ikincisi ise 17 Temmuz 1987 tarihli 123. birleşimde cereyan etmiştir. Bu kapalı oturumlarda siyasi parti temsilcileri ve devletin ilgili birimleri çok önemli konuşmalar yapmışlardır. Hükümette, muhalefette düşüncelerini açıklamıştır” diye konuştu.

-“22 YIL ÖNCEKİ TERÖRE BAKIŞ AÇIMIZ KAMUOYUNA YANSITILSIN””

Cindoruk, şu an ise önemli olanın 22 sene evvel kendilerinin ve devletin bu konudaki öngörülerini ve teşhislerini tespit etmek olduğunu söyleyerek şunları dedi:

“O toplantılara DYP Genel Başkanı ve Samsun Milletvekili sıfatıyla ben de konuştum; hatırladığım kadarıyla henüz 3 yıllık bir terör süreci yaşamıştık, tahmin ediyorum hepimizin tespitlerinde yanlışlar ve doğrular olabilir. Devletin devamlılığı açısından 22 yıl önceki teröre bakış açımızın kamuoyuna yansıtılmasını, demokrasi ve bilim açısından da çok önemli faydaları var. Bu zabıtlar açıklanırsa basınımız ve siyasi partilerimiz, bilim adamlarımız yaşanan süreci çok daha iyi irdeleyeceklerdir. Devletin de, siyasetin de yanılgıları ya da doğruları ortaya çıkacaktır. O zaman sanırım bu kez yapılacak olan topların gizli ya da açık olması önemini yitirir.

Reklam
Reklam

-“HÜKÜMETİN ÖNGÖRÜSÜ İSABETLİ OLMADI”

Oradaki tahminlerimiz bir bölümünü hatırlıyorum, hükümetin de öngörüsünü çok isabet kaydetmediği düşüyorum, hatırlıyorum… O nedenle bu düşüncemi meclis başkanlığının ve siyasi partilerimizin 1 Ekim’de TBMM’nin açılışında dikkate almaları tavsiye ediyorum. Özellikle 17 Mart tarihli kapalı oturumun ciddi biçimde Güneydoğu ve Doğu konularına odaklandıklarını sanıyorum.”

Öte yandan Cindoruk, 1987 yılında yapılan ilk oturumun, konusunun “huzur ve güven ortamını bozmaya, milli birlik ve beraberliği çözmeye yönelik ve özellikle Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan vatandaşları hedef alan potansiyel her türlü yıkıcı faaliyetler” olduğunu söylerken, ikinci oturumun ise çok daha kapsamlı olarak, “Güneydoğu olaylarının tümünü” içerdiğini kaydetti.

-“AÇILIMIN HOLLWOOD AKTÖRÜNÜN BİLGİSİNE SUNULMASINI GARİPSEDİM”

Cindoruk, ünlü yıldız Kevin Costner’ı işaret ederek “demokratik açılım” konusunda bir Amerikalı aktörün düşüncelerine odaklanmaktansa parlamentonun “tarihsel faaliyetlerinden” yön bulmanın daha önemli olduğunu ifade ederek, “Ankara’da ulaşamadığımız açılım bilgilerine, Hollywood’da bir aktörün bilgisine sunulmasını da garipsediğimi söylemek isterim” diye konuştu. (ANKA)

Reklam
Reklam