2. Anadolu Malatya Kitap Fuar Etkinlikleri

Yazar-Senarist Ahmet Turgut, “Roman günümüzde yerini sinemaya bırakıyor” dedi.2. Anadolu Malatya Kitap Fuarı’nın davetlisi olarak...

Yazar-Senarist Ahmet Turgut, “Roman günümüzde yerini sinemaya bırakıyor” dedi.

2. Anadolu Malatya Kitap Fuarı’nın davetlisi olarak Malatya’da bulunan Yazar-Senarist Ahmet Turgut, İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu’nda konferans verdi.

Tarih’in kendisini her daim cezb ettiğini söyleyen Turgut, tarihi romanların, dönemlere ait kıssaların ve dini figürlerin, düzenli okumalarının ana noktalarını oluşturduğunu ifade etti. “Edebiyatın genel bir formülü yok” diyen Turgut, önceliğinin Kur’an-ı Kerimin içerisindeki kıssalar olduğunu ve orada ki kıssalar üzerinden kendine ilke edinebileceğini düşündüğünü ve diğer bir söylem ile edebiyatın kutsalını yeniden yoğurmaya çalıştığını aktardı. Turgut, “Adı konmayan hiçbir şey zihinde yer bulmaz”diyerek, esmaların ve tanımlamaların önemine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

İnsanoğlu, edebiyatı, ilk dönemlerde mitolojiden daha sonra destanlardan geliştirdi ve bu süreç gelişerek romanda kendini buldu diyen Turgut sözlerine şöyle devam etti:

“Roman günümüzde yerini sinemaya bırakıyor ve ileride üç boyutlu görseller olarak karşımıza çıkacak. Evrensel değerlere bakarken, açılan noktalara dikkat edilmeli, irfan görülmeli. İnsanın evresi ve insanlığın evresinin örtüştüğü gerçeğine ve Kur’an-ı Kerimde kainatın oluşumu izah edilirken kullanılan fatr kelimesine dikkat edilmeli. Fatr, tohumun çatlayıp açığa çıkmasını ifade eden bir kelimedir ki büyük patlama teorisi ile Dünya’nın oluşumuna gönderme yapılıyor denilebilir. Her ne kadar fark etmesek ya da bambaşka fikir yapılarına sahip olsak da kutsalın diliyle konuşmaktayız ancak bunun farkına varamayabiliyoruz. Netice itibariyle bütün yollar Kuran-ı Kerim’e, Yüce Yaradana çıkıyor. Edebiyatta da hangi alana girerseniz girin, Kutsal’ın alanındasınız.”

Okumak derken ‘akıl ederek okumak’ kavramının altını çizen Turgut sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

“Biz bugün itibariyle güzeli rol model almalıyız. Aslında en iddialı sahamız doğru-yanlış sahası. Ancak güzel-çirkin alanından bakıp, bu sahaya uzak kalmayıp güzele yaklaşmalıyız. Hayat sebep-sonuç ilişkileri üzerine kurulu, yani mantık üzerine kurulu, fakat vahyin hakikatine de hissiyatla vakıf olunur. Yusuf Suresi’ni siz de kendi paradigmalarınızla okuyunuz. Böylece, bakıp da göremediğimiz nice ayetler olduğunun farkına varabiliriz.’

Turgut, Peygamber Efendimiz ve sahabe dönemine ait yaşanan örnekler ile detaylandırdığı konuşmasında, Allah’tan gelene rıza ile bakabilmek ve sevgi, iman, irfan gibi kavramlara dair detaylı açıklamalarda bulundu. Program, katılımcılardan gelen soru ve cevapların ardından son buldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: